Plněné žampiony můžete použít samostatně jako netradiční předkrm, nebo naopak jako zajímavou přílohu k méně výraznému pokrmu. Z obyčejného zeleninového rizota servírovaného s plněným žampionem, se rázem stane zajímavý pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g kousek celeru
  • 2 PL lžíce oleje
  • špetka soli
  • 8 větších žampionů
  • půl hrnku vařené pohanky nebo jiné obiloviny (rýže, kroupy…)
  • lžička pesta z medvědího česneku nebo jeden stroužek česneku
  • lžička Tanini
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • půlka uzeného tofu

Postup

  1. Omyjeme žampiony a opatrně vyjmeme nožičku, aby zůstal jen klobouček. Neloupeme.
  2. Nožičky ze žampionů nakrájíme na menší proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
  3. Na pánvi na oleji restujeme asi 7 minut cibuli, mrkev, celer a nožičky ze žampionů s trochou soli a drceného kmínu.
  4. Přidáme uvařenou pohanku nebo jinou obilovinu, tahini a česnek a ještě společně chvíli restujeme.
  5. Mezitím si nastrouháme uzené tofu na jemno a 2 lžíce strouhaného tofu dáme stranou.
  6. Zbytek tofu přimícháme do směsi.
  7. Směsí naplníme žampiony a dáme na pekáček vytřený olejem.
  8. Pečeme asi 30 minut při 180°C do změknutí žampionu.
  9. Na závěr dáme na jednotlivé žampiony zbytek nastrouhaného tofu a ještě chvilku necháme v troubě dojít.

Praktické

Nemáte-li po ruce uvařenou pohanku nebo jiný zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur.

Děti

Plněné žampiony bych doporučila dát dítěti až od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)

Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...

Soyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího

Dobrý den, chci se zeptat na Soyabella – mlékovar na...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Po týdnu 1,5 kg dole (Romana)

Romana: Zdravím Evi a ostatní, po týdnu 1,5 kg...

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Začít se dá vždycky (Hanka)

Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...
  1. výborné. Musím jen chválit. Tentokrát jsem neslyšela větu: Jo dobé, ale stačí když to uděláš tak dvakrát do roka. Všem chutnalo a příště můžu udělat zase, což je velký úspěch.
    Jen mám ještě dotaz, máte někde recept i na plněné papriky? díky.

  2. Skvělá inspirace. Chystám se na ně dneska večer. Míním je podávat s cibulovou omáčkou a rýží natural(vařenou s řasou a červenou čočkou). Nepochybuju, že budou skvělý.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMožnosti krájení zeleniny
Další článekPochoutkový salát připravený super rychle z presovaného základu