Osvěžující citrónový krém a lehký korpus ze semínek a vloček. Tento zdravý dortík je zcela bez cukru, mouky, lepku a živočišných produktů. Je lehký, ale zároveň díky oříškům a semínkám i zasytí.

Ingredience

Na korpus:

  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 35 g namletých slunečnicových semínek
  • 1 lžíce oříškového másla
  • 30 g rýžového oleje
  • 30 g rýžového sirupu (podle chuti)

Citrónový krém:

  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 vrchovatá lžíce rýžového sirupu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 2 vrchovaté lžičky kuzu (maizeny)
  • 3 g řasy agar-agar
  • špetka kurkumy

Postup

  1. Nejdříve si připravíme dortový korpus – smícháme všechny ingredience a rukama vypracujeme těsto.
  2. Pokud je těsto hodně sypké, přidáme ještě olej nebo rýžový sirup.
  3. Těsto natlačíme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
  4. Připravíme si citrónový krém – 250 ml kokosového mléka přivedeme k varu, přidáme rýžový sirup a citrónovou šťávu a několik minut spolu povaříme.
  5. Směs ochutnáme a podle chuti ještě můžeme dokyselit/dosladit.
  6. Ve zbytku kokosového mléka rozmícháme kuzu a směs nalijeme k citrónovému základu.
  7. Chvíli povaříme, přidáme agar a ještě mícháme několik minut.
  8. Směs nalijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici, kde dort také skladujeme.

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

  1. Výborný! 😀 Já jsem teda místo citronu měla pomeranč, pro barvu jsem přidala místo sirupu meruňkovou marmeládu. Celkově jsem to moc neodměřovala, takže všeho bylo od oka…Ale tvar drží a je výborný! Děkuji za inspiraci 😉

  2. Jaké mléko prosím dáváte? To z plechovky? Jaký poměr kokosu ku vodě ve složení je k tomuto ideální? Protože je jich několik druhů a nerada bych to pokazila…

  3. Chtěla bych se zeptat, jestli místo rýžového oleje mohu použít jiný olej. Třeba kokosový. Děkuji za odpověď.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná
Další článekBrokolicové kari špaldotto s mungo