Koláč z kukuřičné krupice s čímkoliv si naše rodina zamilovala. Letošní léto jsem ho pekla na různé způsoby každý týden a někdy i víckrát. Jednou se syrovým ovocem a agarem, jednou s povařeným ovocem a agarem, jednou jako bublaninu, pak s drobenkou… A pak jsem ho jednou upekla v září a  zjistila, že mi nějak nechutná. Že studí a nehřeje. A tak vznikla varianta s jáhlami. Tento recept pro nás vymyslela a vyzkoušela Janina, která je expertkou na bezlepkové pečení.

A protože mladší dcera musí dodržovat bezlepkovou dietu, je celý bezlepkový. Je samozřejmě možné nahradit sirup sladěnkou, která ovšem bezlepková není.

Ingredience na korpus (22 x 30 cm)

  • 1 hrnek jáhel (250 ml)
  • 4 hrnky vlažné vody (1 litr), nebo 0,5 litru obilného mléka a 0,5l vlažné vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/3 hrnku rozinek
  • 2 lžíce agávového sirupu (nebo rýžového či kukuřičného, ale v tom případě 3 lžíce, protože tyto sirupy nejsou tak sladké jako agávový)
  • 2 lžíce oleje (používám sezamový)
  • špetka soli

Ovocný vršek

  • 0,75 kg zralých sladkých hrušek

Drobenka

  • cca 150 ml rýžové mouky
  • vrchovatá čajová lžička kokosového oleje
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • Na špičku nože dřeně z vanilkového luskuJahelný koláč

Postup

Jáhly propláchneme důkladně v sítku (používám filtr ze Soyabelly, v cedníku mi jáhly propadají) a rozprostřeme do pekáčku s vyšším okrajem. Nevymazáváme. Rovnoměrně nasypeme rozinky (pokud máme bio, nemusíme proplachovat, jinak propláchnout ve vařící vodě) a kokos a zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali sirup a olej. Vložíme do trouby rozpálené na 200°C na asi 15 minut (povrch musí být měkký, ale ne tekutý). 

Zatímco se koláč peče, vykrájíme a na menší kousky nakrájíme hrušky (pokud nemají hodně tuhou slupku, tak neloupeme) a v misce smícháme suroviny na drobenku. Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábeme dřeň, přidáme na špičku nože do drobenky.

Poloměkký korpus vyndáme z trouby, naskládáme hrušky a posypeme drobenkou a dáme ještě na 30 minut dopéct. Necháme vychladnout a nakrájíme.

Obměna

Pokud chcete péct v kulaté menší formě, mám vyzkoušeno, že stačí přesně poloviční množství ingrediencí. Tj. půl hrnku jáhel, 2 hrnky vody… Důležité je, aby vám forma neprotékala. Mně ta klasická na dort trochu teče, tak na koláč používám kulatou celo skleněnou, co mám jinak na páj.

Na vršek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce – jablka + skořice a vlašské ořechy, švestky s mákem, broskve…  Na drobenku je možné použít místo mouky rýžové mouku mandlovou (na velmi jemno rozmixované mandle). Do drobenky můžeme místo vanilky přidat trochu nastrouhané kůry z biocitrónu.

Děti

Od 1,5 roku mohou děti malý kousek občas ke svačině. Protože je to kombinace obiloviny a ovoce, která ve střevech kvasí, vyhneme se většímu množství i my dospělí. Je to ovšem těžké, to přiznávám :-).

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

Neuvěřitelných 143 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mohu-li podělit se o zkušenost, jáhly nejdřív uvařím v osolené horké vodě, smíchám s kokosem, vajíčkem a sirupem z agáve (jemnější než med) a mokrýma rukama upěchuji do formy vysypané z namletých lískových oříšků. Nechám zapéct v troubě a po vychladnutí potřu náplní z tahini a rozmixovanými datlemi a sušenými švestkami. Před uložením do ledničky potřu tenkou vrstvou polevy z kokosového oleje a rozpuštěné hořké čokolády.

  2. Upekla jsem hnedle několikrát po sobě, jak mne okouzlil 🙂 Varianta vyšší s třešněmi bez drobenky, nižší s rybízem a muchovníkem (právě zraje, kdo má možnost ochutnat, vřele doporučuji) bez drobenky resp. sypané sezamem. Chystám se i na slanou variantu s cibulkou, petrželkou či dalšími ingrediencemi, které budou aktuálně k dispozici, bude jistě výborný i tak!

  3. ahoj, chcela by som sa spytat, ako dlho mozno tento dezert skladovat. predpokladam, ze ho treba skladovat v chlade. Potrebovala by som ho totiz urobit dost v predstihu na jednu zvlastnu prilezitost:) U nas doma totiz nikdy dlho nevydrzi a tento problem sme doteraz riesit nemuseli.

    • U nás právě taky nikdy nevydrží víc jak den, maximálně dva. Nejradši ho máme po zchladnutí, když je ještě vlahý. Dva dny vydrží určitě i bez lednice, déle bych ho neskladovala, protože ovoce nahoře rádo chytá plíseň. Možná teď v zimě, pokud by byl venku, tak 3-4 dny vydrží, ale asi už nebude dobrý.

