Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které vás překvapí

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo? Proto jsme si pro chřest vytvořili vlastní název. V ostatních zemích Evropy je totiž základem názvu řecké slovo asparagos. A jaká další tajemství chřest skrývá? Dozvíte se uvnitř článku.

1Československo bylo chřestovou velmocí

Chřest se od nás vyvážel do celého světa. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Od jeho pěstování se upustilo během válek, kdy bylo důležité zajistit levné a výživově bohaté plodiny (např. obiloviny).

2Jinde asparagos, u nás chřest

Všechny ostatní evropské země při jeho pojmenování vycházely z řeckého slova asparagos, jen u nás je to chřest. Název chřest je staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.

3Pěstuje se na písečné půdě a v sezóně je krátce

Aby byl chřest kvalitní, vyžaduje při pěstování lehké písčité půdy, které se nachází u nás například v Polabské nížině na Mělnicku. Sezóna chřestu je pouze od poloviny dubna do konce června. Jen v tuto dobu je skutečně čerstvý a v té nejvyšší kvalitě.

4Po sklizni začne ztrácet chuť

Chřest se sklízí ručně na poli, a to vyžaduje spoustu trpělivosti a času. Po sklízení se zchladí a okamžitě (max do 24-36 hodin) by se měl dostat na stůl k zákazníkovi. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest ihned po sklizni. Pak jde jeho kvalita postupně dolů (rapidně klesá obsah přírodního cukru, který dělá u chřestu tu delikátní, lehce nasládlou chuť).

5Barvy chřestu jsou způsobené typem pěstování

Bílý, zelený nebo fialový? Vždy se jedná o ten samý chřest, rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Ten bílý je měsíc před sklizní přikrytý zeminou (příp. černou fólií). Zelený se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svou krásně zelenou barvu a výraznější chuť a fialový se pěstuje obdobně jako zelený.

6Na vaření je třeba chřest připravit

U zeleného chřestu se odkrojí tužší konce (cca 2 cm) a případně se oloupe tužší slupka ve spodní třetině. Ten bílý je třeba oloupat celý od hlavičky až po tužší konce, které se odřežou. Zbytky z chřestu rozhodně nevyhazujte, ale použijte je na vývar pro chřestovou polévku. Chřestu svědčí rychlé a jednoduché úpravy – například blanšírování, anebo grilování. Na chřestu jsou nejkřehčí hlavičky, ty proto přidejte do hrnce až těsně před koncem varu nebo chřest svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru.

7Chřest proti kocovině

Studie odhalily, že chřest působí jako tajná zbraň proti alkoholové opici. Je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol. (1)

8Chřest je přírodní afrodiziakum

Obsahuje totiž velké množství vitamínu E, který stimuluje pohlavní hormony. Vitamín B5 a folát zase napomáhá zvýšit vzrušení:-) Při časté konzumaci je tedy skvělým přírodním afrodiziakem! (2)

9Chřest je pro naše tělo prospěšný

Obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, vitamín C, E, K, z minerálů draslík, vápník, selen, rutin. Je významným antioxidantem. Používá se v léčbě proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, snižuje cholesterol, posiluje funkci ledvin a podporuje trávení (pomáhá např. při nadýmání).

Zařazujete chřest do svého jídelníčku? Jaký je váš nejoblíbenější recept?

Napište nám do komentářů níže.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Moc mi chutná (Vymka)
Vymka: Vařím jako blázen a moc mi to chutná....
Ploché bříško, skvělý pocit – zase jsem to já (Marie)
Marie: Ahoj, musím Vám sem napsat, jak jsem velmi...
Jíme jinak mi dává smysl
Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)
Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...
Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)
Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...
Hubnutí jde samo
Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...
maják v mlze
Dobrý den, jíst jinak začínám, učím se a moc...
Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit
Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
I v 67 letech lze jíst zdravě!
Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...
Nejlepší knedlíčky
Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...
S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček
Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...
5 kg dole a v pase o 8 cm méně (Martina)
Martina: Takže mi končí šestý týden Jarní očisty, sluší...
Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!
Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)
Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...
Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě
Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...
Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)
Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...
  1. My doma z bielej špargle robíme krémovú polievku a zo zeleného si špajdlami spravím plte (česky vory), tie potriem soj.omáčka+cesnak+citrón a po ugrilovaní je to veľká lahôdka…. mňam už sa teším.

  2. Kdysi jsem místo narozeninového pugétu dostala od kolegyně 6 sazeniček a ted po cca 5 letech už sklízím svůj vlastní, zelený. Žádný kvanta ale mě to stačí.Zdravím a chřestu zdar

      • V zahrádce jsem vybrala místo, kde se s ním nehýbe, nemá to rád, jižní strana čili značný sluneční úpal, někdy ho zaleju ale jinak se mu nijak extra nevěnuju. Nenahrnuju žádnou zeminu, tzn. je zelený …pro mě chutnější než bílý a nedá to skoro žádnou práci….jen ty sazeničky. Jo a sem tam odstranit plevel , to prý nemá rád.

  3. Také mám radši zelený.
    Nejvíc mi chutná restovaný a zapečený. Nebo jen tak blanšírovaný s nějakou omáčkou.

    • Přišla jsem mu na chuť až před pár lety a od té doby si sezónu hlídám, abychom si ho užili :-)

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsme začínali s potravinovou soběstačností
Další článekJak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo