V zimě má polévka organismus prohřát, zasytit a dodat mu energii. Tohle všechno splňuje polévka z černých fazolí. Věděli jste, že čím tmavší je fazole, tím má výraznější chuť a lépe stravitelnou bílkovinu?

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařených černých fazolí
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • kus celeru – stejné množství jako petržele
  • půl lžičky rozmarýnu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí či horké vody
  • lžička miso pasty
  • zázvor
  • umeocet
  • na ozdobení: restovaná mrkev, petrželka, pražená sezamová semínka

Jak připravit fazolovou polévku

  1. Fazole namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc a následně uvaříme v papiňáku, s kouskem řasy kombu, do máslova. Většinou stačí 45-50 minut.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme vodu z fazolí.
  3. Z mrkve si nejprve pomocí škrabky na brambory naloupeme dlouhé plátky, které použijeme na ozdobu. Na osobu stačí dva plátky.
  4. Zbytek mrkve nastrouháme, stejně tak celer, petržel. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  5. Na oleji zpěníme cibuli se solí a na chvíli přidáme i kořenovou zeleninu a společně chvíli restujeme.
  6. Přilijeme horký vývar, přidáme koření a uvařené fazole a vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím si na trošce oleje orestujeme dlouhé plátky mrkve.
  8. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a v dlani vymačkáme šťávu do polévky.
  9. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí tyčkového mixéru lehce polévku rozmixujeme, nemusí být dohladka.
  10. Dochutíme trochou umeocta.
  11. Na závěr ozdobíme restovanou mrkví a zelenou petrželkou. Můžeme posypat praženým semínkem.

Obměna

  • Místo černých fazolí můžeme použít jakýkoliv jiný druh fazolí.

Praktické

  • Pokud máte rádi polévku řidší, nařeďte ji více zeleninovým vývarem. Výborné je po rozmixování přidat i pár fazolí vcelku.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme jen s malým množstvím soli a oleje, šetříme dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNeviditelná hranice – festivalový film č.3
Další článekKoloběh jedů – festivalový film č.4