Miluji červenou řepu a na podzim ji mám skoro v každém jídle i v ranní miso polévce.

 

Ingredience
pro 4 porce

  • půlka malé červené řepy
  • 1 mrkev
  • hrst zelených fazolek
  • 2 listy kadeřávku (není nutný)
  • miso pasta
  • sůl
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • na ozdobu: petrželka nebo jarní cibulka

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Mrkev nakrájíme na čtvrt kolečka, červenou řepu na drobné kostičky a fazolkám uřízneme konečky a nakrájíme je na asi 3 cm kousky. Kadeřávek nakrájíme na nudličky a dáme ho do polévky až na závěr.
  3. Do horkého vývaru dáme trošku soli a nakrájenou řepu, mrkev a fazolky.
  4. Vaříme asi 10 minut a přidáme kadeřávek. Ještě 5 minut povaříme.
  5. V malém množství horké polévky rozmícháme 2 lžičky miso pasty a zamícháme do polévky.
  6. Necháme 3 minuty prolnout a můžeme podávat. Posypeme petrželkou nebo jarní cibulkou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, dáme  na 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, vnitřky z dýně, květáku a jakékoliv jiné odkrojky z jiné zeleniny. Přidáme mořskou řasu. Za 10 minut scedíme a můžeme ho použít jako základ polévky.

Kombinujeme

Do polévky můžeme přidat i uvařenou obilovinu i trochu luštěniny. Získáme tak výživnou či obědovou polévku, která vás zasytí na delší čas.

Obměna

Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci dvou, maximálně tří druhů zeleniny. Posypat polévku je možné i klíčky nebo opraženými semínky.

Děti

Děti mladší 1 roku by měly mít polévku ještě bez soli, proto polévku nesolíme a miso dáme jen bílé a malinko. Pro sebe pak dochutíme.

Od 1 roku solíme jen pár zrníčky a misa dáme jen malinko. Odebereme pro dítě a sobě přidáme miso podle chuti.

Od 2 let může být soli i misa trochu více a děti mohou snídat stejnou polévku s vámi.

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...
    • Místo kadeřávku je dobrá kapusta, Dagbri, je to vlastně kadeřávkova sestřička :-)

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČaj z meduňky a čerstvých malin
Další článekPečené seitanové plátky