Osvěžující citrónový krém a lehký korpus ze semínek a vloček. Tento zdravý dortík je zcela bez cukru, mouky, lepku a živočišných produktů. Je lehký, ale zároveň díky oříškům a semínkám i zasytí.
Ingredience
Na korpus:
- 100 g mletých ovesných vloček
- 35 g namletých slunečnicových semínek
- 1 lžíce oříškového másla
- 30 g rýžového oleje
- 30 g rýžového sirupu (podle chuti)
Citrónový krém:
- 300 ml kokosového mléka
- 1 vrchovatá lžíce rýžového sirupu
- šťáva z ½ citrónu
- 2 vrchovaté lžičky kuzu (maizeny)
- 3 g řasy agar-agar
- špetka kurkumy
Postup
- Nejdříve si připravíme dortový korpus – smícháme všechny ingredience a rukama vypracujeme těsto.
- Pokud je těsto hodně sypké, přidáme ještě olej nebo rýžový sirup.
- Těsto natlačíme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
- Připravíme si citrónový krém – 250 ml kokosového mléka přivedeme k varu, přidáme rýžový sirup a citrónovou šťávu a několik minut spolu povaříme.
- Směs ochutnáme a podle chuti ještě můžeme dokyselit/dosladit.
- Ve zbytku kokosového mléka rozmícháme kuzu a směs nalijeme k citrónovému základu.
- Chvíli povaříme, přidáme agar a ještě mícháme několik minut.
- Směs nalijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici, kde dort také skladujeme.
Perfektní, teď jsem jej dělala podruhé. Jen jsem neměla všechny suroviny, tak jsem si jej trošku poupravila. Do korpusu jsem použila slunečnicový olej a pekla ho cca 15 min na 180C. Místo ořechového másla jsem tam dala hrst kešu ořechů.
Výborný dortík proložený marmeládou s velkými kousky jahod.🥰😋😍
No ten vypadá luxusně!
Výborný citronový dortík.
Prosím, a tento dortík je nepečený? Já jsem tem korpus nejdříve upekla…
Taky ho peču, vločky jsou pak lépe stravitelné 😉😊
Za tento recept a rady díky. Dala jsem škrob místo kuzu, přidala vanilku a úžasné. A nejlepší byl druhý den, kdy se skvěle uležel.
Prosím co se dá použít místo oriskoveho másla.Dekuji🤔😊🌹
mandlové, kokosové či jiné rostlinné máslo https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/mlecne-alternativy-recepty/masla/
Nepoužívám vůbec oriskova masla,tak co jiného? Děkuji
tak vynechat nebo dát rozmixovaná semínka
Děkuji Evi 🌺
Rádo se stalo, Ivo.
Další test výborného dezertu od Jindry 🙏
Byla to trochu výzva a až do konce jsem se trochu bál, ale nakonec to nějak dopadlo 😀 Jemná, velmi osvěžující chuť, předurčuje tento dezert pokud máme chuť na něco dobrého a nechceme se úplně naplnit 😀 Někde jsem četl, že Jindra má formu 18cm. Já mám formu cca 23cm, tak jsem ingredience navýšil o 25%. I tak je dortík poměrně nízký. Takže buď ještě zvýšit dávku nebo to chce menší formu.
Krása, z toho svěžest přímo čiší 👍😋
Bála jsem se, co udělá krém, ale ty poměry jsou skvělé, drží jak helvétská víra! Místo citronu jsem dala vanilku a pod krém ještě rozvar z rebarbory a jsem velmi spokojená :-) Sobě bych asi mohla osladit méně, ale konvenční strávníci by prskali, že je to nedoslazené…
S tou rebarborou to musí být mooooc dobré 😋
Čím se dá nahradit kuzu v receptu?
Arowrtotem nebo kukuřičným škrobem.
Výborný! :D Já jsem teda místo citronu měla pomeranč, pro barvu jsem přidala místo sirupu meruňkovou marmeládu. Celkově jsem to moc neodměřovala, takže všeho bylo od oka…Ale tvar drží a je výborný! Děkuji za inspiraci ;-)
Paráda, takhle vznikají největší dobroty :-)
Jaké mléko prosím dáváte? To z plechovky? Jaký poměr kokosu ku vodě ve složení je k tomuto ideální? Protože je jich několik druhů a nerada bych to pokazila…
Pouzivam bio kokosove mleko z DM-ka. Myslim, ze je 60%
Děkuju. Jen by možná bylo ještě záhodno uvést, jak velká je vaše dortová forma, protože já mám 20 cm a mám to pěkně nízký… :)
Chtěla bych se zeptat, jestli místo rýžového oleje mohu použít jiný olej. Třeba kokosový. Děkuji za odpověď.
ano, rozpusteny kokosovy olej klidne dat muzete..
Super, dělám skoro stejně s těmi limetkami, je boží a má velký úspěch ??
tak příště zkusím i s tou limetkou :)
Zapomněla jsem, že dávám ještě špetku kurkumy na barvu :)