Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky > Vaše recepty

Sladký dýňový guláš s cizrnou

Uvařeno

Rádi experimentujete? Máte rádi netradiční chutě? Pak je tento recept právě pro Vás! Kombinace nezvyklého koření (zejména skořice) vykouzlí úžasnou jedinečnou voňavou a sladkou chuť, kterou si jistě zamilujete stejně jako já :-) Nebojte se experimentovat!

Změnu jídelníčku jsem udělal kvůli zdravotním problémům. Neuměl jsem vůbec vařit. Během kurzu jsem si dva měsíce vaři...

Netradiční dýňový guláš

K receptu nemám přesné poměry, protože každé mé jídlo je originál a vymýšlím ho až při vaření, proto nic nevážím ani neměřím. Ale i tak věřím, že Vás můj recept inspiruje ke tvořivosti! :-)

Na půlměsíčky pokrájejte 1 střední cibuli. Dýni hokkaido (použila jsem cca 1/4 dýně – pro 2 osoby, ale lituji toho, snědla bych to celé sama :D) pokrájejte na kostky. Do woku dejte olej a na něj cibuli, až začne olej pěnit, posolte cibuli, přikryjte poklicí a ztlumte plamen na nejnižší a nechejte dusit cca 15 minut. Cibule takto změkne a zesládne. Přidejte dýni a nechte ještě tak 5 min. zakryté. Poté zvyšte plamen, přidejte cca půl čajové lžičky koření sladká paprika, 1/3 lžičky kurkumy a 1/3 lžičky skořice (vše záleží na Vaší chuti, později můžete přidat které koření budete chtít dle chuti) a restujte 2 minuty, až bude wok suchý. Podlijte malinkým množstvím vody, zakapejte tamari (nebo shoyu), přidejte 1 utřený stroužek česneku (dávala jsem česnek naložený v shoyu, ale klidně dejte i klasický) a zakryjte poklici. Každou chvilku kontrolujte (až dýně “vyschne”) a dolévejte trošku vody. Plamen musí být nízký. Takto se bude dýně pomalu dusit a krásně zesládne a zahustí pak celý guláš. Až bude dýně měkčí, přidejte cizrnu a přilijte i trošku víc vývaru z cizrny. Celkově jsem dýni dusila asi 35 minut. Ale záleží na Vaší dýni. Na konec už jen dochutíme shoyu a trošku umeoctem dle Vašich chutí (umeocet doporučuji přidat před vypnutím plamene a nechat 3 minuty přiklopené, on “dojde”, pak teprve ochutnat).

Podávala jsem s velkými kroupami (skvěle se k tomu hodily) a napařeným květákem, brokolicí a daikonem. Posypané petrželkou. K tomu syrový salát.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Katarína
1. 10. 2022

Vďaka za podrobne napísaný recept, najviac ma zaujal ten Umeocot, že ste ho nechali 3 minúty dôjsť, to rada vyskúšam.

uzasne. I smalym synem (15 mesicu, on bez soji a cesneku) jsme si skvele pochutnali

Ukázat další komentáře