  4. Koláč jsem upekla v kombinaci jahel a kuskusu a je výborný…opravdová rychlovka…jako ovoce jsem použila jostu…musí se nechat hodně zchládnout, jinak se rozsýpá…

  5. Prosím, je možné toto cesto použiť aj na muffiny? Čo sa stane keď nedám kokos, myslím, či to nejako zmení konzistenciu. Čo ďatlový sirup? Ďakujem.

    • Muffiny by šly, jen bude víc práce s odměřováním jáhel a ostatních ingrediencí do muffinových formiček. Navíc manipulace s formičkami naplněných vodou nemusí být úplně bez problémů. Kokos být může, ale nemusí, někdy ho taky nedávám a nebo místo něj posypu mletými mandlemi. Konzistenci to určitě nezmění. Datlový sirup korpus trošku ztmaví, ale je to dobré 🙂

  6. Jani, tak až včera jsem upekla tento koláč a byl výbornej! Ještě, že jsem zvolila ten největší plech v domácnosti:-)Podělila jsem se o něj ještě se dvěma maminkama, co jí jinak a ohlasy byly vynikající. Máme s holkama takovou domluvu, že která peče se podělí i s ostatníma, aby byla změna. Taky se scházíme jednou týdně na společný oběd a mohu jen vřele doporučit. Syn tam baští jedna báseň :-), ale není to jen o jídle….

    • Nám taky moc chutná 🙂 Makki, je to čím dál méně o jídle 😉 Jsem ráda, že jsi ve „Vánocích“ 🙂

  7. Jani prosím o radu. Nečetla jsem všechny komentáře výše, takže se omlouvám, jestli to tam už někde je. Chci se zeptat, jak skladujete vanilkové lusky? Dnes jsem otevřela šuplík a v němém úžasu pozoruji, že v otevřeném sáčku s luskami je plíseň jako Brno. Koupila jsem pět lusků v sáčku, jeden použila, zbytek uzavřela sponkou a nechala jsem v pokojové teplotě v šuplíku. Jsem z toho zklamaná, lusky nebyly nejlevnější… Z toho jednoho co jsem spotřebovala dřeň, tak zbytek jsem dala do kukuřičné krupice a ten vypadá ok.

    • Jitko, ty vydlabané dávám do něčeho sypkého jako třeba do kukuřičné krupice a ty „plné“ mám ve skleněné dóze, vypadá jako zkumavka. Není úplně vzduchotěsná, ale skoro ano. Zatím nezplesnivěly.

    • Janino, opožděne moc děkuji za odpověď. Koláč jsem dělala a byl moc dobrý 🙂 Na web se podívám 🙂 Hezký večer

  8. Milá Janino, mohla bych se prosím jen zeptat na něco úplně jiného než k receptu? 🙂 Někde jsi psala,že kupuješ kokosové máslo v kbelíku. Bohužel to nemůžu dohledat, prosím, prosím neporadila by jsi mi, kde se dá sehnat větší a snad i výhodnější balení? Předem děkuji:-)

  9. Dnes jsem koláč upekla bez hrušek a drobenky. Dala jsem tam na radu Janiny perníkové koření, skořici i mandl. drť a po upečení a vychladnutí jsem koláč potřela švestkovorozinkovokakaovomirinovými povidly:). Koláč získal sladkou pikantní chuť. Moc dobré.

  10. Ahoj, koláč je výborný, jen jsem se chtěla zeptat na tu řídkou konzistenci, jak moc řídká má být. Já mám po prvních 15 minutách úplnou vodu, takže hrušky i posypku jsem víceméně házela do té vody :).

    Dát příště míň vody.. nebo péct dýl?

    Díky.

    • Méně vody ne, poměr 1:4 je správný. Určitě péct déle, dokud se voda nevsákne a pak teprve dát ovoce a drobenku.

  11. Výborná záležitost 🙂 Včera upečeno, dnes sebou do práce na svačinu. Také se připojuji s díky za recept 🙂

  12. takže upečeno, zprominutím „sežnáno“ ještě za tepla, dělala jsem kukuřičný korpus (příště asi méně vody, bylo to takové tekuté) – na půlce byly ryngle, posypka mleté ořechy, rýžová mouka, palmový tuk, sladěnka, na druhé půlce rybíz + agar.
    jani díky za skvělý recept!!!

  13. Jitko, poměr kukuřičná krupice:voda je stejný a recept je i tady na stránkách – Bezlepkový rybízový koláč. Je tedy více letní, s agarem. Zrovna včera jsem korpus pekla v remosce 🙂 Mám ji asi tři měsíce a nedám na ni dopustit, to je skvělý pomocník, za celé tři měsíce jsem potřebovala troubu jednou. Ovoce dejte podle chuti, já dala včera i čerstvý ananas 😉 Jinak doufám, že se časem s vámi a všemi ostatními setkám!

    • Já taky nedám dopustit na remosku, částečně taky proto, že nemáme troubu 😀 Myslíte, že ten zahřívací efekt z ní není takový jako z trouby? Už jsem nad tím několikrát přemýšlela.. fakt je, že konzistence moučníků je jiná než když se pečou např. v horkovzdušné či obyčejné elektrické troubě. Jinak Janino díky za Váš komentář o banánech, raw atd., dnešní dezert bude avokádový krém s kakaem, agávovým sirupem a chia semínky 🙂

      • Nic ve zlém,ale avízovaný dezert se stravě našich předků a lokálním plodinám nepřibližuje ani náhodou-jenom ty transporty těch exotických plodin jak zatěžují naši planetu…., nikdo však nemůže namítat, že opravdu „nejíte jinak“.

        • Však se takové dezerty taky nedělají a nejí denně. A pokud nechcete používat exotické plodiny, jde to i bez nich. Každopádně jíst jde jak mnohem složitěji, tak mnohem jednodušeji. Pro někoho je „Jíme Jinak“ krokem k ještě striktnějšímu stravování, pro dalšího skvělý způsob oproti hormonům a éčkám narvaných v konvenčních potravinách. Každému jak jeho jest 🙂

      • Zahřívací efekt bude hodně podobný, i když je fakt, že má daleko menší výkon než trouba. V horkých dnech, v létě, jsou daleko víc vhodnější dezerty nepečené, různé pudinky, krémy, želé a taky ovoce. Já to mám bohužel úplně naopak. Čím je větší teplo, tím mám větší chuť k jídlu a to na jídla, na která si nevzpomenu celý rok 😀

  14. Jani chtěla bych se zeptat na variantu s kukuřicí – dáváte stejný poměr vody jako na jáhly? Mám v mrazáku jen rybíz a ryngle – myslíte, že by to byla dobrá kombinace i s tímto ovocem?
    Jinak tyto stránky pročítám už delší dobu, jsem členem klubu a vy jste mi velice sympatická! Mám s vámi velmi podobné názory.

  15. Ahoj
    drobenka se mi nedrobi, je to lepenice, co s tím? Nenašla jsem kam dat tu špetku soli, asi do korpusu, co?

    • Pokud se drobenka lepí, je příčinou moc sirupu nebo tuku. Nejvíc musí být mouky. Začněte moukou a sirup a tuk přidávejte postupně. Špetku soli dát do vody s olejem. Vlastně jim tam většinou nedávám, proto mi to v receptu ulítlo 🙂

  16. Dekuji za velmi dobry a jednoduchy recept 🙂 chtela jsem se take zeptat na jednu malickost, ktera mi vrta hlavou. Z knizek pani Strnadelove jsem se dozvedela, ze je spatna kombinace obiloviny se sladkym (napriklad snidanova kase s varenou hruskou), protoze se zabrani stepeni obilovin a zivi se tim treba plisne ve strevech. Jak je to u techto dezertu? Nebo jahelnych kasi se sladem ci susenym ovocem?

    • Přesně tak, jak píše paní doktorka. Dříve se ještě uvádělo, že jáhly tolik kombinovat nevadí, ale jsou stejné jako jakákoliv obilovina. Pokud někdo řeší plísně, zánět nebo kvasinky, tahle kombinace pro něj není. Rovněž při nachlazení, rýmě s dávkováním opatrně. Kdo je zdravý, ten občas kombinaci obilovina – ovoce může, protože – a to píše taky paní Strnadelová – jíme taky pro radost 🙂

      • Toho jsem se bala 🙂 budu se ted tedy muset poohlednout po jinych dezertech (bez sladke chute by to u me neslo) a na tento kolac se tesit az budu fit. Dekuji za odpoved Janino 🙂

        • On ten koláč jde snadno udělat i bez ovoce, u nás „jede“ v různých variantách. Stačí do něj dát perníkové koření a ořechy nebo mandle a je z něj skoro perník. Nebo nasypat mletý mák a skořici, mák vyplave nahoru, protože je lehčí než jáhly a máme výborný makový koláč 🙂 Nebo upéct samotný a navrch nanést „čokoládovou polevu“. Buď z kvalitního kakaa nebo z karobu nebo půl na půl.

          • Janino, vy jste kouzelnik 🙂 jsem Vam moc vdecna za tipy, ktere urcite vyzkousim. Pani doktorka Strnadelova mi dnes podle promereni diagnostikovala poskozene strevo s premnozenymi plisnemi (mam uz nekolik mesicu neprijemnou vyrazku) a kombinaci obilovin se sladkym vyrazne nedoporucovala. Nejdrive jsem se bala, protoze jahlove dezerty s ovocem patri mezi me favority, ale ted uz vim, ze to pujde 🙂

  17. MŇAM! Luxusní 🙂 S japkama, vanilkovým „těstem“ a skořicovou drobenkou. Jen jsem trochu zápasila s tou drobenkou, dala jsem slad a asi hodně, vyzniklo mi z toho těsto jako na perníky. Přidávala jsem mouku a kokosák, až jsem měla drobenky plnou mísu 😀 Zbytek tedy čeká v mrazáku (vyjímečně) na další koláč. A že se tam dlouho „neohřeje“!

    • Koláč je vynikající!!! …už u nás zdomácněl, ale tentokrát je na lžičku, nejde ukrojit na úhledné trojúhelníky…stalo se mi to i u verze s kukuřičnou krupicí. Ráda bych ale zjistila, co dělám špatně, na servírování pro návštěvu to není a je to škoda! Místo kokosu jsem tentokrát dala mleté mandle a vynechala jsem hrozinky. Tekutinu jsem dodržela i jáhly….Takže to mám tak nějak na třídačku…děje se tak jen mně nebo i někomu z vás?
      Zdravím Českou Lípu, Janino.

      • Zjistila jsem, že v podstatě jiný koláč nepeču. Dělám ho v různých obměnách, jednou jako perník, jednou jako makovec, jindy s ovocem, pak i s „čokoládovou“ polevou. Je tak rychle hotový, že prostě nemá konkurenci 🙂 Jinak k tomu rozpadání – rozpadá se teplý, jakmile ztuhne, už ne. Ale hodně v něm dělá právě ten kokos. Je mastný a spojí ten koláč dohromady. Když jsem ho vynechala, taky koláč pohromadě držel méně. Ještě tip, pokud nemáme nebo nechceme použít kokos – navrch poprášit tak 1/4 hrnkem kukuřičné krupice, ta ho spojí zaručeně.

        • Jani, já ho také peču nejčastěji, mně na tom baví, jak je to hned a bez patlání těsta a ještě je zdravý!!! Prostě je geniální.

  18. znám tento koláč také tak,že těsto udělám z pohankové mouky s vodou a vinným kamenem,taky ho osladím,třeba agávovým sirupem,kombinace pohanky a hrušek mi taky moc chutná,taky jsem dělala drobenku z namleté slunečnice smíchané,polité agávovým sirupem,chystám se upéct tuto variantu,těším se na drobenku 🙂

  19. Tak jsem dneska poprvé zkusila – nemám to teda tak opečené jako na obrázku, ale nádherně to voní a když jsem zkusila právě horký koláč jenom tak „nakousnout“, chutnalo mi to 🙂

  20. teda mnam, je to dobrota 🙂 ted jsem ochutnala prvni kousek, ale asi se u nej nedokazu zastavit… Do korpusu jsem dala sladenku, nejsme bezlepkovi, ryzova mouka nebyla, takze jako nahradu jsem dala mlete mandle s troskou hrube spaldove mouky a hrozilo, ze drobenku vyzeru jeste pred pecenim 🙂

    • Můžete použít jakékoliv sladidlo, i cukr. V tom případě ale už nebude koláč dle zásad JJ, protože se jedná o jednoduchý cukr s minimem živin, který velmi zatěžuje slinivku a okyseluje organizmus. Mně osobně ani řepný sirob nechutná a nevoní, to je ale věc názoru. Pokud koláč nemusí být bezlepkový, lze použít ječný slad, v opačném případě nejlépe agávový sirup, který je nejsladší ze všech sirupů a lze ho tedy použít méně.

  21. Jani, tak upečeno a půlka skoro zmizela, jen tak po večeři. Fakt výborný!!! Ty hrušky tomu dodají skvělou chuť, už se těším na verzi jablka, skořice a vlašské ořechy. Pekla jsem z polovičního množství a je to akorát na kulatou formu na páj, přidávám jako tip k receptu.

  22. Já jsem si zase udělala svoji verzi. Uvařila jáhly, vysypala na pekáček. Nastrouhala jablka s rozmixovanými rozinkami, posypala skořicí a dala péct – jakože štrůdlík. Ke konci jsem to posypala kokosem a trošku doosladila něčím tekutým 🙂

      • Taky jsem vytvořile pečené müsli, které jde nakrájet na tyčky (jako kupované) a to je žrádlo neuvěřitelný! Samotnou mě to dostalo! I manžel chválil. Ráno mu píšu ještě z postele, ať si kus vezme do práce. Jak dojel, tak mi psal, že ho jde mlsat 🙂 hihi

        • A jak je děláš, Julijano, myslím ty tycky? Nějak z ovesnych vloček, sladu a rozinek třeba? Můžeš sem hodit nástřel, jak postupuješ? Něco takového bychom přesně potřebovali na takové to venkovní mlsaní, nebo kdyz někam jedeme… 😉 dělám k tomuto účelu občas burizonovou mozaiku, ale dost se lepí ;-0 nicméně ji milujeme 🙂

        • A jak je děláš, Julijano, myslím ty tycky? Nějak z ovesnych vloček, sladu a rozinek třeba? Můžeš sem hodit nástřel, jak postupuješ? Něco takového bychom přesně potřebovali na takové to venkovní mlsaní, nebo kdyz někam jedeme… 😉 dělám k tomuto účelu občas burizonovou mozaiku, ale dost se lepí ;-0 nicméně ji milujeme 🙂
          Vlastne jsou-li bezlepkove, tak pak jedine z jahel nebo ryze nebo jak, viď? No tak to uz vůbec nemám tušení, z čeho a jak je tvoříš… Mas můj obdiv 😉

          • Podobný recept jsem viděla jinde a zkusila jsem to bezlepkově – použila jsem jáhlové vločky. Ale budu ještě experimentovat dál, abych měla 100% jistotu, i bez stop lepku, u vloček se to totiž nepozná! Kdyby holky chtěly, napíšu recept všem, mám i nafoceno. Obdiv netřeba, jednou se mi něco povedlo no… 🙂

          • Super nápad přidat recept třeba sem na stránky JJ pro všechny 🙂 co vy na to, Heli a Evi? Já uz se o něj hlásím teď 😉

          • My doma děláme akorát sladké ovesné placičky od dr. Strnadelové. Prcek je zná jako sušenky a má je rád. Ale receptík na musli bych ráda vyzkoušela…mňam… 🙂

          • Klidně sem ten nástřel hodím 🙂 Já moc nejedu v nějakých poměrech, takže: rozmixovat švestky-blumy (ja asi 440g) atp, přisypat jáhlové vločky (asi 150g), podle oka kokos, hrst mandlí a hrst rozinek oboje pomleté, perníkové koření, dosladit tekutým sladidlem. Může do toho přijít lžička škrobu a ještě jsem dala asi půl lžičky chia semínek. Umíchala jsem kaši-těsto, vysypala na malý pekáček, půl hodiny na 175, pak asi půl hodiny na 150. Myslím, že to snese i kratší dobu. A to je asi vše. Zase si do toho může dát kdo co chce 🙂

        • burizonová kostka/müsli se nelepí (a dá se dobře krájet), když se do toho žádná ingredience neomývá. Nemám vyzkoušenou bezlepk.verzi, ale v tomto případě myslím sirup funguje stejně jako slad. Já dávám opražené oves.vločky, někdy burizony /rýžové/jáhlové/, slad/sirup, trošku oleje, rozinky, semínka – ale opravdu nenamočit (ani ne umytí+vysušení), kdyžtak jen promnout v utěrce.

          • předtím jsem přehlídla, že se diskutuje o PEČENÉ verzi, ta moje je nepečená … (můj vyzkoušený poměr: na 3 lžících oleje zpěním 200g sladu, přimíchám 200g rozinek, 350g nějakých semínek/ořechů a nakonec 200g krátce opraž.oves vloček/burizonů nebo kombinaci obojího, promíchané natlačím na plech vyložený pečícím papírem, nechám vychladnout, krájím

  23. Omlouvám se, že nejsem tematická, ale prosím o radu. Potřebuju výkonný obyčejný tyčový mixér za málo peněz. Nemáte někdo tip? Myslím, že Helča má Etu, ale nevím jaký model. Předem děkuji.

    • Eta byla skvělá, bohužel nezvládla na kurzu kroupový krém pro 60 lidí, takže už je v nebi :-). Bohužel nevím ten typ, koupila jsem si teď jinou značku a je to i se strouhačem, což vy nepotřebujete. Důležité je, aby to mělo výkon 700W.

      • Díky, Etě ať je země lehká :-). Zkusím něco vybrat. Asi to chce, aby to mělo i větší díry na té hlavici?

    • Mám Etu Cabero, je skvělý. Nerezový, regulace otáček, 800 W. Mám k tomu i příslušenství, třeba krouhač je super na pickles, ostatní moc nevyužívám. Ale tyčák pořád a vyhovuje.

      • Díky, já zatím zeleninu na pickles krouhám růčo, tak by mi to i posloužilo:-). Dělám pickles i kamarádkám a zbytku rodiny, tak se toho nakrouhám:-))

          • Makki, já mám tyckový mixík od Zepteru a jsem moc spokojená. Mám ho uz spousty let, je se 4 různými noži k výměnění a nebo k nasroubování do nadobky (kde umixuje/umele třeba mandle nebo mák a tak). Jen je to asi jenom přes jejich distributory, myslím. Kdybys na něj chtěla třeba mrknout, stačí zadat do vyhledavače ‚mixsy‘ a hned to najde obrázky i odkaz na zepter.

        • Je, jsou různé varianty. Dobrá je ta nerezová noha, k plastovým nemám důvěru. Taky ty „díry“ v noze jsou dobré, protože tím leze ta promixovaná hmota. Lehce se i čistí, ponořím do hrnku s vodou, zapnu a zespoda je dočista dočista 🙂 Určitě jsou i jiné dobré, ale jinou zkušenost nemám.

          • Určitě jich je hodně, ale pro mě je důležitá osobní zkušenost. Mám doma mixér, který mi nevyhovuje a nechci se spálit znovu. Jani a tvoje slovo jakožto zkušené kuchařky má pro mě hodnotu :-). Ještě jednou díky.

            • Já mám momentálně kMix Triblade tyčový mixér od Kenwoodu a jsem nadšená, má dvě mixovací tyčinky, jedna je na pánev, má dole plast aby nepoškrabala a pak klasiku tyčkáč, ale má k tomu víc příslušenství, i strouhač na zeleninu ap.

      • Jani ať koukám jak koukám, tak krouhač na zeleninu u Cabera nevidím. Nebo to děláš v té nádobě na sekání? Díky

        • Je u toho větší nádoba, do které pasuje sekací nůž a pak tři různé vkládací nástavce. Odkaz sem dát nepůjde, tak si zadej eta tecka cz/ponorny-mixer-cabero-4-v-1- Ten jeden nástavec je na na krouhání plátků a třeba zelí na něm jde moc dobře. Na řepu, mrkev… je zase nástavec jako struhadlo.

          • Jani díky, už jsem to našla. Ta cena je trochu zase někde jinde než jsem chtěla :-(. Budu přemýšlet…:-)

  24. Vyborny recept ! Upeceno se svestkama a makem do drobenky….jedli to i ti, co o kolaci bez cukru nechteji ani slyset -)

  25. Já bude péct zítra, tak jsem zvědavá… 🙂 Jestli taky padne celý pekáč…myslím, že jooo…už se moc těším…

    • Koláček je opravdu vynikající… 🙂 Už jsem pekla druhý, dnes jsem namíchala polentu a jáhly…přidala švestky a už nemáme nic… 🙁 Zítra přivezou hrušky, tak vyzkoušíme další verzi. 🙂

      Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemáte někdo tip na pasírovač??? Už nezvládám pasírovat přes cedník. 🙁 Moc děkuji…

  26. Milá Janičko,tvůj bezlepkový koláč jsem udělala na zítřejší úterní vaření pro lidičky a už jsem ho testovala – no musím říct,že je famózní a už vidím zítra moje strávníčky ,jak se olizují.Moc děkuju a těším se do FL.

