Domů >

Jalovec a jeho léčivé účinky

Jalovec je jehličnatý keř, který zná snad každý a jehož plody se běžně využívají v kuchyni jako aromatické koření. Skrývá v sobě však i spoustu látek prospěšných našemu zdraví. V tureckém lidovém léčitelství využívají esenciální olej z jalovce při léčbě a hojení ran, jako stimulant a antiseptikum.

Jalovec obecný

Tento jehličnatý keř nebo stromek dorůstá výšky kolem jednoho metru. Má rád chudé písčité půdy. V České republice je chráněný. Hojně roste na Valašsku a moravsko-slovenském pomezí. Plody se sbírají až druhým rokem. Studie, která zkoumala léčivé účinky jalovce (1), a to v podání masti a esenciálního oleje, zjistila, že má jalovec velmi hojivé účinky.

Obsahuje:

  • flavonoidy
  • kumariny
  • glykosidy
  • taniny
  • vitamin C
  • třísloviny
  • pryskyřice
  • vápník, draslík, soli a jiné 

Léčivé účinky jalovce

  • Působí jako jako diuretikum a antiseptikum.
  • Používá se při léčbě tuberkulózy a žloutenky.
  • Je účinný také při léčbě nachlazení a kašle.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Využívá se k léčbě revmatu a bolestí kloubů.
  • Pomáhá zlepšit trávení a odstranit bolesti žaludku.
  • Zlepšuje místní prokrvení a urychluje hojivé procesy.

Pozor jalovec může dráždit ledviny!!! Nejlepším způsobem, jak využít jalovec při léčbě, je ve formě obkladů, mastí anebo homeopatických esencí.

Využití v kuchyni

Jalovec se využívá jako koření a přidává se do omáček, marinád a slaných nálevů. Ve Finsku se z jalovce připravuje pivo. Je skvělý například k ochucení našich gulášů a další pokrmů. Obzvlášť mají-li připomínat českou klasiku.

Vyzkoušejte naše recepty ochucené jalovcem:

Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
Taro bramboračka
Fazolový boršč
Svíčková omáčka jinak
Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Zdroj:

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

14
3

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Kimchi z dýně hokkaido

Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido. Je výborné!
7
6

Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?

Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by pak ale zn...
8
6

12 TOP rostlinných potravin bohatých na vápník

Vápník je v našem těle nejvíce zastoupená minerální látka a je velmi důležitý. Při jeho nedostatku se mohou objevit vážné zdravotní problémy jako třeba ost...
37
16

Čerstvé natě snadno, rychle a levně

Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. “Prd...