Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které vás překvapí

sezóna jaro

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo? Proto jsme si pro chřest vytvořili vlastní název. V ostatních zemích Evropy je totiž základem názvu řecké slovo asparagos. A jaká další tajemství chřest skrývá? Dozvíte se uvnitř článku.

Československo bylo chřestovou velmocí

Chřest se od nás vyvážel do celého světa. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Od jeho pěstování se upustilo během válek, kdy bylo důležité zajistit levné a výživově bohaté plodiny (např. obiloviny).

Jinde asparagos, u nás chřest

Všechny ostatní evropské země při jeho pojmenování vycházely z řeckého slova asparagos, jen u nás je to chřest. Název chřest je staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.

Pěstuje se na písečné půdě a v sezóně je krátce

Aby byl chřest kvalitní, vyžaduje při pěstování lehké písčité půdy, které se nachází u nás například v Polabské nížině na Mělnicku. Sezóna chřestu je pouze od poloviny dubna do konce června. Jen v tuto dobu je skutečně čerstvý a v té nejvyšší kvalitě.

Po sklizni začne ztrácet chuť

Chřest se sklízí ručně na poli, a to vyžaduje spoustu trpělivosti a času. Po sklízení se zchladí a okamžitě (max do 24-36 hodin) by se měl dostat na stůl k zákazníkovi. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest ihned po sklizni. Pak jde jeho kvalita postupně dolů (rapidně klesá obsah přírodního cukru, který dělá u chřestu tu delikátní, lehce nasládlou chuť).

Barvy chřestu jsou způsobené typem pěstování

Bílý, zelený nebo fialový? Vždy se jedná o ten samý chřest, rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Ten bílý je měsíc před sklizní přikrytý zeminou (příp. černou fólií). Zelený se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svou krásně zelenou barvu a výraznější chuť a fialový se pěstuje obdobně jako zelený.

Na vaření je třeba chřest připravit

U zeleného chřestu se odkrojí tužší konce (cca 2 cm) a případně se oloupe tužší slupka ve spodní třetině. Ten bílý je třeba oloupat celý od hlavičky až po tužší konce, které se odřežou. Zbytky z chřestu rozhodně nevyhazujte, ale použijte je na vývar pro chřestovou polévku. Chřestu svědčí rychlé a jednoduché úpravy – například blanšírování, anebo grilování. Na chřestu jsou nejkřehčí hlavičky, ty proto přidejte do hrnce až těsně před koncem varu nebo chřest svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru.

Chřest proti kocovině

Studie odhalily, že chřest působí jako tajná zbraň proti alkoholové opici. Je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol. (1)

Chřest je přírodní afrodiziakum

Obsahuje totiž velké množství vitamínu E, který stimuluje pohlavní hormony. Vitamín B5 a folát zase napomáhá zvýšit vzrušení:-) Při časté konzumaci je tedy skvělým přírodním afrodiziakem! (2)

Chřest je pro naše tělo prospěšný

Obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, vitamín C, E, K, z minerálů draslík, vápník, selen, rutin. Je významným antioxidantem. Používá se v léčbě proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, snižuje cholesterol, posiluje funkci ledvin a podporuje trávení (pomáhá např. při nadýmání).

Zařazujete chřest do svého jídelníčku? Jaký je váš nejoblíbenější recept?

Napište nám do komentářů níže.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chřest jsem poprvé objevila v Chorvatsku kde se zelený dával do salátů nebo jen se solí a pokapaný olejem.Od té doby ho miluji a jezdím si pro něj k Mělníku.Čerstvý má jinou chuť než z obchodu.Syrový ať bílý nebo zelený je mňamka.Našla jsem že se prodává i sušený jako prášek a používá se jako zahušťovadlo místo mouky do polévek

Chřest je mňam, pěstujeme ho na zahradě, je to trvalka, vydrží údajně 15-20 let, koupili jsme dvouleté sazenice, ve čtyřech letech “věku” už se sklízí. Čerstvost je k nezaplacení. Letos už sezóna začala😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

57
23

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
97
33

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jed...
37

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
18
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
2
3

Tlouštíci se léčí z chřipky déle. I z covidu.

Jsme obézní čím dál tím víc. V ČR nejvíc v historii.  Obezita způsobuje “nejen” cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak, ale...
21

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...