  27. Masakr! Se švestkama, chtěla jsem přidat mák, to jsem zapomněla. Drobenka trochu jinak, podle toho, co bylo doma. Bohužel nedokážu přestat při ochutnávání. Takže z ochutnávání se stává zlikvidování celého hrnce najednou! Tedy hrnec zbyl, obsah hrnce jsem sežrala. Jakože ne snědla, ale fakt sprostě sežrala. Jak to mám udělat, abych snědla jen kousek….?

    • Mě v těchto chvílích uklidňuje jen fakt, že prostě po tomhle nepřiberu. A makrobiotickou zásadu vyrovnanosti zasunuji někam hluboko do podvědomí 😀 Na to je čas 😀

      • Nebo si žvejkneme umeboshku a usmějeme se svému obžerství 🙂 Prostě jsme jen ženy, nejsme svaté a ty naše dobroty jsou prostě k sežrání, že jo, Jani? 🙂

        • To teda jsou. Včerejší v deset večer dopečené brownies si říkalo o sežrání hned. Naštěstí bylo horké a já si preventivně vyčistila zuby a tak vydrželo. Holt ho zlikvidujeme až dneska, no 😀

          • Hmmm, brownies … To zni též skvěle 🙂 a jak ho děláš, Jani? Tenhle jahlový byl včera večer horký a dnes padl zbytek, Takže třeba „Janiččiny brownies“ bych taky hned vyzkoušela 😉 jen bych asi musela taky použit tu ‚fintu‘ s vyčištěním zubů…

            • dělám zrovna znova Váš koláč a čtu si komentáře a napadá mi.. už jste vychytala recept na brownies? 🙂 🙂

  28. Díky Diano za nástřel. Od oka je to pro mě nejlepší míra, jelikož to jinak ani neumím :-0 uz nepoužívám ani hrnky a šálky, ale tak nějak odmeruji přiměřeně dle chuti a surovin. Takže míry pro mě netřeba, jde mi v zásadě jen o ingredience 🙂 A tuhle kaši brzy vyzkouším.
    Dnes jsme zas měli omacku na těstoviny z batatu, cukety a trochy cizrny s kapkou umeocta a shoyu. Lahodna kasovitá mňamka to byla 🙂

    • Dobrý nápad. Batáty, cuketa a cizrna, to si musím pamatovat. Batát teď zrovna nemám doma, ale v neděli jezdíme do Globusu, tak se po něm podívám a vyzkouším.

    • Já shodou okolností taky dělala omáčku na těstoviny… Pro změnu dýně, červená čočka, nať mrkve a taky shoyu:-D Mňam!

  29. Zítra to určitě zkusím. Dnes jsem to četla pozdě, až když už byl v troubě kukuřičný korpus. Mám ale s těmahle dezertíkama problém… Dělám sice menší porce, tak tak do kastrůlku zhruba 15 cm v průměru… Možná o trochu víc…. Že jako na dnešek a na zítřek. Trochu jsem si říkala, že to je spíš na 3 dny, abych toho nezbouchala moc. Jenže já to zbouchala celý! Najednou. Kdyby aspoň v průběhu dne… Dá se to někdy odnaučit? 😀

  30. Jak zajistit, že jáhly nebudou nahořklé? Vím, že hlavní je, aby byly čerstvé, ale to se dá těžko poznat, když se prodávají v pytlíku a trvanlivost mají řadu měsíců. Někdo říká i neproplachovat (kvůli živinám). Já jáhly proplachuju třikrát po sobě horkou vodou přímo z varné konvice, ale přesto mají po uvaření trošku nahořklou příchuť (nevadí to moc, ale přesto…)…nebo to tak má být?

    • Nedávno se to tu na stránkách probíralo, ale nevzpomenu si, u jakého článku. Obiloviny proplachujte vždycky ve studené vodě. Nahořklé jáhly jsou žluklé jáhly, i když třeba jen trochu. Stávalo se mi to často u těch běžných z obchodu. Od té doby, co kupuji bio, jáhly nikdy hořké nebyly (taky bych je vrátila).

        • Teplá nebo dokonce horká voda uzavírá u obilovin póry a pokud jsou v nich škodliviny, nevyplaví se tak, jako při proplachování studenou vodou. Je možné je propláchnout nejdříve studenou vodou a pak teplou. Zcela odlišný názor je neproplachovat obiloviny vůbec, což mně je ale „proti srsti“ takže proplachuji ve studené vodě a sbírám pěnu, která se při varu vytvoří.

