Domů > Nepřehlédněte

5 tipů, jak vybrat ten nejlepší meloun. Při každém nákupu!

sezóna léto

Taky milujete vodní melouny? Ale který koupit? Bude lepší tento nebo raději tamten? Vybrat dobrý meloun, který je uvnitř opravdu zralý, šťavnatý a sladký, byla pro mě vždycky noční můra. Pokud vyberu špatný, skončím se 3 kg nedobrého melounu a co teď s ním? Odteď už ale vybírám jen podle těchto 6 znaků a vždy vyberu ten nejlepší.

Perfektní vzhled

První věc, na kterou se při výběru melounu soustředíme je neporušená slupka. Meloun by neměl mít na sobě žádné otlačeniny, praskliny, měkká místa nebo plesnivé skvrny. Slupka by měla mít matný vzhled. Lesklý meloun ještě není úplně zralý.

Čím výraznější skvrna, tím lépe

Na jedné straně má meloun skvrnu v odlišné barvě. To je místo, na kterém ležel na zemi. Vybíráme takový meloun, který má tuto skvrnu krémově žlutou (čím žlutější, tím lépe, viz obrázek níže). Pokud je skvrna bílá nebo zelená, meloun ještě není zralý. Dalším dobrým indikátorem jsou šedé různě velké a dlouhé sítě strupů (lze vidět na obrázku níže). To jsou místa, kde prosakuje cukr z melounu a značí to, že náš vybraný meloun bude slaďoučký.

Na hmotnosti záleží

Vodní meloun je až z 92 % plný vody, proto by měl být těžký. Hmotnost se samozřejmě bude lišit podle velikosti melounu. Když vybíráme meloun, zkusíme “potěžkat” dva melouny podobné velikosti. Ten meloun, který je těžší, bude lepší. Pokud je meloun na svou velikost lehký, může být starý a ztrácet šťavnatost (začne být moučný). A to nechceme!

Ťuk ťuk test

Dalším důležitým indikátorem zralosti melounu je zvuk. Kloubem prstu zaklepeme na meloun. Zralý meloun bude znít dutě.

Rozkrojte mi ho

A nejlepší rada na závěr… Když si vybereme dva favority a neumíme se rozhodnout, jednoduše požádejme prodavače, ať nám je rozkrojí. Ve většině supermarketů bez problémů požadavku vyhoví (většinou to ale není možné praktikovat na trhu). Pak si můžeme vybrat ten lepší (dužina by měla být co nejvíce tmavě červená a jadérka tmavě hnědá až černá) a zabalené půlky si odnést domů.

Vybrali jste nezralý meloun? Co teď s ním?
Pokud se vám náhodou povede vybrat nezralý meloun, mrkněte, co se s ním dá provést – dá se s účtenkou vrátit, anebo použít do receptů.

Teď už jen nakrájet a jíst…

Naučte se ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak nakrájet vodní meloun na perfektní hranolky (přímo do ruky) nebo kostky (do salátu). Tento styl krájení je mnohem snazší a praktičtější (hlavně na následnou konzumaci :-)), než krájení na typické trojhránky se slupkou, od kterých jsme my i děti zalepení a upatlaní.

 

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

1
37

Co vzít s sebou na cesty – dovolenková KáPéZetka

Moje krabička poslední záchrany obsahovala v pionýrských letech hlavně šitíčko, v dospělosti náplasti a první pomoc na příznaky nachlazení, zánětu močového...
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...

Melounové mojito

Skvělé nealkoholické osvěžení do tropických letních dnů. Mojito je jeden z nejoblíbenějších letních drinků. V této zdravé verzi je vhodný i pro menší děti....
11

Dovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít

Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto...
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
31
18

Jak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku

Na jaře a v létě se přímo nabízí odlehčit stravu. Vytvořte si vlastní svěží, barevný a lehký oběd nebo večeři – tzv. Buddhovu misku (Buddha bowl). Uk...