Miluji červenou řepu a na podzim ji mám skoro v každém jídle i v ranní miso polévce.

 

Ingredience
pro 4 porce

  • půlka malé červené řepy
  • 1 mrkev
  • hrst zelených fazolek
  • 2 listy kadeřávku (není nutný)
  • miso pasta
  • sůl
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na ozdobu: petrželka nebo jarní cibulka

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Mrkev nakrájíme na čtvrt kolečka, červenou řepu na drobné kostičky a fazolkám uřízneme konečky a nakrájíme je na asi 3 cm kousky. Kadeřávek nakrájíme na nudličky a dáme ho do polévky až na závěr.
  3. Do horkého vývaru dáme trošku soli a nakrájenou řepu, mrkev a fazolky.
  4. Vaříme asi 10 minut a přidáme kadeřávek. Ještě 5 minut povaříme.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme 2 lžičky miso pasty a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat. Posypeme petrželkou nebo jarní cibulkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, dáme  na 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny. Přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci dvou, maximálně tří druhů zeleniny. Posypat polévku je možné i klíčky nebo opraženými semínky.

Děti

Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.

Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.

Od 2 let může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Chutnala mi tato kombinace. Škoda, že jsem nesehnala kadeřávek – bylo by to určitě ještě lepší.

    • Místo kadeřávku je dobrá kapusta, Dagbri, je to vlastně kadeřávkova sestřička 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČaj z meduňky a čerstvých malin
Další článekPečené seitanové plátky