Plněné žampiony můžete použít samostatně jako netradiční předkrm, nebo naopak jako zajímavou přílohu k méně výraznému pokrmu. Z obyčejného zeleninového rizota servírovaného s plněným žampionem, se rázem stane zajímavý pokrm.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 cibule
- 1 střední mrkev
- 50 g kousek celeru
- 2 PL lžíce oleje
- špetka soli
- 8 větších žampionů
- půl hrnku vařené pohanky nebo jiné obiloviny (rýže, kroupy…)
- lžička pesta z medvědího česneku nebo jeden stroužek česneku
- lžička Tanini
- půl lžičky drceného kmínu
- umeocet
- půlka uzeného tofu
Postup
- Omyjeme žampiony a opatrně vyjmeme nožičku, aby zůstal jen klobouček. Neloupeme.
- Nožičky ze žampionů nakrájíme na menší proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
- Na pánvi na oleji restujeme asi 7 minut cibuli, mrkev, celer a nožičky ze žampionů s trochou soli a drceného kmínu.
- Přidáme uvařenou pohanku nebo jinou obilovinu, tahini a česnek a ještě společně chvíli restujeme.
- Mezitím si nastrouháme uzené tofu na jemno a 2 lžíce strouhaného tofu dáme stranou.
- Zbytek tofu přimícháme do směsi.
- Směsí naplníme žampiony a dáme na pekáček vytřený olejem.
- Pečeme asi 30 minut při 180°C do změknutí žampionu.
- Na závěr dáme na jednotlivé žampiony zbytek nastrouhaného tofu a ještě chvilku necháme v troubě dojít.
Praktické
Nemáte-li po ruce uvařenou pohanku nebo jiný zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur.
Děti
Plněné žampiony bych doporučila dát dítěti až od 2 let.
výborné. Musím jen chválit. Tentokrát jsem neslyšela větu: Jo dobé, ale stačí když to uděláš tak dvakrát do roka. Všem chutnalo a příště můžu udělat zase, což je velký úspěch.
Jen mám ještě dotaz, máte někde recept i na plněné papriky? díky.
To jsme rádi, Marcelo, že to doma chutnalo. Plněné papriky tu nemáme, ale děláváme je stejně – naplníme obilím a zeleninou, případně i luštěninou a zapečeme. Použít se dá jakákoli slaná náplň do palačinak a tortil, do žampiónů apod. Např. https://www.jimejinak.cz/mexicke-tortilly-s-naplni/ , https://www.jimejinak.cz/pecene-zampiony-se-zeleninovym-sote/
Snědeno. Nepamatuju si, kdy jsem naposledy jedla něco tak dobrýho.
Skvělá inspirace. Chystám se na ně dneska večer. Míním je podávat s cibulovou omáčkou a rýží natural(vařenou s řasou a červenou čočkou). Nepochybuju, že budou skvělý.