Jak velké porce máme sníst?

9

Prošli jste si dietami, počítáním kalorií a sestavováním jídelníčku a tápete, kolik čeho jíst a jak velké porce, abyste nepřibrali, nejedli moc, anebo měli všeho dostatek? Pojďme se podívat na to, kolik jíst, když Jíte Jinak.

Kolik jídla si naložit na talíř?

Kolik jíme na Jíme Jinak?
Přibližnou velikost porcí si můžete odvodit od video receptů, kde na závěr videa nandáváme vždy jednu porci na talíř.

Na Jíme Jinak razíme pravidlo: nestresujte se! Velikost porcí vůbec neřešte, dejte si tolik jídla, abyste neměli hlad a zároveň, abyste nebyli přejedení. Časem se můžete pokusit dopracovat k porci “do polosyta”, což je ideální stav. Tělo dostane výživu, ale trávení není přetížené. K tomu ovšem většinou vede delší cesta a rozhodně není cílem hladovět!

Přečtěte si: Bojíte se kaloricky bohaté stravy kvůli váze? Se stravou Jíme Jinak nemusíte!

“S Jídly z Jíme Jinak Mám pocit, že jsem neustále nacpaná a že takhle přece nemůžu rozhodně zhubnout! A víte, že můžu?!! Mám už 7 kg a 11 cm v pase přes břicho dole!” (Jani)

Velikost porce záleží na mnoha faktorech, jako například: jak rychlý máte metabolismus a jak vaše tělo spaluje, zda pracujete fyzicky, jak intenzivně sportujete (Vzorový jídelníček pro sportovce), v jaké jste fázi menstruačního cyklu, jak vaše tělo umí trávit složité cukry atp. Nároky na množství jídla se v průběhu života mění a to je v pořádku.

Přečtěte si příběhy těch, kteří začali dosyta jíst podle Jíme Jinak a zhubli:

Obecné pravidlo pro stanovení vaší porce: Pravidlo pěstí

Pokud trváte na tom, že potřebujete nějaké vodítko pro určení množství, můžete se držet obecného pravidla podle pěstí. Dle tohoto pravidla by v hlavním jídle měla být jedna vaše necelá pěst bílkovin (luštěniny, tofu, tempeh, natto aj. viz Jak dosáhnout dostatečného množství bílkovin na rostlinné stravě), jedna větší pěst obilovin a dvě pěsti zeleniny.
Někdo raději používá plochu dlaně míso pěsti. Tedy rozprostře si bílkovinu a obilí na talíři na plochu dlaně a zeleninu na dvě dlaně.

Jedna porce (pro 1 osobu v jednom jídle) znamená:

  • 1 porce obilovin = 70 g obiloviny v suchém stavu
  • 1 porce luštěnin = 50 g luštěniny v suchém stavu

Pamatujte však, že i tento návod je pouze orientační a že je potřeba si množství upravit na míru podle ročního období, podle vašeho zdravotního stavu a životní situace (viz vzorové jídelníčky pro sportovce, při střevních potížích jako je dráždivý tračník, při bezlepkové dietě atd. viz jídelníčky)

Co jím jinak, kalorie nepočítám, jídlo nevážím, nic neřeším

Eva, zakladatelka Jíme Jinak: Od té doby, co jíme jinak, zažívám léta plná radosti z jídla. Jím podle potřeby a nic nevážím, nic nepočítám (viz. Kalorie už roky nepočítám), neodměřuji. Jídlo pro mě už není stres, ale potěšení, které léčí, chutná a drží mi váhu roky stejnou. Držím se základních principů skladby jídelníčku (viz tabulka Kolik čeho jíst, a to je všechno. Pokud něco přeženu, snadno to poznám a rychle to dokážu napravit 😉

Nevíte, jak na to?

Pokud jste ve zdravém vaření úplný začátečník a nevíte, jak a čím začít a jaké jsou základní principy, projděte si základní video kurz Jak začít. Je stručný, jasný, s návodem na ledničku a zcela zdarma.

