V létě potřebujeme příjemně osvěžit. To můžeme udělat nejen drinkem, ale i jídlem. Tato omáčka s citrónovým nádechem je jednou z možností. A krásně do ní "schováte" ředkve nebo tuřín (což je mimochodem velmi zdravá zelenina!).

Ingredience
  • 1 tuřín nebo bílá ředkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • uvařená cizrna
  • 1 lžička sladkého curry koření
  • 1 lžička směsi sušených bylinek (např. řecké bylinky)
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1-2 lžíce citronové šťávy dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, případně i bílé miso (shiromiso)

Jak připravit citrónovou omáčkou z cizrny a ředkve

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. V hrnci dáme vařit vodu se solí.
  3. Ředkev nebo tuřín nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody.
  4. Až je měkká, tak ji scedíme.
  5. K cibulce a česneku přidáme měkkou ředkev, uvařenou cizrnu a zasypeme kurkumou a kari.
  6. Minutku orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  7. Necháme minutku prolnout chutě.
  8. Část omáčky nalijeme do mixéru, přidáme směs bylinek a rozmixujeme na hladkou pastu.
  9. Vlijeme zpět k nerozmixované části omáčky.
  10. Pořádně zamícháme a dochutíme šťávou z citronu, umeoctem, případně ještě shiromisem.
  11. Podáváme například s rýží a tempehem.

Praktické

  • Pokud nechceme část omáčky mixovat, můžeme ji zahustit škrobem (maizena, arrowroot) rozmíchaným v trošce studené vody.
  • Pokud by byla omáčka řídká (dali jsme moc vody), zahustíme ji viz bod výše škrobem nebo třeba bezlepkovou moukou.

Obměna

  • Můžete použít daikon, vodnici, tuřín nebo i ředkvičky. Případně i kedluben.
  • Místo cizrny můžete dát i jinou uvařenou luštěninu, hodí se třeba bílá fazole.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak si sestavit vlastní Buddha Bowl – krok po kroku
Další článekČasté chyby začátečníků při přechodu na zdravější jídelníček