Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Mexická quinoová pánev s fazolemi

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude pikantnější a chlapi si budou mlaskat! Seitan v tomto receptu skvěle nahradí klobásu (zejména, pokud si uděláte seitan sami doma a dobře si ho ochutíte), ale stejně poslouží i uzený tempeh nebo tofu.

Ingredience
na 1 porci
  • 50 g syrové quinoi
  • hrst uvařených fazolí červená ledvina
  • 1-2 lžíce rajčatového pyré (pasta)
  • 2 lžičky směsi bylinek (např. řecké koření)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • kousek seitanu
  • pepř (není nutné)
  • špetku chilli (není nutné)
  • k dochucení: sůl, umeocet nebo jablečný ocet

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zb...

Jak připravit mexickou fazolovou quinou

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a posolíme velkou špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a seitan a vše orestujeme.
  3. Nasypeme uvařené fazole, koření (bylinky, pepř, chilli), rajčatovou pastu, sojovou omáčku a quinou a mícháme asi 2-3 minutky.
  4. Jak se začne směs mírně připalovat, zalijeme ji vývarem z fazolí (vývarem ze zeleniny nebo vodou) a vaříme na malém plameni do změknutí mrkve a uvaření quinoi.
  5. Hlídáme tekutinu a případně doplníme.
  6. Jakmile je vše hotovo, vypneme a dochutíme (můžeme přidat dle chuti více sojové omáčky nebo třeba octa).
  7. Podáváme s rýží, plackami, knedlíky, kváskovým chlebem nebo třeba těstovinami.

Praktické

  • Pokud bychom náhodou přidali více vody, můžeme quinou zahustit škrobem (maizena, arrowroot).

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát batát, kukuřici, dýní a jinou zeleninu.
  • Můžeme také přidat něco zeleného – listy, špenát, mangold.
  • Rajčatové pyré můžeme nahradit nakrájenými rajčaty.
  • Seitan můžeme vynechat nebo nahradit uzeným či jiným tofu nebo tempehem.
  • Quinou můžeme vyměnit za basmati nebo rýži na rizoto, amarant, jáhly, pohanku nebo jinou obilovinu, která je rychle hotová.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vypadá to spíš jako guláš, protože jsem vařila pohanku extra a nevešlo by se mi to všechno do hrnce 😃 Přidala dýni, zahustila kukuřičným škrobem a přihodila hrst špenátu. Mňamka 😊 Děkujeme 🙂

Rajčatové pyré používám málokdy, ale měla jsem uvařenou řepu, a tak mě napadlo smíchat řepu, česnek, umeocet a trochu sladu a s trochou vody všechno najemno rozmixovat. Pak už vše podle receptu a bylo to výborné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...