- 1 lžíce semínkového nebo oříškového másla (tahini, mandlové, kešu, aj.)
- 1,5 l vody
Jak připravit domácí rostlinné mléko
- Do mixéru nalijeme vodu a přidáme lžící vybraného oříškového nebo semínkového másla dle druhu mléka, které chceme vyrobit.
- Mixér pustíme na plné otáčky a mixujeme zhruba 30 sekund.
- Jakmile se vše promixovalo a nahoře se vytvořila pěna, mixér vypneme.
- Mléko přelijeme do sklenice.
Praktické
- Mléko uchováváme v lednici. Vydrží zhruba 3 dny.
- Používáme například do kaší, dezertů, těst, sladkých náplní, na pudink, do alternativy kávy (melta) atp. jako klasické mléko.
- Pokud chcete mléko teplé, přidejte do mixéru vlažnou nebo teplou vodu.
Obměna
- Másla můžete použít dle chuti – buď domácí, nebo kupovaná.
- Přidejte špetku koření – například skořice, vanilky, perníkového koření aj. pro ozvláštnění chuti mléka.
- Pokud přidáte lžičku kakaa nebo karobu, získáte kakao.
Děti
- Mléko můžeme podávat i dětem mladším 1 roku.
Komentáře
Zdravím, opravdu je na 1 lžíci másla 1,5 litru vody? :-)
Dobrý den, jaký typ kakaa prosím doporučujete? Dcera si vyžádala u babičky kakao, dostala nějakou čokoládovou směs, alespoň do rostlinného mléka. Budu ráda za vhodnou alternativu, děkuji.