Jalovec je jehličnatý keř, který zná snad každý a jehož plody se běžně využívají v kuchyni jako aromatické koření. Skrývá v sobě však i spoustu látek prospěšných našemu zdraví. V tureckém lidovém léčitelství využívají esenciální olej z jalovce při léčbě a hojení ran, jako stimulant a antiseptikum.

Jalovec obecný

Tento jehličnatý keř nebo stromek dorůstá výšky kolem jednoho metru. Má rád chudé písčité půdy. V České republice je chráněný. Hojně roste na Valašsku a moravsko-slovenském pomezí. Plody se sbírají až druhým rokem. Studie, která zkoumala léčivé účinky jalovce (1), a to v podání masti a esenciálního oleje, zjistila, že má jalovec velmi hojivé účinky.

Obsahuje:

  • flavonoidy
  • kumariny
  • glykosidy
  • taniny
  • vitamin C
  • třísloviny
  • pryskyřice
  • vápník, draslík, soli a jiné 

Léčivé účinky jalovce

  • Působí jako jako diuretikum a antiseptikum.
  • Používá se při léčbě tuberkulózy a žloutenky.
  • Je účinný také při léčbě nachlazení a kašle.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Využívá se k léčbě revmatu a bolestí kloubů.
  • Pomáhá zlepšit trávení a odstranit bolesti žaludku.
  • Zlepšuje místní prokrvení a urychluje hojivé procesy.

Pozor jalovec může dráždit ledviny!!! Nejlepším způsobem, jak využít jalovec při léčbě, je ve formě obkladů, mastí anebo homeopatických esencí.

Využití v kuchyni

Jalovec se využívá jako koření a přidává se do omáček, marinád a slaných nálevů. Ve Finsku se z jalovce připravuje pivo. Je skvělý například k ochucení našich gulášů a další pokrmů. Obzvlášť mají-li připomínat českou klasiku.

Vyzkoušejte naše recepty ochucené jalovcem:

Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
Taro bramboračka
Fazolový boršč
Svíčková omáčka jinak
Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Zdroj:

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZapékané batáty
Další článekTo není plíseň! To jsou kořínky.