  31. Baví mě to , chutná mi to , nepřiberu atd. samé výhody! Jen jsem zvědavá jak uspěju se svačinou u 6leté dcery. Začala chodit do školy a vidí u spolužáků brumíky, tatranky a je trochu exotická s krabičkou svačin ode mě. Tak zítra uvidíme…

    • Super! Taky vás tak baví že v tomhle vaření beze zbytku platí: Fantazii se meze nekladou? Recept je jen inspirace, jídlo dělá kuchař 🙂

      • Tak to mě na tom baví nejvíc, že kazdé jídlo je originál a navíc pokaždé trochu jinak dle množství a kombinace použitých surovin. Nikdy totiž v Lednici ani ve špajzu nemáme totéž. Takže tvořivosti zdar a na tenhle koláč se uz těším příště (dnes byly totiž muffiny dle Helči a moc nám chutnaly – s jablickem, boruvkami a rozinkami …. Mňaaaaaam ;-)))

      • Jani, a můžu použit do korpusu a drobenky místo sirupu slad? Nezridne mi to nějak? Resp. jak na to, aby to nezridlo? Nebo to radeji zkouset nemám? Ja uz sirupy moc nepouzivam, jen nekdy na dozdobeni nebo pro navstevu, coz je ale velmi zřídka :0) Díky moc

        • Přiznám se, že my to máme díky bezlepkové dietě dcery obráceně – většinou používám sirup. Na pečení vlastně výhradně. Do korpusu sladěnku dát můžeš, tam je to ok, sladěnka projde varem a řídnou to nebude. Jen se korpus zabarví. Taky je je možnost péct korpus úplně bez sladidel a osladit to až na vrch podle chuti. Takhle doslazuji dezerty právě návštěvám. Ale na drobenku nedoporučuji, drobenka by měla trošku zkaramelizovat a se sladěnkou to není ono.

          • Holky, mohla bych se prosím zeptat? Kde kupujete obilné sirupy, aby vyšly cenově výhodněji? Slad si objednám ze sladovny Bruntál, ale ještě nevím kde na ty sirupy. Ve zdravé výživě je hodně drahý a tak jej sice mám, ale moje starší dcerka nemá ráda tu chuť sladu. Zato ta malá je na to naučená a vůbec jí nevadí. Budu ráda za radu 🙂 Chystám se i na upečení této mňaminky 🙂

            • S velkým balením sirupu je to docela těžké. Největší na trhu jsou kolem 900 g za cca 13-140 Kč (rýžový, Sunfood, Danfood). Pak myslím, že paní dýně v e-shopu má kbelíky s pšeničným sirupem. Není tedy moc sladký. No a pak jedině ve velkoobchodu, kde se dají koupit 25 kg balení, ale na registraci, musíte mít IČ.

              • Holky, moc děkuji za odpovědi 🙂 Zkusím po tom pátrat. Jani všimla jsem si, že používáš i agávový sirup. Asi jej taky zkusím na pečení, nevím tedy jestli je Ok v rámci JJ, ale moje dcerka pečení ze sladu nemá ráda. Hezký večer přeji 🙂

                • Agávový sirup jsem používala hodně, ale upouštím od něj. Nesedí mi, že je z tropické rostliny, navíc obsahuje hodně fruktózy, která je zpracovávána v játrech a tím je zatěžuje. Některé prameny uvádí, že velmi zvyšuje chuť k jídlu. Přecházíme na rýžový sirup, ten je sice méně sladký, ale pro mě přijatelnější.

            • v Sunfoodu se da koupit na kila – minimální odběr 5kg (v listopadu byla cena 83Kc bez DPH/kg) při splnění těch jejich dodacích podmínek (min. asi 2000 celkem, z toho aspoň 800Kč chlazené – myslím, že to tak je).

  32. Ahoj Janino,
    tak tohle asi taky vyzkouším co nejdřív! Ta zapékací mísa na fotce je stejná, jako mám od tebe? 🙂

  33. Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné nahradit kokos něčím jiným (klidně lepkovým?) a kokosový olej třeba slunečnicovým? A ty jáhly asi nejsou předem uvařené, že?
    Díky moc za odpověď!

    • Kokos je možné nahradit například na jemno umletými mandlemi. Slunečnicový olej místo kokosového může být, jen drobenka jinak voní a chutná. Jáhly předem nevaříme, díky tomu je příprava koláče velmi rychlá.

    • Jáhly jsou syrové, proto tolik vody, ony to vypijí. Kokos tam být nemusí, já ho také nerada, ale kupodivu v těchto koláčích mi začal chutnat. Klidně dejte jiný druh ořechu, nebo mleté mandle. Olej může být i sezamový, je to fuk.

      • Já taky neměla nějak moc ráda kokos v buchtách, ale ty kukuřičné s kokosem jsou super a je to tam tak zakomponované, že to vlastně chuťově ani není ten kokos, co mě normálně rušil. Kokos jsem i nerada kupovala, neb mi doma pak ležel do vánoc a nevěděla jsem, co s ním, ale teď ho užívám na ty koláče podle vašich receptů často a překvapivě mně to sedí a chutná a prostě je najednou pro mě fajn. Na drobenku taky někdy užívám olej a chutná to i se to připravuje dobře.

        • taky ho právě moc nemusím a taky jsem nikdy nevěděla, co s ním 😀 navíc ho teď ani doma nemám, ořechů mám ale dost, tak ho nahradím, zkusím ten koláč udělat hned, bude to první koláč tohoto typu, tak jsem zvědavá! 🙂

          • Teď jsme zkoušeli dělat domácí tofu ze sojových bobů a pro okaru jakožto vedlejší produkt jsme hledali uplatnění. Super byly karbanátky a taky jsem právě zkusila nahradit okarou v koláči část kokosu. Přidala jsem jí trochu do kukuřičné krupice do těsta, udělala z ní „tvarohovou“ vrstvu s rozinkama pod jablečnou vrstvou a taky přidala lžíci do posypky, netvrdím, že to má kokosovou chuť, ale vždy moc dobré. Celkově jsem i s tím tofu celkem nadšená, zas za čas to musíme zopakovat.

