Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Rynglový pohár

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto
děti od 1 roku

Pohárek z rynglí je velmi osvěžující a snadný na přípravu. Skvěle se hodí i jako svačina na cesty, pokud si místo pohárku dáte ovoce do zavíracích skleniček. Za mě je to luxusní dezert, na který se každý rok těším, protože sezóna rynglí je krátká.

Ingredience
pro cca 10 mističek
  • 1 kg rynglí
  • 1 l vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • 100 g rozinek
  • špetka soli
  • na ozdobení: máta, jedlé květy, datlový sirup

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

  • 1 kg rynglí
  • 1 l vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • 100 g rozinek
  • špetka soli
  • na ozdobení: máta, jedlé květy, datlový sirup

Jak udělat rynglový dezert
  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Ryngle omyjeme a vypeckujeme, dáme do vody a přidáme rozinky. Povaříme cca 10 minut do změknutí rynglí (začnou se rozevírat).
  3. V trošce vody rozmícháme agar, aby nedělal hrudky, a přidáme do hrnce. Minutku povaříme a vypneme.
  4. Velmi tekutou směs naléváme do pohárků či skleniček a necháme vychladnout, aby ztuhla.
  5. Před podáváním můžeme ozdobit mátou, jedlými květy (na fotce pilát), sirupem nebo čerstvým ovocem.
Praktické
  • Použila jsem zelené a žluté ryngle, takže pohárek je pěkně barevný, na barvě ale nezáleží, použijte, jaké máte.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne. Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
  • Když dáte rozinek víc, bude výsledný dezert ještě sladší (tip pro začátečníky, kterým samotné ovoce sladké nepřijde).
  • Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.
  • Ovoce můžete dát do skleniček a zavíčkovat, dostanete tak skvělou svačinu na cesty nebo do školy.
Obměna
  • Tímto způsobem můžete zpracovat všechny slivoně, ať už se jedná o blumy, ryngle, mirabelky a renklódy.
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, skvěle se hodí švestky, špendlíky a jiné, které zrovna dozrává.
  • Můžeme přidat koření jako skořice, kardamom či hřebíček nebo bylinky. Hodí se i citrón nebo limetka, ale jen trošku.

Děti

  • Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají ovoce bez reakce. Pokud je dítě mladší a běžně už jí syrové ovoce, dejte mu bez obav tuto zdravou svačinu s ovocem vařeným.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Prosííím: ryngle s tvrdým “y”. Všude. Jinak jinejinak mám moc ráda.

Dobry den, dezert bude jiste moc dobry a nechci kazit naladu, ale i v Rynglich me strasne boda do oci

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Ostružinová zmrzlina bez cukru

Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošníh...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...