Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Slaný bezlepkový koláč s brokolicí

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Naprosto luxusní slaný koláč, který je úplně bez lepku, bez mouky a vajec. Na jeho přípravu potřebujete zhruba hodinu i s chladnutím. Skvěle poslouží jako lehká večeře nebo svačinka pro děti do školy či na rodinný výlet.

Ingredience
forma o průměru 22 cm
Na korpus:
  • 500 ml vody
  • 3/4 hrnku kukuřičné polenty
  • sůl
  • hrst semínek (konopné, dýňové, slunečnicové)
Na náplň:
  • 1 hrnek uvařené brokolice
  • 200 ml vody
  • 3/4 hrnku cizrnové mouky
  • černá sůl + himalájská sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • jeden stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
Nahoru:
  • strouhané uzené tofu
  • petrželka

13 rokov podnikám a s autistickou dcérou mám už 8 rokov homeschooling. V januári a februári som nevládala robiť pomal...

Jak připravit slaný brokolicový koláč bez mouky

  1. Připravíme si korpus tak, že do rendlíku dáme vodu a přivedeme ji k varu. Poté pomalu přisypáváme polentu a mícháme metličkou, aby se neudělaly hrudky. Nakonec osolíme a vmícháme semínka.
  2. Polentu necháme trochu zchladnout a ztuhnout a přeneseme ji do koláčové formy, kde ji pomocí stěrky a prstů rovnoměrně rozprostřeme. Dáme asi na 20 minut do lednice.
  3. Do misky nalijeme vodu, vmícháme cizrnovou mouku a nakonec rozmixovanou brokolici. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a hořčici.
  4. Směs nalijeme na vychladlý korpus a pečeme v troubě na 200°C cca 10 minut, potom posypeme nastrouhaným tofu a dopékáme ještě cca 5 minut.
  5. Že je koláč hotový poznáme tak, že náplň lehce praská na povrchu a při zatřepání s formou se náplň nehýbe. Ale nezapomeňte, že po zchladnutí ještě trošku ztuhne.

Praktické

  • Koláč krájíme teprve až když trošku vychladne.
  • Ke koláči podáváme čerstvou a kvašenou zeleninu, pak dostaneme kompletní talíř.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Do korpusu můžeme dle chuti přidat různé bylinky či koření.
  • Semínka v korpusu můžeme vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, hořčici a koření.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Moc dobré děkujeme 😋👌fajn změna oproti,,kopečkům,, zrní 😉👍😁

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Slaný koláč – mini quiche

Tento slaný koláč nezklame opravdu nikoho. Je velmi vhodný jako občerstvení na slavnosti a party, protože skvěle chutná i za studena.

Mangoldové galetky

Máte chuť na nějakou dobrou a zároveň zdravou slanou chuťovku? Tyto galetky jsou skvělé jak teplé, tak za studena a hodí se jako pohoštění pro hosty a nebo...
klub
1
5

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Domácí čočkové klobásy

Doba grilování a zahradních party se blíží. Zkuste si na ně připravit domácí, zdravou a bezmasou alternativu klobás a nelamte si hlavu nad složením těch, k...