Domů > Magazín > Hubnutí

Kolikrát za den bychom měli jíst? Teď už v tom budete mít jasno

Názory odborníků na množství jídel denně se značně rozcházejí. Někdo striktně doporučuje jíst 5x denně, jiný až 7x. Někdo dokonce radí jíst jen 2x denně. Jak se v tom máme vyznat? Co je tedy pro nás správně?

Je pro hubnutí nutné jíst každé 2 hodiny?

Možná jste se snažili zhubnout a výživovým poradcem vám bylo také doporučeno jíst každé 2 hodiny, abyste nevyhladověli. Nejste sami. Tato rada je v dnešním světe velmi populární. Příliš dietní jídla nás totiž příliš nezasytí a po pár hodinách máme hlad, že bychom “vyplenili lednici”. A to nikam nevede. Pro hubnutí rozhodně není nutné jíst každé 2 hodiny. Nejen, že tento režim je neudržitelný, ale také velmi zatěžuje naše trávení. 

Častým jedením si ničíme slinivku. Vzniká inzulínová rezistence.

Při konzumaci každého jídla (nejvíce u sacharidového) dochází k uvolňování hormonu inzulínu ze slinivky břišní, který zpracovává potravu – převádí cukry do buněk, aby se glukóza zpracovala na energii, kterou buňky potřebují.

Pokud jíme za den hodně často (nebo stále něco uzobáváme), často si také zvyšujeme hladinu inzulínu v krvi. Buňky, mající receptory na inzulín, se otupí (sníží se jejich citlivost) a přestanou na něj reagovat. Vzniká inzulínová rezistence.

Inzulínová rezistence způsobí vyšší hladinu inzulínu, vyšší hladinu cukru v krvi, a může vést k diabetu typu 2 a dalším zdravotním problémům jako je kardiovaskulární onemocnění, arteriální hypertenze, cukrovka 2. typu, obezita a nealkoholické ztučnění jater i nádorům (1):

  • Inzulinová rezistence zdvojnásobuje riziko pro srdeční příhodu a cévní mozkovou příhodu a podle Mezinárodní diabetické federace ztrojnásobuje riziko, že cévní mozková příhoda nebo srdeční příhoda bude smrtelná.
  • Vysoká hladina inzulinu při inzulinové rezistenci je také spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny močového měchýře, prsu, střeva, prostaty, děložního čípku a dělohy.
  • Vysoká hladina inzulinu podporuje růst tumorózních buněk a snižuje schopnost organismu ničit rakovinné buňky.

Jak z toho ven? Omezit počet jídel. Tím dojde ke snížení hladiny inzulínu a tělo na něj znovu získá citlivost. Studie potvrzují, že pro léčbu diabetes druhého typu jsou prospěšná 2-3 jídla denně místo dříve doporučovaných minimálně pěti.

Jak strava dle Jíme Jinak pomáhá léčit cukrovku (příběhy lidí):

Svačinky jsou trik potravinářských firem

Pokud se podíváme do historie, naši předkové rozhodně každé 2 hodiny nejedli. Jedli 3x, ale spíše 2x denně. Před tím, než šli na pole a poté, jak přišli z pole. Jakmile jsme přestali chodit na pole, začalo se jíst 3x denně. Ale svačinky jsou vynález až dnešní doby. Pravděpodobně vynález a obchodní trik potravinářských firem, kterým se hodí, abychom jedli více jejich produktů.

Základ je jíst 3x denně. Zbytek je individuální

Základní doporučení pro všechny zní jíst kvalitně 3x denně. Další jídla jsou již individuální a závisí na vašich potřebách, životním stylu, věku, aktivitě aj. Například malé děti mají menší objem žaludku a potřebují jíst častěji, také těhotné ženy a sportovci mívají větší potřebu jídla.

Máte mezi hlavními jídly hlad?

Zamyslete se, jestli jsou vaše hlavní jídla dobře sestavená (obsahují všechny potřebné složky), jíte dostatečně (viz jak velké porce mám jíst?) a naopak že neděláte nějakou z dietních chyb. Pokud je vše v pořádku, poslouchejte vaše tělo. Ze začátku přechodu na zdravou kvalitní stravu se často stává, že jíme větší porce a cítíme se nedojedení. Jakmile si tělo zvykne na vyšší příjem vlákniny, budou nám stačit i menší porce.

