Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Puntíkaté bezlepkové knedlíky z vařeného obilí

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Zbylo trochu rýže natural od oběda a trochu bílé rýže s pohankou od večeře. Co s tím? Protože milujeme omáčky, udělala jsem oblíbenou koprovu a ze zbytků obilovin puntíkaté knedlíky. Byly rychle hotové, bezlepkové a chutnali všem. Zbytek se jedl na svačinu. Knedlíky používám u svých dětí od kojeneckého věku jako svačinku – je to mnohem lepší než pečivo či extrudáty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené rýže natural
  • 1 hrnek vařené bílé rýže s pohankou
  • cca 1/2 hrnku pohankové mouky
  • špetka soli
  • trochu horké vody
  • lžíce černého sezamu

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak připravit obilné knedlíky

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Přiklopíme a jdeme dělat knedlíky.
  2. Zbytky obilí dáme do mísy a polijeme troškou horké vody, aby se s ním dalo pracovat.
  3. Do mísy přidáme špetku soli, posypeme pohankovou moukou.
  4. Propláchneme sezam na sítku ve studené vodě a přidáme do mísy s obilím.
  5. Rukama propracujeme na tuhé těsto, případné hroudy obilí rozmělníme na menší kousky.
  6. Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto nesmí být řídké jako kaše ale spíš tuhé jako modelína.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme koule nebo šišky a vhazujeme do osolené vroucí vody.
  8. Promícháme vařečkou, aby se nám neslepily.
  9. Když knedlíky vyplavou, jsou uvařené.
  10. Dáváme je do hrnce se sítem, aby okapaly a nebyly rozmáčené. Přiklopíme pokličkou, aby nevychladly.

Praktické

  • Pokud máte obilné knedlíky rádi, udělejte si jich víc. Není to moc práce navíc, když už jste v procesu. My je rádi na svačinu i na další rychlovky, které se dají z knedlíku snadno udělat.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Použijte jakékoli zbytky obilí, semínka nejsou nutná a mouka může být i kukuřičná. Pokud nemáte problém s lepkem, bude vám možná ještě více chutnat, použijete-li mouku špaldovou či ječnou.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti již od cca 8 měsíců, podle jejich schopnosti kousat, jen nebudeme solit. Knedlíky skvěle nahradí křupky či pečivo, které nejsou pro děti vhodné.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tohle jsou nejlepší knedlíky, jaké jsem kdy dělala, normálně mi připomínaj chutí trochu bramborové.Neměla jsem pohanku, tak jsem k rýži přisypala trochu uvařeného čiroku, nakrájela petrželku a zahustila špaldovou moukou.K tomu bílá omáčka z fazolí, zelí a petržele a mám dojem, že jím bramborový knedlík s masovou omáčkou.K večeři si uděláme ze zbylých knedlů Uhlířinu, to bude určitě taky mňamka.

kriglova
15. 1. 2016

Knedlíky moc dobré, nachystala jsem s nimi i manželovy kompletní talíř, který si nechá nachystat vyjímečně a moc si pochutnal.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

54
98

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kukuřičná polenta se sezamem

V horkých dnech je kukuřičná polenta moje nejmilejší obilovina. Uvařím ji celý plech a mám na dvě jídla vystaráno. Vaří se sama, takže je to skoro bez prác...
16
23

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouz...