V zimě má polévka organismus prohřát, zasytit a dodat mu energii. Tohle všechno splňuje polévka z černých fazolí. Věděli jste, že čím tmavší je fazole, tím má výraznější chuť a lépe stravitelnou bílkovinu?

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek uvařených černých fazolí
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • kus celeru – stejné množství jako petržele
  • půl lžičky rozmarýnu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí či horké vody
  • lžička miso pasty
  • zázvor
  • umeocet
  • na ozdobení: restovaná mrkev, petrželka, pražená sezamová semínka

Jak připravit fazolovou polévku

  1. Fazole namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc a následně uvaříme v papiňáku, s kouskem řasy kombu, do máslova. Většinou stačí 45-50 minut.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar nebo použijeme vodu z fazolí.
  3. Z mrkve si nejprve pomocí škrabky na brambory naloupeme dlouhé plátky, které použijeme na ozdobu. Na osobu stačí dva plátky.
  4. Zbytek mrkve nastrouháme, stejně tak celer, petržel. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  5. Na oleji zpěníme cibuli se solí a na chvíli přidáme i kořenovou zeleninu a společně chvíli restujeme.
  6. Přilijeme horký vývar, přidáme koření a uvařené fazole a vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím si na trošce oleje orestujeme dlouhé plátky mrkve.
  8. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubém struhadle a v dlani vymačkáme šťávu do polévky.
  9. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a pomocí tyčkového mixéru lehce polévku rozmixujeme, nemusí být dohladka.
  10. Dochutíme trochou umeocta.
  11. Na závěr ozdobíme restovanou mrkví a zelenou petrželkou. Můžeme posypat praženým semínkem.

Obměna

  • Místo černých fazolí můžeme použít jakýkoliv jiný druh fazolí.

Praktické

  • Pokud máte rádi polévku řidší, nařeďte ji více zeleninovým vývarem. Výborné je po rozmixování přidat i pár fazolí vcelku.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme jen s malým množstvím soli a oleje, šetříme dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNeviditelná hranice – festivalový film č.3
Další článekKoloběh jedů – festivalový film č.4