Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Ingredience
Na kuličky:
  • 150 g kuskusu
  • 300 g vody
  • 1 balíček šafránu
  • sůl
Na dip:
  • sójový jogurt řeckého typu
  • pažitka
  • sůl
  • bílý pepř
  • citrónová šťáva
Ostatní ingredience:

    Silvie vyhrála Jarní očistu v naší soutěži na FB a pustila se do ní víc než naplno. Po čtyřech týdnech si uvědomila, ...

    Jak připravit šafránové kuličky z kuskusu s rajčaty a cizrnou

    1. Omáčku připravte smícháním ingrediencí na dip.
    2. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte kuskus, šafrán, špetku soli a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. Nechte vychladnout.
    3. Z vlažného kuskusu vytvořte kuličky.
    4. Do mísy dejte cizrnu, prolisovaný česnek a cherry rajčata. Malá rajčátka můžete nechat celá, větší rozpůlit. Osolte, pokapejte olejem, promíchejte.
    5. Na plech rozložte pečící papír a navrch nasypte ochucená cherry rajčata a připravené kuličky. Promíchejte a pečte v troubě na 220°C. Po upečení posypte kořením Za’atar a pažitkou.
    6. Omáčku dejte dospod talíře a navrch položte upečené kuličky, pokapejte olejem,  přidejte pažitku a pokrm je hotový.

    Praktické

    • Pečte, dokud povrch nezezlátne, přibližně 30 minut.
    • Chutné jak teplé, tak vychladlé.
    • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
    • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
    • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkový kuskus.

    Obměna

    • Můžete použít jakýkoliv kuskus.

    Děti

    • S menším množstvím soli a oleje a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

    PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

    Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    47 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Úžasná dobrota Vierko! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za Vaše tvoření a sdílení ❤️

    Hajickova.Lenka
    29. 7. 2023

    Opět dobrota. Použila jsem čerstvé bylinky na rajčata. Ovšem, nešlo mi do hlavy, jak vytvorim kuličky z kuskusu. Fakt jsem nevěřila, že budou držet pohromadě. No, byla to trošku alchymie, ale nějak se povedly. Šafrán jsem neměla, prostě jsem si dochutila dle svého. Příště už ho koupím a vyzkoušim

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazolová pomazánka tří pepřů

    Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

    Prasorizo – řecký pórek s rýží

    Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

    Mls na špejli

    Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

    Nudle s cuketou

    Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

    Bílá patizonová omáčka

    Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

    Krémová zapečená rýže

    V tomto receptu můžete zužitkovat zbylou rýži a obohatit jí prakticky jakoukoliv zeleninou. Výsledkem je lahodný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.