Klasický boršč jsem nikdy neměla ráda, ale tahle naše fazolová varianta je prostě božská. Dělám jí vždycky kotel, protože se po ní jen zapráší. Takže uváděné množství surovin je pro 4 pořádné porce.
Ingredience
pro 4 velké porce
  • 2 hrnky vařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 litr vody z vaření fazolí (případně vývar/voda)
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus dýně (asi jako řepa)
  • koření: 3 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, lžička mletého kmínu
  • špetka soli
  • olej

Jak uvařit výborný veganský boršč z fazolí

  1. Oloupeme cibuli a pokrájíme na malé kostičky, stejně tak mrkev, petržel a řepu, dýni nakrájíme na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme řepu, mrkev a patržel. Společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme vodou z fazolí, přidáme fazole, koření a pod pokličkou vaříme cca 10 minut.
  5. Přidáme dýni a dovaříme dalších cca 15 minut do změknutí zeleniny (píchneme vidličkou nebo ochutnáme).
  6. Zelí překrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a vypneme.

Praktické

  • Kuličky koření doporučuji dát do čajového sítka nebo platýnka, abyste je v polévce nemuseli lovit nebo do nich nechtěně nekousnuli.
  • Toto je jedna z mála polévek, kterou vůbec nijak nedochucuji. Díky fazolové vodě a zelí chutná dokonale i bez dalších dochucovadel. Pokud použijete vývar nebo vodu, bude potřeba ještě trochu dochutit.
  • Pokud ji potřebujete dosolit, přidejte sojovou omáčku, pokud dokyselit, přidejte umeocet (je i slaný!) nebo jablečný ocet, pro sladkost můžete přidat slad nebo obilný sirup.
  • Já polévku nezahušťuji, ale můžete do ní zavařit kukuřičný škrob nebo pohankovou mouku rozmíchané v trošce studené vody, pokud by byla řídká.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat. Místo dýně dávám někdy taro brambor, batát nebo kedluben, místo petržele můžete dát celer.
  • Pokud by vám v boršči chyběla kysaná smetana, přidejte na vrch  rostlinný bílý jogurt a navrch sekaný kopr jako se to podává v lepších restauracích.

Kombinujeme

  • Polévku buď jíme jako první obědové jídlo nebo jí můžeme zkombinovat s kváskovým pečivem či plackami a máme kompletní talíř.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 2 let. Pro menší děti je potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla

 

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Vždycky jsem milovala boršč, a tak jsem byla zvědavá na tento. Je vynikající. Přidala jsem ještě trošku rostlinné smetany, a naprostý luxus! Zmizel závratnou rychlostí 🙂

  2. Skvělé jídlo, které chutná a zasytí. Vřele doporučuji všem i začátečníkům ….také teprve začínám vařit zdravě a tímto vynikajícím borščem jsem udělala radost i manželovi 🙂 . Děkuji za výborný recept.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKondiment z řas arame a slunečnicových semínek
Další článekKuchyňská vs. mořská sůl: Možná si příště solení v restauraci rozmyslíte