Vegety jsou v mnoha domácnostech a restauracích stále ještě běžnou součástí jídel. Na to, že se jedná o zeleninový kořenící přípravek, obsahují v průměru méně než 20 % zeleniny, naopak soli je v nich až 3x tolik. Koupili byste si kilo kuchyňské soli za 140 Kč? Ne? Ale právě takovou sůl si kupujete pod názvem vegeta. Přitom není nic jednoduššího než si ji za pár korun vyrobit doma...

Předražená kuchyňská sůl jménem vegeta

Vegeta je celosvětově známá a prodávaná přísada do jídla. Skládá se ze směsi koření, různých druhů zeleniny a soli. Obal nás přesvědčuje, že díky této žluté sypké směsi, budou mít všechny naše polévky, omáčky a další pokrmy tu správnou chuť. Lidé si ji velmi rychle zvykli používat do jídel, kterým tzv. „něco chybí“. Bez vegety jim jídlo nechutná a už to „není ono“. Jak by taky ne, když vegeta obsahuje glutaman sodný, který způsobuje závislost (1), a objemově až 60 % obyčejné kuchyňské soli (2)! Populární Solčanka obsahuje dokonce až 68 % soli.

Nejdražší sůl není z moře, ale jmenuje se vegeta
Vegety obsahují až 60 % obyčejné jedlé kuchyňské soli. Například s 250 g balíčkem Podravky, která stojí okolo 35 Kč, si domů neseme až 145 g obyčejné soli. Kilový sáček běžné kuchyňské soli však koupíme v obchodě za pouhých 4 až 6 Kč! Pakliže tedy výrobce přidá k soli pár gramů sušené zeleniny, „éček“ a koření a nazve to vegeta, cena výrobku se rázem vyšplhá na pětinásobek? Pokud to přepočteme, kilo obyčejné kuchyňské soli z Podravky by nás přišlo na neuvěřitelných 140 Kč! Doma si můžeme takovou vegetu vyrobit za pakatel…

Glutamát sodný a další „mňamky“

A to není všechno. Složení vegety je plné také nejrůznějších „zlepšujících“ přísad – cukrů, tuků, látek zvýrazňujících chuť i vůni, extraktů z kvasnic, barviv, aromat, zahušťujících přísad a glutamanu sodného (= glutamát), který je spojovaný s mnoha zdravotními problémy – bolesti hlavy, návaly, mravenčení, slabost, problémy se svaly (3), také astma (4) a neurologické poruchy jako je Alzheimer a Parkinson (5). Například taková vegeta od Knorru obsahuje až 39 % objemu dochucovadel. Možná se ptáte a co ta zelenina? Například již ve zmiňovaném dochucovadle Knorr je zelenina zastoupená pouze z 3,4 %, v Maggi z 7,2 % a ve Vitaně a Podravce z 15,5 %.

Složení veget pod drobnohledem
1. Podravka – Vegeta
Složení: jedlá sůl 58 %, sušená zelenina 15,5% (mrkev, pastinák, cibule, celer, listová petržel), zvýrazňovač chuti (glutamát sodný, inosinát sodný), cukr, koření, kukuřičný škrob, barvivo (riboflavin).

2. Maggi Harmonie chuti
Složení: Jodidovaná jedlá sůl, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, 5´-ribonukleotidy sodné), cukr, sušená zelenina 7,2 % (mrkev, pórkový a česnekový prášek, cibule, petrželová nať, špenátový prášek, rajčata, pastinák, celerový prášek, červená paprika), slunečnicový olej, česnekový extrakt 0,6 %, směs koření 0,5 % (pepř, kurkuma), aromata, barviva (paprikový extrakt, riboflavin).

3. Vitana Vegeta
Složení: Jedlá sůl (max. 58%), látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosinan sodný a guanylan sodný), sušená zelenina 15,5% (karotka, petržel, cibule, pastinák, celer, libeček, česnek), cukr, přírodní zeleninové aroma (obsahuje lepek), glukóza, barvivo riboflavin, protihrudkující látka fosforečnan vápenatý, rostlinný olej.

Češi na 2. místě ve spotřebě soli

Česká republika je mezi evropskými změmive spotřebě soli na druhém místě. Češi spotřebují za den v průměru 13,8 g soli na hlavu – tedy 2x víc, než by měli. Denní příjem soli by dle WHO neměl překročit více než 5 g. Sůl v těle zadržuje vodu, způsobuje otoky, vysoký krevní tlak, problémy s ledvinami a otupuje naše chuťové pohárky.

Alternativa: domácí vegeta za pár korun

Zdravou domácí vegetu si můžete snadno vyrobit i doma. Stačí vám k tomu jen zelenina, sůl a koření. Podle našeho receptu ji zvládne každý. A můžete na ni zužitkovat i zeleninové odkrojky nebo slupky.

  • Základem polévek i omáček je silný zeleninový vývar, který dodá tu správnou chuť.
  • Místo vegety použijte koření. Existuje celá řada sušených i čerstvých bylinek a směsí, které pokrm výborně dochutí – bazalka, tymián, majoránka, česnek, kopr, kurkuma, kari, sladká paprika aj.
  • Pokud pokrmu stále něco chybí, většinou ho spolehlivě dochutí fermentovaná sojová omáčka (bez cukru a éček) nebo umeocet.

Zdroj obrázků: google.com

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStravovací revoluce u nás doma (Lůca)
Další článek6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje