Osvěžující citrónový krém a lehký korpus ze semínek a vloček. Tento zdravý dortík je zcela bez cukru, mouky, lepku a živočišných produktů. Je lehký, ale zároveň díky oříškům a semínkám i zasytí.

Ingredience

Na korpus:

  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 35 g namletých slunečnicových semínek
  • 1 lžíce oříškového másla
  • 30 g rýžového oleje
  • 30 g rýžového sirupu (podle chuti)

Citrónový krém:

  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 vrchovatá lžíce rýžového sirupu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 2 vrchovaté lžičky kuzu (maizeny)
  • 3 g řasy agar-agar
  • špetka kurkumy

Postup

  1. Nejdříve si připravíme dortový korpus – smícháme všechny ingredience a rukama vypracujeme těsto.
  2. Pokud je těsto hodně sypké, přidáme ještě olej nebo rýžový sirup.
  3. Těsto natlačíme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
  4. Připravíme si citrónový krém – 250 ml kokosového mléka přivedeme k varu, přidáme rýžový sirup a citrónovou šťávu a několik minut spolu povaříme.
  5. Směs ochutnáme a podle chuti ještě můžeme dokyselit/dosladit.
  6. Ve zbytku kokosového mléka rozmícháme kuzu a směs nalijeme k citrónovému základu.
  7. Chvíli povaříme, přidáme agar a ještě mícháme několik minut.
  8. Směs nalijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici, kde dort také skladujeme.

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...
  1. Perfektní, teď jsem jej dělala podruhé. Jen jsem neměla všechny suroviny, tak jsem si jej trošku poupravila. Do korpusu jsem použila slunečnicový olej a pekla ho cca 15 min na 180C. Místo ořechového másla jsem tam dala hrst kešu ořechů.

  2. Další test výborného dezertu od Jindry 🙏
    Byla to trochu výzva a až do konce jsem se trochu bál, ale nakonec to nějak dopadlo 😀 Jemná, velmi osvěžující chuť, předurčuje tento dezert pokud máme chuť na něco dobrého a nechceme se úplně naplnit 😀 Někde jsem četl, že Jindra má formu 18cm. Já mám formu cca 23cm, tak jsem ingredience navýšil o 25%. I tak je dortík poměrně nízký. Takže buď ještě zvýšit dávku nebo to chce menší formu.

  3. Bála jsem se, co udělá krém, ale ty poměry jsou skvělé, drží jak helvétská víra! Místo citronu jsem dala vanilku a pod krém ještě rozvar z rebarbory a jsem velmi spokojená :-) Sobě bych asi mohla osladit méně, ale konvenční strávníci by prskali, že je to nedoslazené…

  4. Výborný! :D Já jsem teda místo citronu měla pomeranč, pro barvu jsem přidala místo sirupu meruňkovou marmeládu. Celkově jsem to moc neodměřovala, takže všeho bylo od oka…Ale tvar drží a je výborný! Děkuji za inspiraci ;-)

  5. Jaké mléko prosím dáváte? To z plechovky? Jaký poměr kokosu ku vodě ve složení je k tomuto ideální? Protože je jich několik druhů a nerada bych to pokazila…

  6. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObleču šaty, které jsem X let neoblékla
Další článekProč nedoporučujeme jíst banány? Z těchto 10 důvodů!