V létě potřebujeme příjemně osvěžit. To můžeme udělat nejen drinkem, ale i jídlem. Tato omáčka s citrónovým nádechem je jednou z možností. A krásně do ní "schováte" ředkve nebo tuřín (což je mimochodem velmi zdravá zelenina!).
Ingredience
  • 1 tuřín nebo bílá ředkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • uvařená cizrna
  • 1 lžička sladkého curry koření
  • 1 lžička směsi sušených bylinek (např. řecké bylinky)
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1-2 lžíce citronové šťávy dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, případně i bílé miso (shiromiso)

Jak připravit citrónovou omáčkou z cizrny a ředkve

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. V hrnci dáme vařit vodu se solí.
  3. Ředkev nebo tuřín nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody.
  4. Až je měkká, tak ji scedíme.
  5. K cibulce a česneku přidáme měkkou ředkev, uvařenou cizrnu a zasypeme kurkumou a kari.
  6. Minutku orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  7. Necháme minutku prolnout chutě.
  8. Část omáčky nalijeme do mixéru, přidáme směs bylinek a rozmixujeme na hladkou pastu.
  9. Vlijeme zpět k nerozmixované části omáčky.
  10. Pořádně zamícháme a dochutíme šťávou z citronu, umeoctem, případně ještě shiromisem.
  11. Podáváme například s rýží a tempehem.

Praktické

  • Pokud nechceme část omáčky mixovat, můžeme ji zahustit škrobem (maizena, arrowroot) rozmíchaným v trošce studené vody.
  • Pokud by byla omáčka řídká (dali jsme moc vody), zahustíme ji viz bod výše škrobem nebo třeba bezlepkovou moukou.

Obměna

  • Můžete použít daikon, vodnici, tuřín nebo i ředkvičky. Případně i kedluben.
  • Místo cizrny můžete dát i jinou uvařenou luštěninu, hodí se třeba bílá fazole.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku
Další článekČasté chyby začátečníků při přechodu na zdravější jídelníček