Oblíbila jsem si používat do jídel uzenou papriku. Jídla s ní mají šmrnc jako by tam bylo uzené. Znáte toto koření? Pokud ne, tak ho určitě musíte ochutnat. Třeba právě v tomto výborném podzimním jídle!

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1/4 pórku
  • 1/4 dýně hokkaido
  • pár malých růžiček brokolice
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1 lžička indického kari (sladké)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1-2 lžičky uzené papriky
  • 1/4-1/2 šálku vařené červené čočky
  • 1 lžíce balzamika (nebo nahraďte sojovou omáčkou)
  • 5 lžic kokosového mléka
  • sůl
  • k dochucení: citronová šťáva nebo umeocet

Jak připravit

  1. Na oleji se špetkou soli zpěníme na tenká kolečka nakrájený pórek.
  2. Přidáme na menší kostičky nakrájenou dýni a malé růžičky brokolice.
  3. Orestujeme a zasypeme kořením.
  4. Opékáme 1 minutu a poté zalijeme uvařenou čočkou i s částí vody, ve které se vařila (jen, aby zelenina byla z 1/2 ponořená).
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny, cca 7-10 minut.
  6. Ochutíme balzamikem a kokosovým mlékem a necháme 2 minuty prolnout chutě.
  7. Vypneme a doladíme umeoctem nebo citronovou šťávou.

Praktické

  • Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte více koření (kari, uzené papriky) nebo pro sladší chuť více skořice.
  • Pokrm se vařením zahustí, pokud byste to ale přehnali s tekutinou, můžete pokrm zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným v 1 lžící vody (je třeba chvíli povařit). Pokud by byl naopak příliš řídký, přidejte kokosového mléka a chvíli povařte.

Obměna

  • Dýni můžete nahradit batátem nebo mrkví. Brokolici zase třeba kapustou nebo kadeřávkem či jinými druhy zeleniny.
  • S chutí pokrmu si můžete hrát. Pro změnu přidejte třeba česnek, zázvor nebo rajčatovou pastu. Kari můžete nahradit třeba za mahá koření nebo koření na tajine aj. Když je zima, přidejte na zahřátí špetku chilli.

Kombinujeme

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak mi strava na dovolené rozhodila trávení
Další článekPřednáška Biorytmy v jídle, zdraví a životě – Olomouc