- 1 tuřín nebo bílá ředkev
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- uvařená cizrna
- 1 lžička sladkého curry koření
- 1 lžička směsi sušených bylinek (např. řecké bylinky)
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
- 1-2 lžíce citronové šťávy dle chuti
- k dochucení: sůl, umeocet, případně i bílé miso (shiromiso)
Jak připravit citrónovou omáčkou z cizrny a ředkve
- Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
- V hrnci dáme vařit vodu se solí.
- Ředkev nebo tuřín nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody.
- Až je měkká, tak ji scedíme.
- K cibulce a česneku přidáme měkkou ředkev, uvařenou cizrnu a zasypeme kurkumou a kari.
- Minutku orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Necháme minutku prolnout chutě.
- Část omáčky nalijeme do mixéru, přidáme směs bylinek a rozmixujeme na hladkou pastu.
- Vlijeme zpět k nerozmixované části omáčky.
- Pořádně zamícháme a dochutíme šťávou z citronu, umeoctem, případně ještě shiromisem.
- Podáváme například s rýží a tempehem.
Praktické
- Pokud nechceme část omáčky mixovat, můžeme ji zahustit škrobem (maizena, arrowroot) rozmíchaným v trošce studené vody.
- Pokud by byla omáčka řídká (dali jsme moc vody), zahustíme ji viz bod výše škrobem nebo třeba bezlepkovou moukou.
Obměna
- Můžete použít daikon, vodnici, tuřín nebo i ředkvičky. Případně i kedluben.
- Místo cizrny můžete dát i jinou uvařenou luštěninu, hodí se třeba bílá fazole.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Buďte první, kdo napíše komentář