Československo bylo chřestovou velmocí
Chřest se od nás vyvážel do celého světa. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Od jeho pěstování se upustilo během válek, kdy bylo důležité zajistit levné a výživově bohaté plodiny (např. obiloviny).
Jinde asparagos, u nás chřest
Všechny ostatní evropské země při jeho pojmenování vycházely z řeckého slova asparagos, jen u nás je to chřest. Název chřest je staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.
Pěstuje se na písečné půdě a v sezóně je krátce
Aby byl chřest kvalitní, vyžaduje při pěstování lehké písčité půdy, které se nachází u nás například v Polabské nížině na Mělnicku. Sezóna chřestu je pouze od poloviny dubna do konce června. Jen v tuto dobu je skutečně čerstvý a v té nejvyšší kvalitě.
Po sklizni začne ztrácet chuť
Chřest se sklízí ručně na poli, a to vyžaduje spoustu trpělivosti a času. Po sklízení se zchladí a okamžitě (max do 24-36 hodin) by se měl dostat na stůl k zákazníkovi. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest ihned po sklizni. Pak jde jeho kvalita postupně dolů (rapidně klesá obsah přírodního cukru, který dělá u chřestu tu delikátní, lehce nasládlou chuť).
Barvy chřestu jsou způsobené typem pěstování
Bílý, zelený nebo fialový? Vždy se jedná o ten samý chřest, rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Ten bílý je měsíc před sklizní přikrytý zeminou (příp. černou fólií). Zelený se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svou krásně zelenou barvu a výraznější chuť a fialový se pěstuje obdobně jako zelený.
Na vaření je třeba chřest připravit
U zeleného chřestu se odkrojí tužší konce (cca 2 cm) a případně se oloupe tužší slupka ve spodní třetině. Ten bílý je třeba oloupat celý od hlavičky až po tužší konce, které se odřežou. Zbytky z chřestu rozhodně nevyhazujte, ale použijte je na vývar pro chřestovou polévku. Chřestu svědčí rychlé a jednoduché úpravy – například blanšírování, anebo grilování. Na chřestu jsou nejkřehčí hlavičky, ty proto přidejte do hrnce až těsně před koncem varu nebo chřest svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru.
Chřest proti kocovině
Studie odhalily, že chřest působí jako tajná zbraň proti alkoholové opici. Je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol. (1)
Chřest je přírodní afrodiziakum
Obsahuje totiž velké množství vitamínu E, který stimuluje pohlavní hormony. Vitamín B5 a folát zase napomáhá zvýšit vzrušení:-) Při časté konzumaci je tedy skvělým přírodním afrodiziakem! (2)
Chřest je pro naše tělo prospěšný
Obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, vitamín C, E, K, z minerálů draslík, vápník, selen, rutin. Je významným antioxidantem. Používá se v léčbě proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, snižuje cholesterol, posiluje funkci ledvin a podporuje trávení (pomáhá např. při nadýmání).
Zařazujete chřest do svého jídelníčku? Jaký je váš nejoblíbenější recept?
Napište nám do komentářů níže.
Komentáře
Chřest je také jedna ze surovin, kterou mě naučil jíst až JJ. MIluji ho, nechápu, že jsem ho dřív nejedla. Nejlépe blanšírovaný.
My doma z bielej špargle robíme krémovú polievku a zo zeleného si špajdlami spravím plte (česky vory), tie potriem soj.omáčka+cesnak+citrón a po ugrilovaní je to veľká lahôdka…. mňam už sa teším.