  34. Tak to zní naprosto skvěle. Zaujalo mě neproplachování bio rozinek, to ,že jsou bio, přece neznamená, že se na nich nedrží plísně?

    • V tomhle se držím názoru pana Reisse, který kdysi v diskusi zmínila Lucie Tatransky: Plísně jako takové jsou pro nás nebezpečné kvůli toxinům, které vylučují. Takže pokud si myslíme, že omýváním a následným sušením se zbavíme plísní, velice se pleteme – zbavíme se možná vizuální plísně, ale toxinů rozhodně ne. Takže rozinky, pokud mám v bio kvalitě a dobré, což mám, nemyji. Semínka ano, ale ty i namáčím a ne kvůli plísním.

      • To je zajímavé, mě vůbec nenapadlo, že se to myje kvůli plísním. Myslela jsem, že je to kvůli nějakému síření nebo takové nějaké chemii, kterou se ty normální (:-) ) – čili nebio ošetřují. Já se už zajímám o tyhle věci vlastně dost dlouhé roky, pomalinku, v poslední době ale spíš hodně intenzivně a pořád se dozvídám nové a nové věci. Díky všem, kdo mi pomáháte rozšířit obzory! Jinak jáhly jsem roky uměla používat jen na sladkou kaši nebo do bábovky a dělala je zřídka, teď se jejich užití u nás doma dost rozšířilo a jsou to moji oblíbenci. Koláč určitě s nějakým ovocem vyzkouším.

        • Diano, ty nebio rozinky určitě horkou vodou propláchněte. Zejména pokud by byly sířené. Sířené ale vůbec nepoužívám. U bio rozinek nejsou používána žádná chemická hnojiva, postřiky, u nebio zcela určitě ano. Jáhly jsou výborné i na slano – například jáhlovo-batátové placky nebo karbanátky, šťouchané jáhly… my je doma používáme na kila, zvlášť teď, když se ochladilo 🙂

          • Určitě budu proplachovat, a taky se víc podívám na etiketu, než nějaké rozinky zas koupím! A jáhly už taky vařím i (nebo možná hlavně) naslano. Používala jsem je v horách, když jsme chodili po túrách do večerní husté polívky u stanu a teď jsem třeba zas měla velký úspěch s „bramborovou“ (tj. jáhlovo celerovou) kaší s cibulkou. A je vážně moc hezké, že se tu můžeme takhle vzájemně svěřit, podpořit a inspirovat!

          • Ty placky, karbanátky a šťouchané jáhly by mě taky mooooc zajímaly jak na ně 🙂 a jahlovo celerová kaše od Diany též 😉

          • Janino, mohu se zeptat jak to dochucujete? Dělala jsem jáhly s dýni a nějak to bylo bez chuti. napadá mě určitě přidat víc soli, ale nevadí to těm obilovinám? Je to asi hloupý dotaz, ale když dělám jakoukoliv obilovinu, přijde mi bez chuti, ikdyž má být nasládlá. …

          • Jáhlovo celerovou kaši jsem dělala takto: k přílohové zelenině jsem dala vařit i něco celeru, mezitím si osmažila cibulku. Z cibulky jsem pak odebrala lžíci na ozdobení kaše a zbytek spolu s uvařeným celerem, vývarem z té zeleniny a trochou jáhel od včerejška rozmixovala dohladka. Ochucovala jsem symbolicky umeoctem a na vrch pak přidala tu stranou odloženou cibulku. Bohužel vařím vždycky od oka, tak poměry surovin neumím říct. Ale jak vizuálně, tak chuťově to úspěšně konkurovalo bramborové kaši.

          • Dělám to velice podobně jako Diana. Dochucuji umeoctem, ale
            opatrně, batáty mají dobrou a chuť stejně jako celer. Dochutí je cibulka. Kaše je opravdu podobná bramborové kaši a placky z téhle kaše jsou zase hodně podobné bramborovým plackám. Mně docela dlouho přišly obiloviny bez chuti, nasládlou chuť jsem taky necítila a ani jsem je nerozlišila jednu od druhé. Ale teď už je to jinak 🙂 Důležité je je důkladně rozkousat. Jako všechno 🙂

          • Tak dnes jsem dala cibulku, batat, celer a s uvarenymi jáhly vznikla po rozmixovani kaše jako vino 😉 skvělá inspirace děvčata, díky ;-D zítra zkusím ještě prokombinovat s cuketou, tak uvidíme…

          • A Jani, jak z té kaše (z jahel a zeleniny) pak uděláš placky? To ti nějak drží pohromadě, nebo to něčím zahušťuješ? Díky za radu

          • Tak ta ‚bramborová kaše‘ z celeru, batatu a cukety se stále více blíží dokonalosti 😉 s tou přidanou cuketou nejen úžasně skvěle a bramborově chutná, ale navíc vypadá výborně (s těmi mini zelenými kousicky z cuketovych slupek totiž připomíná kaši s petrzelkou :-). Naprosto dokonalé a mňamozní 😉 doporučuji vyzkoušet, chuťově ještě lepší nez skutečná bramborová kaše…

  35. Zobrazit všech 143 komentářů

Komentujte
Vaše jméno