Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Plněné žampiony

Uvařeno
sezóna zima

Plněné žampiony můžete použít samostatně jako netradiční předkrm, nebo naopak jako zajímavou přílohu k méně výraznému pokrmu. Z obyčejného zeleninového rizota servírovaného s plněným žampionem, se rázem stane zajímavý pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g kousek celeru
  • 2 PL lžíce oleje
  • špetka soli
  • 8 větších žampionů
  • půl hrnku vařené pohanky nebo jiné obiloviny (rýže, kroupy...)
  • lžička pesta z medvědího česneku nebo jeden stroužek česneku
  • lžička Tanini
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • půlka uzeného tofu

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

Postup

  1. Omyjeme žampiony a opatrně vyjmeme nožičku, aby zůstal jen klobouček. Neloupeme.
  2. Nožičky ze žampionů nakrájíme na menší proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
  3. Na pánvi na oleji restujeme asi 7 minut cibuli, mrkev, celer a nožičky ze žampionů s trochou soli a drceného kmínu.
  4. Přidáme uvařenou pohanku nebo jinou obilovinu, tahini a česnek a ještě společně chvíli restujeme.
  5. Mezitím si nastrouháme uzené tofu na jemno a 2 lžíce strouhaného tofu dáme stranou.
  6. Zbytek tofu přimícháme do směsi.
  7. Směsí naplníme žampiony a dáme na pekáček vytřený olejem.
  8. Pečeme asi 30 minut při 180°C do změknutí žampionu.
  9. Na závěr dáme na jednotlivé žampiony zbytek nastrouhaného tofu a ještě chvilku necháme v troubě dojít.
Praktické

Nemáte-li po ruce uvařenou pohanku nebo jiný zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Děti

Plněné žampiony bych doporučila dát dítěti až od 2 let.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

výborné. Musím jen chválit. Tentokrát jsem neslyšela větu: Jo dobé, ale stačí když to uděláš tak dvakrát do roka. Všem chutnalo a příště můžu udělat zase, což je velký úspěch.
Jen mám ještě dotaz, máte někde recept i na plněné papriky? díky.

Snědeno. Nepamatuju si, kdy jsem naposledy jedla něco tak dobrýho.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...