Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které vás překvapí

5

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo? Proto jsme si pro chřest vytvořili vlastní název. V ostatních zemích Evropy je totiž základem názvu řecké slovo asparagos. A jaká další tajemství chřest skrývá? Dozvíte se uvnitř článku.

120.Československo bylo chřestovou velmocí

Chřest se od nás vyvážel do celého světa. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Od jeho pěstování se upustilo během válek, kdy bylo důležité zajistit levné a výživově bohaté plodiny (např. obiloviny).

2Jinde asparagos, u nás chřest

Všechny ostatní evropské země při jeho pojmenování vycházely z řeckého slova asparagos, jen u nás je to chřest. Název chřest je staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.

3Pěstuje se na písečné půdě a v sezóně je krátce

Aby byl chřest kvalitní, vyžaduje při pěstování lehké písčité půdy, které se nachází u nás například v Polabské nížině na Mělnicku. Sezóna chřestu je pouze od poloviny dubna do konce června. Jen v tuto dobu je skutečně čerstvý a v té nejvyšší kvalitě.

4Po sklizni začne ztrácet chuť

Chřest se sklízí ručně na poli, a to vyžaduje spoustu trpělivosti a času. Po sklízení se zchladí a okamžitě (max do 24-36 hodin) by se měl dostat na stůl k zákazníkovi. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest ihned po sklizni. Pak jde jeho kvalita postupně dolů (rapidně klesá obsah přírodního cukru, který dělá u chřestu tu delikátní, lehce nasládlou chuť).

5Barvy chřestu jsou způsobené typem pěstování

Bílý, zelený nebo fialový? Vždy se jedná o ten samý chřest, rozdíl je jen ve způsobu pěstování. Ten bílý je měsíc před sklizní přikrytý zeminou (příp. černou fólií). Zelený se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svou krásně zelenou barvu a výraznější chuť a fialový se pěstuje obdobně jako zelený.

6Na vaření je třeba chřest připravit

U zeleného chřestu se odkrojí tužší konce (cca 2 cm) a případně se oloupe tužší slupka ve spodní třetině. Ten bílý je třeba oloupat celý od hlavičky až po tužší konce, které se odřežou. Zbytky z chřestu rozhodně nevyhazujte, ale použijte je na vývar pro chřestovou polévku. Chřestu svědčí rychlé a jednoduché úpravy – například blanšírování, anebo grilování. Na chřestu jsou nejkřehčí hlavičky, ty proto přidejte do hrnce až těsně před koncem varu nebo chřest svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru.

7Chřest proti kocovině

Studie odhalily, že chřest působí jako tajná zbraň proti alkoholové opici. Je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol. (1)

8Chřest je přírodní afrodiziakum

Obsahuje totiž velké množství vitamínu E, který stimuluje pohlavní hormony. Vitamín B5 a folát zase napomáhá zvýšit vzrušení:-) Při časté konzumaci je tedy skvělým přírodním afrodiziakem! (2)

9Chřest je pro naše tělo prospěšný

Obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, vitamín C, E, K, z minerálů draslík, vápník, selen, rutin. Je významným antioxidantem. Používá se v léčbě proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, snižuje cholesterol, posiluje funkci ledvin a podporuje trávení (pomáhá např. při nadýmání).

Zařazujete chřest do svého jídelníčku? Jaký je váš nejoblíbenější recept?

Napište nám do komentářů níže.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost
Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...
Z jídelníčku je nadšená celá rodina
Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...
Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky
Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek
Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací
Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...
Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením
Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala
Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
Po kurzu mě vyřadili z diabetologie
Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...
Výborné recepty
Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle
Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....
Obleču šaty, které jsem X let neoblékla
Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...
Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě
Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...
Začíná mi ujídat můj muž masožrout!
Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
Všichni pějí na vaše jídla chválu
Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
  1. Také mám radši zelený.
    Nejvíc mi chutná restovaný a zapečený. Nebo jen tak blanšírovaný s nějakou omáčkou.

    • Přišla jsem mu na chuť až před pár lety a od té doby si sezónu hlídám, abychom si ho užili :-)

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJedny ruce navíc – dokonalý robot se super slevou
Další článekShodila jsem 8 kg a nehoní mě mlsná (Olga, 38 let)