Rostlinné mléko se dá vytvořit doma během 1 minuty a za pár korun! Stačí vám k tomu 2 ingredience a jakýkoliv (i méně výkonný) mixér.

Ingredience
  • 1 lžíce semínkového nebo oříškového másla (tahini, mandlové, kešu, aj.)
  • 1,5 l vody

Jak připravit domácí rostlinné mléko

  1. Do mixéru nalijeme vodu a přidáme lžící vybraného oříškového nebo semínkového másla dle druhu mléka, které chceme vyrobit.
  2. Mixér pustíme na plné otáčky a mixujeme zhruba 30 sekund.
  3. Jakmile se vše promixovalo a nahoře se vytvořila pěna, mixér vypneme.
  4. Mléko přelijeme do sklenice.

Praktické

  • Mléko uchováváme v lednici. Vydrží zhruba 3 dny.
  • Používáme například do kaší, dezertů, těst, sladkých náplní, na pudink, do alternativy kávy (melta) atp. jako klasické mléko.
  • Pokud chcete mléko teplé, přidejte do mixéru vlažnou nebo teplou vodu.

Obměna

  • Másla můžete použít dle chuti – buď domácí, nebo kupovaná.
  • Přidejte špetku koření – například skořice, vanilky, perníkového koření aj. pro ozvláštnění chuti mléka.
  • Pokud přidáte lžičku kakaa nebo karobu, získáte kakao.

Děti

  • Mléko můžeme podávat i dětem mladším 1 roku.

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den, jaký typ kakaa prosím doporučujete? Dcera si vyžádala u babičky kakao, dostala nějakou čokoládovou směs, alespoň do rostlinného mléka. Budu ráda za vhodnou alternativu, děkuji.

    • Pro děti je lepší karob, je to hnědé, nehrozí tam plísně jako v kakau a je to sladší, není to návykové.

  2. Geniální! Že mě to nenapadlo. Oříšková másla mám v zásobě,tak hned ráno vyzkouším a udělám z něj kaši.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAhoj, hubeňoure! (Věrka, 56 let)
Další článekZlatý kváskový mazanec