Oblíbila jsem si používat do jídel uzenou papriku. Jídla s ní mají šmrnc jako by tam bylo uzené. Znáte toto koření? Pokud ne, tak ho určitě musíte ochutnat. Třeba právě v tomto výborném podzimním jídle!
Ingredience
na 1-2 porce
  • 1/4 pórku
  • 1/4 dýně hokkaido
  • pár malých růžiček brokolice
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1 lžička indického kari (sladké)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1-2 lžičky uzené papriky
  • 1/4-1/2 šálku vařené červené čočky
  • 1 lžíce balzamika (nebo nahraďte sojovou omáčkou)
  • 5 lžic kokosového mléka
  • sůl
  • k dochucení: citronová šťáva nebo umeocet

Jak připravit

  1. Na oleji se špetkou soli zpěníme na tenká kolečka nakrájený pórek.
  2. Přidáme na menší kostičky nakrájenou dýni a malé růžičky brokolice.
  3. Orestujeme a zasypeme kořením.
  4. Opékáme 1 minutu a poté zalijeme uvařenou čočkou i s částí vody, ve které se vařila (jen, aby zelenina byla z 1/2 ponořená).
  5. Dusíme na mírném plameni do změknutí zeleniny, cca 7-10 minut.
  6. Ochutíme balzamikem a kokosovým mlékem a necháme 2 minuty prolnout chutě.
  7. Vypneme a doladíme umeoctem nebo citronovou šťávou.

Praktické

  • Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte více koření (kari, uzené papriky) nebo pro sladší chuť více skořice.
  • Pokrm se vařením zahustí, pokud byste to ale přehnali s tekutinou, můžete pokrm zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným v 1 lžící vody (je třeba chvíli povařit). Pokud by byl naopak příliš řídký, přidejte kokosového mléka a chvíli povařte.

Obměna

  • Dýni můžete nahradit batátem nebo mrkví. Brokolici zase třeba kapustou nebo kadeřávkem či jinými druhy zeleniny.
  • S chutí pokrmu si můžete hrát. Pro změnu přidejte třeba česnek, zázvor nebo rajčatovou pastu. Kari můžete nahradit třeba za mahá koření nebo koření na tajine aj. Když je zima, přidejte na zahřátí špetku chilli.

Kombinujeme

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, nepřeháníme to se solí a kořením.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak mi strava na dovolené rozhodila trávení
Další článekPřednáška Biorytmy v jídle, zdraví a životě – Olomouc