Zbylo trochu rýže natural od oběda a trochu bílé rýže s pohankou od večeře. Co s tím? Protože milujeme omáčky, udělala jsem oblíbenou koprovu a ze zbytků obilovin puntíkaté knedlíky. Byly rychle hotové, bezlepkové a chutnali všem. Zbytek se jedl na svačinu. Knedlíky používám u svých dětí od kojeneckého věku jako svačinku - je to mnohem lepší než pečivo či extrudáty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené rýže natural
  • 1 hrnek vařené bílé rýže s pohankou
  • cca 1/2 hrnku pohankové mouky
  • špetka soli
  • trochu horké vody
  • lžíce černého sezamu

Jak připravit obilné knedlíky

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Přiklopíme a jdeme dělat knedlíky.
  2. Zbytky obilí dáme do mísy a polijeme troškou horké vody, aby se s ním dalo pracovat.
  3. Do mísy přidáme špetku soli, posypeme pohankovou moukou.
  4. Propláchneme sezam na sítku ve studené vodě a přidáme do mísy s obilím.
  5. Rukama propracujeme na tuhé těsto, případné hroudy obilí rozmělníme na menší kousky.
  6. Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto nesmí být řídké jako kaše ale spíš tuhé jako modelína.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme koule nebo šišky a vhazujeme do osolené vroucí vody.
  8. Promícháme vařečkou, aby se nám neslepily.
  9. Když knedlíky vyplavou, jsou uvařené.
  10. Dáváme je do hrnce se sítem, aby okapaly a nebyly rozmáčené. Přiklopíme pokličkou, aby nevychladly.

Praktické

  • Pokud máte obilné knedlíky rádi, udělejte si jich víc. Není to moc práce navíc, když už jste v procesu. My je rádi na svačinu i na další rychlovky, které se dají z knedlíku snadno udělat.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další „suchou“ hromádkou.

Obměna

  • Použijte jakékoli zbytky obilí, semínka nejsou nutná a mouka může být i kukuřičná. Pokud nemáte problém s lepkem, bude vám možná ještě více chutnat, použijete-li mouku špaldovou či ječnou.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti již od cca 8 měsíců, podle jejich schopnosti kousat, jen nebudeme solit. Knedlíky skvěle nahradí křupky či pečivo, které nejsou pro děti vhodné.

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...
  1. Tak tohle jsou nejlepší knedlíky, jaké jsem kdy dělala, normálně mi připomínaj chutí trochu bramborové.Neměla jsem pohanku, tak jsem k rýži přisypala trochu uvařeného čiroku, nakrájela petrželku a zahustila špaldovou moukou.K tomu bílá omáčka z fazolí, zelí a petržele a mám dojem, že jím bramborový knedlík s masovou omáčkou.K večeři si uděláme ze zbylých knedlů Uhlířinu, to bude určitě taky mňamka.

  2. Knedlíky moc dobré, nachystala jsem s nimi i manželovy kompletní talíř, který si nechá nachystat vyjímečně a moc si pochutnal.

  3. Neberte to jako rejpání, prosím, ale…
    Knedlíky chutnaly. ne chutnali. Je škoda takovej obsah, jakej je tady na Jíme jinak, shazovat hrubkama. :-)

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek8. Uklízíme ložnici
Další článek9. Vaše úkoly pro tento týden