Naprosto luxusní slaný koláč, který je úplně bez lepku, bez mouky a vajec. Na jeho přípravu potřebujete zhruba hodinu i s chladnutím. Skvěle poslouží jako lehká večeře nebo svačinka pro děti do školy či na rodinný výlet.

Ingredience
forma o průměru 22 cm

Na korpus:

  • 500 ml vody
  • 3/4 hrnku kukuřičné polenty
  • sůl
  • hrst semínek (konopné, dýňové, slunečnicové)

Na náplň:

  • 1 hrnek uvařené brokolice
  • 200 ml vody
  • 3/4 hrnku cizrnové mouky
  • černá sůl + himalájská sůl
  • pepř
  • lahůdkové droždí
  • jeden stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice

Nahoru:

  • strouhané uzené tofu
  • petrželka

Jak připravit slaný brokolicový koláč bez mouky

  1. Připravíme si korpus tak, že do rendlíku dáme vodu a přivedeme ji k varu. Poté pomalu přisypáváme polentu a mícháme metličkou, aby se neudělaly hrudky. Nakonec osolíme a vmícháme semínka.
  2. Polentu necháme trochu zchladnout a ztuhnout a přeneseme ji do koláčové formy, kde ji pomocí stěrky a prstů rovnoměrně rozprostřeme. Dáme asi na 20 minut do lednice.
  3. Do misky nalijeme vodu, vmícháme cizrnovou mouku a nakonec rozmixovanou brokolici. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a hořčici.
  4. Směs nalijeme na vychladlý korpus a pečeme v troubě na 200°C cca 10 minut, potom posypeme nastrouhaným tofu a dopékáme ještě cca 5 minut.
  5. Že je koláč hotový poznáme tak, že náplň lehce praská na povrchu a při zatřepání s formou se náplň nehýbe. Ale nezapomeňte, že po zchladnutí ještě trošku ztuhne.

Praktické

  • Koláč krájíme teprve až když trošku vychladne.
  • Ke koláči podáváme čerstvou a kvašenou zeleninu, pak dostaneme kompletní talíř.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Do korpusu můžeme dle chuti přidat různé bylinky či koření.
  • Semínka v korpusu můžeme vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, hořčici a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Nevěděla jsem, že umím tak dobře vařit (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny ze své pozice na chvostu pelotonu!...
  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí
Další článekRůže šípková – přírodní zásobárna vitamínů