Plněné žampiony můžete použít samostatně jako netradiční předkrm, nebo naopak jako zajímavou přílohu k méně výraznému pokrmu. Z obyčejného zeleninového rizota servírovaného s plněným žampionem, se rázem stane zajímavý pokrm.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 50 g kousek celeru
  • 2 PL lžíce oleje
  • špetka soli
  • 8 větších žampionů
  • půl hrnku vařené pohanky nebo jiné obiloviny (rýže, kroupy…)
  • lžička pesta z medvědího česneku nebo jeden stroužek česneku
  • lžička Tanini
  • půl lžičky drceného kmínu
  • umeocet
  • půlka uzeného tofu

Postup

  1. Omyjeme žampiony a opatrně vyjmeme nožičku, aby zůstal jen klobouček. Neloupeme.
  2. Nožičky ze žampionů nakrájíme na menší proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme nahrubo.
  3. Na pánvi na oleji restujeme asi 7 minut cibuli, mrkev, celer a nožičky ze žampionů s trochou soli a drceného kmínu.
  4. Přidáme uvařenou pohanku nebo jinou obilovinu, tahini a česnek a ještě společně chvíli restujeme.
  5. Mezitím si nastrouháme uzené tofu na jemno a 2 lžíce strouhaného tofu dáme stranou.
  6. Zbytek tofu přimícháme do směsi.
  7. Směsí naplníme žampiony a dáme na pekáček vytřený olejem.
  8. Pečeme asi 30 minut při 180°C do změknutí žampionu.
  9. Na závěr dáme na jednotlivé žampiony zbytek nastrouhaného tofu a ještě chvilku necháme v troubě dojít.

Praktické

Nemáte-li po ruce uvařenou pohanku nebo jiný zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur.

Děti

Plněné žampiony bych doporučila dát dítěti až od 2 let.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...
  1. výborné. Musím jen chválit. Tentokrát jsem neslyšela větu: Jo dobé, ale stačí když to uděláš tak dvakrát do roka. Všem chutnalo a příště můžu udělat zase, což je velký úspěch.
    Jen mám ještě dotaz, máte někde recept i na plněné papriky? díky.

  2. Skvělá inspirace. Chystám se na ně dneska večer. Míním je podávat s cibulovou omáčkou a rýží natural(vařenou s řasou a červenou čočkou). Nepochybuju, že budou skvělý.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMožnosti krájení zeleniny
Další článekPochoutkový salát připravený super rychle z presovaného základu