Během necelých 2 týdnů s Jíme Jinak jsem přestala mít chutě na sladké, jím 3x denně a mezi jídly nemám hlad! To je prostě super! Byla jsem přesvědčená, že trpím psychogenním přejídáním a teď jsem zjistila, že jsem jenom jedla špatně. Často se mi po jídle stávalo, že jsem měla potřebu se něčím dojíst, protože jsem měla pocit, že mi něco chybí. Děkuji, děkuji, děkuji JJ 🙂”  (Michaela)

Doporučení Jíme Jinak

  • Základ je jíst 3x denně kvalitní jídla z celistvých potravin, která obsahují vše, co tělo potřebuje.
  • Neuzobávat mezi jídly.
  • Svačiny si dejte podle potřeby. Sledujte signály svého těla. Pokud potřebujete svačinu, dejte si ji. Mnozí začátečníci potřebují svačinu dopoledne i odpoledne, než se tělo naučí správně pracovat s energií ze snědehého jídla. Většina lidí má z moderní stravy zničené trávení a chvíli to trvá, než začne správně pracovat slinivka a slezina. Pokud svačinu nepotřebujete, nenuťte se do ní jen proto, že to říká některý z odborníků. Za pár let to bude zase jinak.
  • Je to hlad nebo chuť? Je dobré si uvědomit, zda máte skutečně hlad nebo je to jen chuť. Chuť na sladké nám způsobují přemnožené nevhodné bakterie a oslabená slinivka a slezina. Naučte se uspokojit chuť na sladké zdravě a jako vedlejší efekt se vám srovná řada dalších zdravotních problémů a psychika.

Bývala jsem hypoglykemická, teď můžu jíst jen dvakrát denně nebo vůbec

Mám s tím osobní zkušenost. Před změnou jídelníčku jsem byla někdy až hypogklykemická. Jak jsem neměla včas další jídlo, bylo mi šoufl, někdy až na omdlení. Po snědení první dostupné porce mi bylo hned špatně. Křeče v břiše, průjem, ať jsem snědla cokoli. Říkala jsem tomu předržený hlad a dávala jsem si proto pozor, abych měla pořád co jíst. Nejvíc patrné to bylo v prvním těhotenství, kdy jsem byla schopná z hladu okusovat málem i kúru ze stromů. Po změně jídelníčku jsem zaznamenala obrovský rozdíl. Sice jsem měla ještě dlouho chuť na sladké i po dobrém velkém jídle (a porce jsem jedla obrovské), ale dalo se to vydržet! Byla to chuť, závislost, ne hlad.
Po čase se chutě srovnaly a také jsem zjistila, že mi naprosto vyhovují 3 jídla denně – snídaně, oběd a večeře. Dokonce, když děti nejsou doma, jíme někdy jen dvakrát – pozdní snídaně a brzká večeře. Běžně tak nejíme, ale víme, že to pro nás není problém, když se nemůžeme pořádně najíst přes den třeba na cestách. Zrovna tak děti vydrží půl dne bez jídla, když mají program. V létě si pro snídani přiběhnou klidně až v době oběda. Ve druhém těhotenství (to už jsem jedla 2 roky jinak) jsem vedla kurzy zdravého vaření a v zápalu vysvětlování jsem často nejedla 5 hodin a nebyl to vůbec problém. Po změně jídelníčku jsem taky začala držet s chutí půsty, tak jak to učíme v našich programech. Není mi u toho zle, normálně funguju a mám při tom čistou hlavu.
Moje zkušenost není vůbec ojedinělá, spíš naprosto běžná. Jen každému trvá jinou dobu, než se mu trávení srovná. Všem doporučuji vyrvat a dobře kousat.” Eva Cikrytová, zakladatelka Jíme Jinak

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak toto je perfektní článek! Přesně odpovídá na mé otázky a problémy. Mnohokrát děkuji, není nad osobní zkušenost, ta mě vždycky povzbudí a namotivuje.
Díky,
Ludmila

Děkuji za tento článek, který mě uklidnil. Občas se mi stane, že nejen, že nemám chuť na jídlo, ale někdy ani čas se najíst nebo si uvařit. A teď mám hrůzu z toho, že si tělo udělá zásoby a já zase začnu kynout. Je to tak, že když “JÍM JINAK”, ale pouze 2x denně, neztloustu kvůli tomu? Už jsem totiž na sobě vypozorovala, že když jím málo (ale ne podle principů JÍME JINAK), začnu tloustnout. Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

46
23

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...
32
21

Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?

Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně pře...

Strach z inzulinu mě dohnal k tomu, že jím jinak

Jmenuji se Alena, je mi 59 let a zažívám zázrak. Můžu se najíst, nemám hlad, nemusím si píchat bayettu, hubnu a užívám si života jako už dlouho ne. K tomu,...

Michal si cukrovku vyléčil jídlem (Šárka, 47 let)

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizovat. Nechtěl ani nemocnici, ani inzulín, ani léky. Radě...
13
3

Rodiče pozor – počet obézních dětí roste i u nás

Každé čtvrté dítě v ČR trpí nadváhou, každé sedmé obezitou a přibývá i dětí s monstrózní obezitou. Kde to všechno začíná a co všechno může váhu dítěte ovli...
klub
29
14

Jste element ZEMĚ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy

Jste element země? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému...