V zimě má polévka organismus prohřát, zasytit a dodat mu energii. Tohle všechno splňuje polévka z černých fazolí. Věděli jste, že čím tmavší je fazole, tím má výraznější chuť a lépe stravitelnou bílkovinu?

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařených černých fazolí
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • kus celeru – stejné množství jako petržele
  • půl lžičky rozmarýnu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí či horké vody
  • lžička miso pasty
  • zázvor
  • umeocet
  • na ozdobení: restovaná mrkev, petrželka, pražená sezamová semínka

Jak připravit fazolovou polévku

  1. Fazole namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc a následně uvaříme v papiňáku, s kouskem řasy kombu, do máslova. Většinou stačí 45-50 minut.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme vodu z fazolí.
  3. Z mrkve si nejprve pomocí škrabky na brambory naloupeme dlouhé plátky, které použijeme na ozdobu. Na osobu stačí dva plátky.
  4. Zbytek mrkve nastrouháme, stejně tak celer, petržel. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  5. Na oleji zpěníme cibuli se solí a na chvíli přidáme i kořenovou zeleninu a společně chvíli restujeme.
  6. Přilijeme horký vývar, přidáme koření a uvařené fazole a vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím si na trošce oleje orestujeme dlouhé plátky mrkve.
  8. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a v dlani vymačkáme šťávu do polévky.
  9. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí tyčkového mixéru lehce polévku rozmixujeme, nemusí být dohladka.
  10. Dochutíme trochou umeocta.
  11. Na závěr ozdobíme restovanou mrkví a zelenou petrželkou. Můžeme posypat praženým semínkem.

Obměna

  • Místo černých fazolí můžeme použít jakýkoliv jiný druh fazolí.

Praktické

  • Pokud máte rádi polévku řidší, nařeďte ji více zeleninovým vývarem. Výborné je po rozmixování přidat i pár fazolí vcelku.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme jen s malým množstvím soli a oleje, šetříme dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNeviditelná hranice – festivalový film č.3
Další článekKoloběh jedů – festivalový film č.4