Plněné žampiony můžete použít samostatně jako netradiční předkrm, nebo naopak jako zajímavou přílohu k méně výraznému pokrmu. Z obyčejného zeleninového rizota servírovaného s plněným žampionem, se rázem stane zajímavý pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g kousek celeru
  • 2 PL lžíce oleje
  • špetka soli
  • 8 větších žampionů
  • půl hrnku vařené pohanky nebo jiné obiloviny (rýže, kroupy…)
  • lžička pesta z medvědího česneku nebo jeden stroužek česneku
  • lžička Tanini
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • půlka uzeného tofu

Postup

  1. Omyjeme žampiony a opatrně vyjmeme nožičku, aby zůstal jen klobouček. Neloupeme.
  2. Nožičky ze žampionů nakrájíme na menší proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
  3. Na pánvi na oleji restujeme asi 7 minut cibuli, mrkev, celer a nožičky ze žampionů s trochou soli a drceného kmínu.
  4. Přidáme uvařenou pohanku nebo jinou obilovinu, tahini a česnek a ještě společně chvíli restujeme.
  5. Mezitím si nastrouháme uzené tofu na jemno a 2 lžíce strouhaného tofu dáme stranou.
  6. Zbytek tofu přimícháme do směsi.
  7. Směsí naplníme žampiony a dáme na pekáček vytřený olejem.
  8. Pečeme asi 30 minut při 180°C do změknutí žampionu.
  9. Na závěr dáme na jednotlivé žampiony zbytek nastrouhaného tofu a ještě chvilku necháme v troubě dojít.

Praktické

Nemáte-li po ruce uvařenou pohanku nebo jiný zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur.

Děti

Plněné žampiony bych doporučila dát dítěti až od 2 let.

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...
  1. výborné. Musím jen chválit. Tentokrát jsem neslyšela větu: Jo dobé, ale stačí když to uděláš tak dvakrát do roka. Všem chutnalo a příště můžu udělat zase, což je velký úspěch.
    Jen mám ještě dotaz, máte někde recept i na plněné papriky? díky.

  2. Skvělá inspirace. Chystám se na ně dneska večer. Míním je podávat s cibulovou omáčkou a rýží natural(vařenou s řasou a červenou čočkou). Nepochybuju, že budou skvělý.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMožnosti krájení zeleniny
Další článekPochoutkový salát připravený super rychle z presovaného základu