Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Fazolový boršč: Trochu jiná polévka z červených fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
děti od 2 let

Klasický boršč jsem nikdy neměla ráda, ale tahle naše fazolová varianta je prostě božská. Dělám jí vždycky kotel, protože se po ní jen zapráší. Takže uváděné množství surovin je pro 4 pořádné porce.

Ingredience
pro 4 velké porce
  • 2 hrnky vařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 litr vody z vaření fazolí (případně vývar/voda)
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus dýně (asi jako řepa)
  • koření: 3 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, lžička mletého kmínu
  • špetka soli
  • olej

Som dôchodkyňa a nemám žiadné zdravotné problémy, akurát som za 10 rokov nabrala 8 kg. Striedavo som skúšala rozličné...

Jak uvařit výborný veganský boršč z červených fazolí

  1. Oloupeme cibuli a pokrájíme na malé kostičky, stejně tak mrkev, petržel a řepu, dýni nakrájíme na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme řepu, mrkev a patržel. Společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme vodou z fazolí, přidáme fazole, koření a pod pokličkou vaříme cca 10 minut.
  5. Přidáme dýni a dovaříme dalších cca 15 minut do změknutí zeleniny (píchneme vidličkou nebo ochutnáme).
  6. Zelí překrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a vypneme.

Praktické

  • Kuličky koření doporučuji dát do čajového sítka nebo platýnka, abyste je v polévce nemuseli lovit nebo do nich nechtěně nekousnuli.
  • Toto je jedna z mála polévek, kterou vůbec nijak nedochucuji. Díky fazolové vodě a zelí chutná dokonale i bez dalších dochucovadel. Pokud použijete vývar nebo vodu, bude potřeba ještě trochu dochutit.
  • Pokud ji potřebujete dosolit, přidejte sojovou omáčku, pokud dokyselit, přidejte umeocet (je i slaný!) nebo jablečný ocet, pro sladkost můžete přidat slad nebo obilný sirup.
  • Já polévku nezahušťuji, ale můžete do ní zavařit kukuřičný škrob nebo pohankovou mouku rozmíchané v trošce studené vody, pokud by byla řídká.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat. Místo dýně dávám někdy taro brambor, batát nebo kedluben, místo petržele můžete dát celer.
  • Pokud by vám v boršči chyběla kysaná smetana, přidejte na vrch  rostlinný bílý jogurt a navrch sekaný kopr jako se to podává v lepších restauracích.

Kombinujeme

  • Polévku buď jíme jako první obědové jídlo nebo jí můžeme zkombinovat s kváskovým pečivem či plackami a máme kompletní talíř.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 2 let. Pro menší děti je potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla

 

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Musím opět pochválit. Při těchto receptech se nedá jednoduše zhubnout🤔

Ten je vynikající, mojí mladší dceři také moc chutnal, hnedky si ofotila receptík.😋😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...