Přihlásit do kurzu zdarma

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Mívám taky pořád hlad :-)) v mém případě je to pravděpodobně vnitřním horkem / horkostí žaludku…jsem holt ohnivý typ

    • To může být, ale chce to zkrotit, protože přebytek horkosti v žaludku se bude tlačit z těla ven. Může se projevit jako akné, bolesti hlavy, zánětům. Chce to ohýnek hezky udržovat (na trávení je to super), ale nerozdmýchávat, protože by snadno mohlo dojít k vyhoření. Raději pomalu a pořádně spalovat beze zbytků 😉

      • Děkuji Evi za odpověď… já to vím a mám s tím problém. Přesně jak píšete – mám růžovku, záněty, problémy s trávením. Bohužel neumím pracovat se stresem – rozhodí mě prakticky vše a hlavně “blbé ” řeči kolem 🙂 u mě to není ani tím jídlem jak psychikou….

        • Většinou je za tím psychika, vůbec nejste jediná! Ale máte to štěstí, že to víte, tak s tím můžete pracovat. Řada lidí si to nepřipustí, jedí vzorově a diví se, že nemají výsledky. Stres dokáže všechno zkazit, chemicky zcela nabourat jinak skvěle vyvážené prostředí, které si vyrábíme z dobrého jídla. Ale ono to jídlo velmi pomáhá a postupně (někdy až zázračně rychle, jako v každém detoxu a jarní očistě během pár týdnů) se to dokáže zlepšit. Mrkněte na články a příběhy od žen, které uvažovaly o sebevraždě nebo měly jiné psychické potíže, jak moc jim strava pomohla začít žít normální život https://www.jimejinak.cz/stitky/psychika/ Neví, jakého typu záněty vás trápí, ale stačí zadat na JJ a počíst si rady a zkušenosti. https://www.jimejinak.cz/stitky/zanet/ Dá se najít i https://www.jimejinak.cz/stitky/chronicky-zanet/ https://www.jimejinak.cz/stitky/gynekologicke-zanety/ atd viz štítky ve vyhledávání na JJ Já jsem trpěla od naroznení na záněty močových cest, záněty uší a dutin, od puberty na gynekologické. Celkově jsem byla zahleněná. Po Jíme Jinak je všechno pryč, po 32 letech stačilo pár týdnů a držet si životosprávu. A psychika šla nahoru o tisíc procent 😉

  2. S velikostí porce mám zatím stále problém. Jídla jsou super na odlehčení trávení, člověk ani necítí, že něco snědl a cítí se neuvěřitelně lehce. Ale mám hned brzy hlad, obzvláště teď v zimě. Soustředím se na pořádné žvýkání, což jsem dělala vždycky. Ale problém je, že při této stravě je žvýkání potřeba více a mně snězení normální porce trvá neskutečně dlouho, takže ani není prostor pro větší porce, protože na to bych potřebovala více času. Vypadá to komplikovaně, ale není dvakrát příjemné, když na vás kolegové v práci čekají při poledním obědě a všichni civí do vašeho talíře 😀 pro mě by tedy zvýšení porce znamenalo stres a to nemá jaksi cenu…je to začarovaný kruh.

    • Tahle strava nevyzaduje vic kousat, to spis bezne pecivo, maso apod. vyzaduji vic prace zubama. Problem je, ze lidi to bezne odbyvaji, tak my muzeme vypadat pomali. A co? Prece se nedame honit do jidla a uhnat si vredy. Vsichni dnes sedi u jidla s mobilem, tak at si zatim v klidu chatujou 🙂 Nebo at jdou napred. Ja bych radsi jedla sama nez s pocitem, ze nekoho zdrzuju. Clovek by se nemel bat byt vyjimecny. At si klidne rikaji: Ta Radka, ta to dela dobre. Nenecha se vystresovat, dela si vsechno po svem. 😉

      • Děkuji moc za odpověď:) je pravda, že s tou slinivkou na tom asi nebudu nejlíp, bývala jsem na cukru závislá, ale od jarní očisty jsem cukr hodně omezila-prakticky vyřadila. A taky když se cítím slabá a unavená, mívám vždy strašnou chuť na něco “mastnýho”:) třeba jen na chleba s máslem, což tedy taky může souviset viz video výše. Je ale pravda, že mám na snídani jen kaši a nemívám svačiny, což pak asi chybí. Jo a ti kolegové jen nevěřícně kroutí hlavou:D

        • A mas kasi samotnou nebo s necim? Chtelo by to zeleninu a zkus pridat seminka nebo mandle. Svaciny mohou byt v zacatku dulezite. Kolegove at si klidne krouti 🤣🤣🤣

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak si vytvořit domácí čaj (+ 3 recepty)
Další článekKimchi z dýně hokkaido