Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když konzumujeme živočišné produkty, sýry, kupované dresingy, kořenící směsi, slané pochutiny, jídlo z restaurací, jídelen a fast foodů. Hrozí nám vysoký krevní tlak a kardiovaskulární choroby. Podívejte se na 10 tipů, jak jednoduše snížit svůj denní příjem soli.

Spotřeba soli v ČR je alarmující
– Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli
– Denní příjem soli dospělého obyvatele ČR je 3x vyšší než doporučená hranice
– 80 % dětí ve věku 7 až 12 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 80%
– 95 % dětí ve věku 12 až 18 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 190%
– 100 % dětí ve věku 18 až 36 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 320%

1Hotové jídlo na talíři nepřisolujte

Namísto solničky si dejte na stůl léčivý a ochucující kondiment gomasio – rozemleté restované sezamové semínko se solí nebo sojovou omáčku (shoyu nebo tamari, bez cukru).

2Vařte si doma

Budete mít tak přehled o tom, kolik soli si do jídla dáváte. Raději si do práce připravujte vlastní krabičky, než se stravovat v restauracích, fast foodech nebo jídelnách.

3Sůl v pokrmech nahrazujte alternativami

Naučte se používat sojovou omáčku, umeocet, sušené či čerstvé bylinky a koření (ne kořenící směsi, ty většinou obsahují sůl – čtěte složení). Tyto ingredience jídlo skvěle dochutí bez toho, aby mu dodaly mnoho soli. Pokrm dobře ochutí také cibule, česnek a zázvor.

4Čtěte etikety a složení výrobků

Než něco koupíte, přečtěte si složení. Dávejte si pozor hlavně na kořenící směsi, vegety, bujóny, ochucovadla, omáčky, salsy, dipy, solené oříšky, chipsy, krekry, slané křupky (i ty zdravé!), tyčinky aj. Všechny tyto produkty obsahují mnoho soli. Nespoléhejte na to, že když tyto produkty koupíte ve zdravé výživě, že budou mít méně soli!

5Osolte pokrm na začátku

Aby se sůl dobře zabudovala do pokrmu a neškodila, je třeba ji použít na začátku vaření, již při smažení cibulky. Použijte větší špetku a na konci vaření případně ještě ochuťte pokrm sojovou omáčkou nebo umeoctem. Pokud vaříte obiloviny, osolte je špetkou soli, jakmile začnou vřít.

6Vyhýbejte se asijským restauracím

Polévky z asijských restaurací obsahují v průměru 30-60 % denního limitu soli pro dospělého v jedné porci!

7Kysané zelí a olivy proplachujte

Nakládaná zelenina obsahuje hodně soli, proto ji nezapomeňte proplachovat a jíst pouze v menším množství. Olivy obsahují okolo 2400 mg soli na 100 g, kysané zelí cca 747 mg na 100 g.

8Eliminujte kupovaná dochucovadla

Například kečup obsahuje až 1100 mg soli na 100 g! To samé i kupované omáčky, dresingy, dipy a marinády. Tyto všechny produkty si můžete vyrobit doma.

9Vyřaďte z jídelníčku sýry a masové výrobky

Uzeniny, párky, šunky a salámy, paštiky a další masné výrobky a sýry (korbáčky, tvarůžky, hermelín, niva, tavené sýry aj.) obsahují vysoké množství soli. Vyhněte se jim.

10Vybírejte pečivo bez soli

Když už pečivo, volte to, které není posypané zrnky soli nebo nemá slanou náplň (např. anglické rohlíky nebo pizza pečivo). Raději si upečte vlastní pečivo.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Mám lepší a vypnutější pleť
Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné
Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)
Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...
Vaření mě začalo bavit (Klára)
Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...
9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)
Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...
Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)
Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)
Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...
Som plná energie (Viera)
Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...
Hltám všechny informace
Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....
Díky za obrovskou inspiraci
Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
Vaříte super
Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...
Jde z vás nakažlivá energie
Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...
Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí
Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...
Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)
Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...
Díky JJ mám více energie a 5 kg dole
Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPotraviny obohacené o vápník způsobují kalcifikaci
Další článekOšetření a dodatečné úpravy bio i nebio potravin (2. díl)