Oblíbila jsem si používat do jídel uzenou papriku. Jídla s ní mají šmrnc jako by tam bylo uzené. Znáte toto koření? Pokud ne, tak ho určitě musíte ochutnat. Třeba právě v tomto výborném podzimním jídle!
Ingredience
na 1-2 porce
  • 1/4 pórku
  • 1/4 dýně hokkaido
  • pár malých růžiček brokolice
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1 lžička indického kari (sladké)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1-2 lžičky uzené papriky
  • 1/4-1/2 šálku vařené červené čočky
  • 1 lžíce balzamika (nebo nahraďte sojovou omáčkou)
  • 5 lžic kokosového mléka
  • sůl
  • k dochucení: citronová šťáva nebo umeocet

Jak připravit

  1. Na oleji se špetkou soli zpěníme na tenká kolečka nakrájený pórek.
  2. Přidáme na menší kostičky nakrájenou dýni a malé růžičky brokolice.
  3. Orestujeme a zasypeme kořením.
  4. Opékáme 1 minutu a poté zalijeme uvařenou čočkou i s částí vody, ve které se vařila (jen, aby zelenina byla z 1/2 ponořená).
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny, cca 7-10 minut.
  6. Ochutíme balzamikem a kokosovým mlékem a necháme 2 minuty prolnout chutě.
  7. Vypneme a doladíme umeoctem nebo citronovou šťávou.

Praktické

  • Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte více koření (kari, uzené papriky) nebo pro sladší chuť více skořice.
  • Pokrm se vařením zahustí, pokud byste to ale přehnali s tekutinou, můžete pokrm zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným v 1 lžící vody (je třeba chvíli povařit). Pokud by byl naopak příliš řídký, přidejte kokosového mléka a chvíli povařte.

Obměna

  • Dýni můžete nahradit batátem nebo mrkví. Brokolici zase třeba kapustou nebo kadeřávkem či jinými druhy zeleniny.
  • S chutí pokrmu si můžete hrát. Pro změnu přidejte třeba česnek, zázvor nebo rajčatovou pastu. Kari můžete nahradit třeba za mahá koření nebo koření na tajine aj. Když je zima, přidejte na zahřátí špetku chilli.

Kombinujeme

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak mi strava na dovolené rozhodila trávení
Další článekPřednáška Biorytmy v jídle, zdraví a životě – Olomouc