Taky milujete vodní melouny? Ale který koupit? Bude lepší tento nebo raději tamten? Vybrat dobrý meloun, který je uvnitř opravdu zralý, šťavnatý a sladký, byla pro mě vždycky noční můra. Pokud vyberu špatný, skončím se 3 kg nedobrého melounu a co teď s ním? Odteď už ale vybírám jen podle těchto 6 znaků a vždy vyberu ten nejlepší.

1Perfektní vzhled

První věc, na kterou se při výběru melounu soustředíme je neporušená slupka. Meloun by neměl mít na sobě žádné otlačeniny, praskliny, měkká místa nebo plesnivé skvrny. Slupka by měla mít matný vzhled. Lesklý meloun ještě není úplně zralý.

2Čím výraznější skvrna, tím lépe

Na jedné straně má meloun skvrnu v odlišné barvě. To je místo, na kterém ležel na zemi. Vybíráme takový meloun, který má tuto skvrnu krémově žlutou (čím žlutější, tím lépe, viz obrázek níže). Pokud je skvrna bílá nebo zelená, meloun ještě není zralý. Dalším dobrým indikátorem jsou šedé různě velké a dlouhé sítě strupů (lze vidět na obrázku níže). To jsou místa, kde prosakuje cukr z melounu a značí to, že náš vybraný meloun bude slaďoučký.

3Na hmotnosti záleží

Vodní meloun je až z 92 % plný vody, proto by měl být těžký. Hmotnost se samozřejmě bude lišit podle velikosti melounu. Když vybíráme meloun, zkusíme „potěžkat“ dva melouny podobné velikosti. Ten meloun, který je těžší, bude lepší. Pokud je meloun na svou velikost lehký, může být starý a ztrácet šťavnatost (začne být moučný). A to nechceme!

4Ťuk ťuk test

Dalším důležitým indikátorem zralosti melounu je zvuk. Kloubem prstu zaklepeme na meloun. Zralý meloun bude znít dutě.

5Rozkrojte mi ho

A nejlepší rada na závěr… Když si vybereme dva favority a neumíme se rozhodnout, jednoduše požádejme prodavače, ať nám je rozkrojí. Ve většině supermarketů bez problémů požadavku vyhoví (většinou to ale není možné praktikovat na trhu). Pak si můžeme vybrat ten lepší (dužina by měla být co nejvíce tmavě červená a jadérka tmavě hnědá až černá) a zabalené půlky si odnést domů.

Vybrali jste nezralý meloun? Co teď s ním?
Pokud se vám náhodou povede vybrat nezralý meloun, mrkněte, co se s ním dá provést – dá se s účtenkou vrátit, anebo použít do receptů.

Teď už jen nakrájet a jíst…

Naučte se ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak nakrájet vodní meloun na perfektní hranolky (přímo do ruky) nebo kostky (do salátu). Tento styl krájení je mnohem snazší a praktičtější (hlavně na následnou konzumaci :-)), než krájení na typické trojhránky se slupkou, od kterých jsme my i děti zalepení a upatlaní.

 

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)
Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...
Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti
Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...
Mám lepší a vypnutější pleť
Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)
Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....
Můj muž i tchán se jídlo pochvalují
L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...
JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém
Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...
Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat
Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...
Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě
Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...
Zánět močového měchýře je pryč bez ATB
Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...
Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)
Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...
S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)
Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...
Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně
Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
Hubnutí jde samo
Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...
Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)
Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...
Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli
Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji
Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...