Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude pikantnější a chlapi si budou mlaskat! Seitan v tomto receptu skvěle nahradí klobásu (zejména, pokud si uděláte seitan sami doma a dobře si ho ochutíte), ale stejně poslouží i uzený tempeh nebo tofu.

Ingredience
na 1 porci
  • 50 g syrové quinoi
  • hrst uvařených fazolí červená ledvina
  • 1-2 lžíce rajčatového pyré (pasta)
  • 2 lžičky směsi bylinek (např. řecké koření)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • kousek seitanu
  • pepř (není nutné)
  • špetku chilli (není nutné)
  • k dochucení: sůl, umeocet nebo jablečný ocet

Jak připravit mexickou fazolovou quinou

  1. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a posolíme velkou špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a seitan a vše orestujeme.
  3. Nasypeme uvařené fazole, koření (bylinky, pepř, chilli), rajčatovou pastu, sojovou omáčku a quinou a mícháme asi 2-3 minutky.
  4. Jak se začne směs mírně připalovat, zalijeme ji vývarem z fazolí (vývarem ze zeleniny nebo vodou) a vaříme na malém plameni do změknutí mrkve a uvaření quinoi.
  5. Hlídáme tekutinu a případně doplníme.
  6. Jakmile je vše hotovo, vypneme a dochutíme (můžeme přidat dle chuti více sojové omáčky nebo třeba octa).
  7. Podáváme s rýží, plackami, knedlíky, kváskovým chlebem nebo třeba těstovinami.

Praktické

  • Pokud bychom náhodou přidali více vody, můžeme quinou zahustit škrobem (maizena, arrowroot).

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát batát, kukuřici, dýní a jinou zeleninu.
  • Můžeme také přidat něco zeleného – listy, špenát, mangold.
  • Rajčatové pyré můžeme nahradit nakrájenými rajčaty.
  • Seitan můžeme vynechat nebo nahradit uzeným či jiným tofu nebo tempehem.
  • Quinou můžeme vyměnit za basmati nebo rýži na rizoto, amarant, jáhly, pohanku nebo jinou obilovinu, která je rychle hotová.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLéčebná strava pro JIN kondici a nemoci
Další článekVaječné gomasio