Klasický boršč jsem nikdy neměla ráda, ale tahle naše fazolová varianta je prostě božská. Dělám jí vždycky kotel, protože se po ní jen zapráší. Takže uváděné množství surovin je pro 4 pořádné porce.
Ingredience
pro 4 velké porce
  • 2 hrnky vařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 litr vody z vaření fazolí (případně vývar/voda)
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus dýně (asi jako řepa)
  • koření: 3 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, lžička mletého kmínu
  • špetka soli
  • olej

Jak uvařit výborný veganský boršč z fazolí

  1. Oloupeme cibuli a pokrájíme na malé kostičky, stejně tak mrkev, petržel a řepu, dýni nakrájíme na větší kostky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí.
  3. Přidáme řepu, mrkev a patržel. Společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme vodou z fazolí, přidáme fazole, koření a pod pokličkou vaříme cca 10 minut.
  5. Přidáme dýni a dovaříme dalších cca 15 minut do změknutí zeleniny (píchneme vidličkou nebo ochutnáme).
  6. Zelí překrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a vypneme.

Praktické

  • Kuličky koření doporučuji dát do čajového sítka nebo platýnka, abyste je v polévce nemuseli lovit nebo do nich nechtěně nekousnuli.
  • Toto je jedna z mála polévek, kterou vůbec nijak nedochucuji. Díky fazolové vodě a zelí chutná dokonale i bez dalších dochucovadel. Pokud použijete vývar nebo vodu, bude potřeba ještě trochu dochutit.
  • Pokud ji potřebujete dosolit, přidejte sojovou omáčku, pokud dokyselit, přidejte umeocet (je i slaný!) nebo jablečný ocet, pro sladkost můžete přidat slad nebo obilný sirup.
  • Já polévku nezahušťuji, ale můžete do ní zavařit kukuřičný škrob nebo pohankovou mouku rozmíchané v trošce studené vody, pokud by byla řídká.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat. Místo dýně dávám někdy taro brambor, batát nebo kedluben, místo petržele můžete dát celer.
  • Pokud by vám v boršči chyběla kysaná smetana, přidejte na vrch  rostlinný bílý jogurt a navrch sekaný kopr jako se to podává v lepších restauracích.

Kombinujeme

  • Polévku buď jíme jako první obědové jídlo nebo jí můžeme zkombinovat s kváskovým pečivem či plackami a máme kompletní talíř.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 2 let. Pro menší děti je potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla

 

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud jsem mu četla, že si...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to,...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A proč jsem se znovu přihlásila?...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život k lepšímu 🙂 Jediné čeho...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a dopadlo to výborně. Dcerka díky...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak moc mi chyběla teplá zelenina....

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde to říct jinak, než bomba....

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem kdy zkusila. Doporučuji ke všem...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi v Jarní očistě, připomenutí čehokoliv...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na běžné oslavě, i tak jsem...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý...

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie. Čtu a poslouchám to každý...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila. Spousta informaci mi konečně zapadla...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k obědu kompletní talíř, už konečně...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Vždycky jsem milovala boršč, a tak jsem byla zvědavá na tento. Je vynikající. Přidala jsem ještě trošku rostlinné smetany, a naprostý luxus! Zmizel závratnou rychlostí 🙂

  2. Skvělé jídlo, které chutná a zasytí. Vřele doporučuji všem i začátečníkům ….také teprve začínám vařit zdravě a tímto vynikajícím borščem jsem udělala radost i manželovi 🙂 . Děkuji za výborný recept.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKondiment z řas arame a slunečnicových semínek
Další článekKuchyňská vs. mořská sůl: Možná si příště solení v restauraci rozmyslíte