- 1 hrnek uvařených černých fazolí
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1 menší petržel
- kus celeru – stejné množství jako petržele
- půl lžičky rozmarýnu
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí či horké vody
- lžička miso pasty
- zázvor
- umeocet
- na ozdobení: restovaná mrkev, petrželka, pražená sezamová semínka
Jak připravit fazolovou polévku
- Fazole namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc a následně uvaříme v papiňáku, s kouskem řasy kombu, do máslova. Většinou stačí 45-50 minut.
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme vodu z fazolí.
- Z mrkve si nejprve pomocí škrabky na brambory naloupeme dlouhé plátky, které použijeme na ozdobu. Na osobu stačí dva plátky.
- Zbytek mrkve nastrouháme, stejně tak celer, petržel. Cibuli nakrájíme na kostičky.
- Na oleji zpěníme cibuli se solí a na chvíli přidáme i kořenovou zeleninu a společně chvíli restujeme.
- Přilijeme horký vývar, přidáme koření a uvařené fazole a vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím si na trošce oleje orestujeme dlouhé plátky mrkve.
- Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a v dlani vymačkáme šťávu do polévky.
- Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí tyčkového mixéru lehce polévku rozmixujeme, nemusí být dohladka.
- Dochutíme trochou umeocta.
- Na závěr ozdobíme restovanou mrkví a zelenou petrželkou. Můžeme posypat praženým semínkem.
Obměna
- Místo černých fazolí můžeme použít jakýkoliv jiný druh fazolí.
Praktické
- Pokud máte rádi polévku řidší, nařeďte ji více zeleninovým vývarem. Výborné je po rozmixování přidat i pár fazolí vcelku.
Děti
- Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme jen s malým množstvím soli a oleje, šetříme dochucovadly.
- Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Po dlouhé době opakuji skvělý recept a tu mrkev doporučuji nevynechat, dává tomu tu pomyslnou třešničku na dortu 🙂
Po včerejším rychlíku sladkých jídel, je potřeba začít zase brzdit 😀 Rychlá a výborná polévka, např. na lehčí nedělní snídani.