Naprosto luxusní slaný koláč, který je úplně bez lepku, bez mouky a vajec. Na jeho přípravu potřebujete zhruba hodinu i s chladnutím. Skvěle poslouží jako lehká večeře nebo svačinka pro děti do školy či na rodinný výlet.

Ingredience
forma o průměru 22 cm

Na korpus:

  • 500 ml vody
  • 3/4 hrnku kukuřičné polenty
  • sůl
  • hrst semínek (konopné, dýňové, slunečnicové)

Na náplň:

  • 1 hrnek uvařené brokolice
  • 200 ml vody
  • 3/4 hrnku cizrnové mouky
  • černá sůl + himalájská sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • jeden stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice

Nahoru:

  • strouhané uzené tofu
  • petrželka

Jak připravit slaný brokolicový koláč bez mouky

  1. Připravíme si korpus tak, že do rendlíku dáme vodu a přivedeme ji k varu. Poté pomalu přisypáváme polentu a mícháme metličkou, aby se neudělaly hrudky. Nakonec osolíme a vmícháme semínka.
  2. Polentu necháme trochu zchladnout a ztuhnout a přeneseme ji do koláčové formy, kde ji pomocí stěrky a prstů rovnoměrně rozprostřeme. Dáme asi na 20 minut do lednice.
  3. Do misky nalijeme vodu, vmícháme cizrnovou mouku a nakonec rozmixovanou brokolici. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a hořčici.
  4. Směs nalijeme na vychladlý korpus a pečeme v troubě na 200°C cca 10 minut, potom posypeme nastrouhaným tofu a dopékáme ještě cca 5 minut.
  5. Že je koláč hotový poznáme tak, že náplň lehce praská na povrchu a při zatřepání s formou se náplň nehýbe. Ale nezapomeňte, že po zchladnutí ještě trošku ztuhne.

Praktické

  • Koláč krájíme teprve až když trošku vychladne.
  • Ke koláči podáváme čerstvou a kvašenou zeleninu, pak dostaneme kompletní talíř.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Do korpusu můžeme dle chuti přidat různé bylinky či koření.
  • Semínka v korpusu můžeme vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, hořčici a koření.

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak být fit na podzim díky jídelníčku v 10 minutách
Další článekRůže šípková – přírodní zásobárna vitamínů