Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

10 tipů, jak jednoduše snížit denní příjem soli

Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když konzumujeme živočišné produkty, sýry, kupované dresingy, kořenící směsi, slané pochutiny, jídlo z restaurací, jídelen a fast foodů. Hrozí nám vysoký krevní tlak a kardiovaskulární choroby. Podívejte se na 10 tipů, jak jednoduše snížit svůj denní příjem soli.

Spotřeba soli v ČR je alarmující
– Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli
– Denní příjem soli dospělého obyvatele ČR je 3x vyšší než doporučená hranice
– 80 % dětí ve věku 7 až 12 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 80%
– 95 % dětí ve věku 12 až 18 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 190%
– 100 % dětí ve věku 18 až 36 měsíců překračuje doporučenou dávku soli o 320%

Hotové jídlo na talíři nepřisolujte

Namísto solničky si dejte na stůl léčivý a ochucující kondiment gomasio – rozemleté restované sezamové semínko se solí nebo sojovou omáčku (shoyu nebo tamari, bez cukru).

Vařte si doma

Budete mít tak přehled o tom, kolik soli si do jídla dáváte. Raději si do práce připravujte vlastní krabičky, než se stravovat v restauracích, fast foodech nebo jídelnách.

Sůl v pokrmech nahrazujte alternativami

Naučte se používat sojovou omáčku, umeocet, sušené či čerstvé bylinky a koření (ne kořenící směsi, ty většinou obsahují sůl – čtěte složení). Tyto ingredience jídlo skvěle dochutí bez toho, aby mu dodaly mnoho soli. Pokrm dobře ochutí také cibule, česnek a zázvor.

Čtěte etikety a složení výrobků

Než něco koupíte, přečtěte si složení. Dávejte si pozor hlavně na kořenící směsi, vegety, bujóny, ochucovadla, omáčky, salsy, dipy, solené oříšky, chipsy, krekry, slané křupky (i ty zdravé!), tyčinky aj. Všechny tyto produkty obsahují mnoho soli. Nespoléhejte na to, že když tyto produkty koupíte ve zdravé výživě, že budou mít méně soli!

Osolte pokrm na začátku

Aby se sůl dobře zabudovala do pokrmu a neškodila, je třeba ji použít na začátku vaření, již při smažení cibulky. Použijte větší špetku a na konci vaření případně ještě ochuťte pokrm sojovou omáčkou nebo umeoctem. Pokud vaříte obiloviny, osolte je špetkou soli, jakmile začnou vřít.

Vyhýbejte se asijským restauracím

Polévky z asijských restaurací obsahují v průměru 30-60 % denního limitu soli pro dospělého v jedné porci!

Kysané zelí a olivy proplachujte

Nakládaná zelenina obsahuje hodně soli, proto ji nezapomeňte proplachovat a jíst pouze v menším množství. Olivy obsahují okolo 2400 mg soli na 100 g, kysané zelí cca 747 mg na 100 g.

Eliminujte kupovaná dochucovadla

Například kečup obsahuje až 1100 mg soli na 100 g! To samé i kupované omáčky, dresingy, dipy a marinády. Tyto všechny produkty si můžete vyrobit doma.

Vyřaďte z jídelníčku sýry a masové výrobky

Uzeniny, párky, šunky a salámy, paštiky a další masné výrobky a sýry (korbáčky, tvarůžky, hermelín, niva, tavené sýry aj.) obsahují vysoké množství soli. Vyhněte se jim.

Vybírejte pečivo bez soli

Když už pečivo, volte to, které není posypané zrnky soli nebo nemá slanou náplň (např. anglické rohlíky nebo pizza pečivo). Raději si upečte vlastní pečivo.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

5
6

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by pak ale zn...
3
5

4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.
7

Velký přehled druhů octů a jejich použití v kuchyni. Víte, kdy který použít?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem při dochucování pokrmů. Dokáže z obyčejného jídla udělat opravdovou lahůdku. Dnešní trh nabízí nepřeberné množ...
34
9

Šokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu

Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu R...

Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouh...