Domů > Nepřehlédněte

Jak velké porce máme sníst?

Prošli jste si dietami, počítáním kalorií a sestavováním jídelníčku a tápete, kolik čeho jíst a jak velké porce, abyste nepřibrali, nejedli moc, anebo měli všeho dostatek? Pojďme se podívat na to, kolik jíst, když Jíte Jinak.

Kolik jídla si naložit na talíř?

Kolik jíme na Jíme Jinak?
Přibližnou velikost porcí si můžete odvodit od video receptů, kde na závěr videa nandáváme vždy jednu porci na talíř.

Na Jíme Jinak razíme pravidlo: nestresujte se! Velikost porcí vůbec neřešte, dejte si tolik jídla, abyste neměli hlad a zároveň, abyste nebyli přejedení. Časem se můžete pokusit dopracovat k porci “do polosyta”, což je ideální stav. Tělo dostane výživu, ale trávení není přetížené. K tomu ovšem většinou vede delší cesta a rozhodně není cílem hladovět!

Přečtěte si: Bojíte se kaloricky bohaté stravy kvůli váze? Se stravou Jíme Jinak nemusíte!

“S Jídly z Jíme Jinak Mám pocit, že jsem neustále nacpaná a že takhle přece nemůžu rozhodně zhubnout! A víte, že můžu?!! Mám už 7 kg a 11 cm v pase přes břicho dole!” (Jani)

Velikost porce záleží na mnoha faktorech, jako například: jak rychlý máte metabolismus a jak vaše tělo spaluje, zda pracujete fyzicky, jak intenzivně sportujete (Vzorový jídelníček pro sportovce), v jaké jste fázi menstruačního cyklu, jak vaše tělo umí trávit složité cukry atp. Nároky na množství jídla se v průběhu života mění a to je v pořádku.

Přečtěte si příběhy těch, kteří začali dosyta jíst podle Jíme Jinak a zhubli:

Obecné pravidlo pro stanovení vaší porce: Pravidlo pěstí

Pokud trváte na tom, že potřebujete nějaké vodítko pro určení množství, můžete se držet obecného pravidla podle pěstí. Dle tohoto pravidla by v hlavním jídle měla být jedna vaše necelá pěst bílkovin (luštěniny, tofu, tempeh, natto aj. viz Jak dosáhnout dostatečného množství bílkovin na rostlinné stravě), jedna větší pěst obilovin a dvě pěsti zeleniny.
Někdo raději používá plochu dlaně míso pěsti. Tedy rozprostře si bílkovinu a obilí na talíři na plochu dlaně a zeleninu na dvě dlaně.

Jedna porce (pro 1 osobu v jednom jídle) znamená:

  • 1 porce obilovin = 70 g obiloviny v suchém stavu
  • 1 porce luštěnin = 50 g luštěniny v suchém stavu

Pamatujte však, že i tento návod je pouze orientační a že je potřeba si množství upravit na míru podle ročního období, podle vašeho zdravotního stavu a životní situace (viz vzorové jídelníčky pro sportovce, při střevních potížích jako je dráždivý tračník, při bezlepkové dietě atd. viz jídelníčky)

Co jím jinak, kalorie nepočítám, jídlo nevážím, nic neřeším

Eva, zakladatelka Jíme Jinak: Od té doby, co jíme jinak, zažívám léta plná radosti z jídla. Jím podle potřeby a nic nevážím, nic nepočítám (viz. Kalorie už roky nepočítám), neodměřuji. Jídlo pro mě už není stres, ale potěšení, které léčí, chutná a drží mi váhu roky stejnou. Držím se základních principů skladby jídelníčku (viz tabulka Kolik čeho jíst, a to je všechno. Pokud něco přeženu, snadno to poznám a rychle to dokážu napravit ;-)

Začněte hned podle připravených jídelníčků

Nebojte se velikostí porcí, ani změny jídelníčku. Všechny naše jídelníčky jsou sestaveny tak, jim nutričně nic nechybělo. Navíc jsou pestré a chutné, takže kromě toho, že vaše tělo dostane potřebnou výživu, i vaše chuťové buňky si přijdou na své a nuda na talíři rozhodně nebude.

Skvělé jídelníčky najdete také v našich detox kurzech jako jsou Jarní očista (běží na jaře)Hubneme do plavek (běží celý rok) nebo Podzimní detox (na podzim). Kromě jídelníčku si užijete skvělé lehké vedení a živou podporu!

Mrkněte na všechny naše online programy.

Zatím se jen rozhlížíte?

Pokud zatím váháte, jestli se do úpravy jídelníčku pustit, projděte si základní video kurz Jak začít. Je stručný, jasný, s návodem na ledničku a 100% zdarma.

Přihlásit do kurzu zdarma

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

65 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím, jsem 14dní na JJ a musím mít svačinu dopoledne i odpoledne, bez nich mám hlad, ale problém nastává večer. Večeříme kolem 17:30 a já mám okolo 21hodiny hlad … jím stejné porce jako manžel, který je o cca 20kg těžší a 20cm vyšší a ten hlad nemá. A teď nevím, jestli si mám ještě tak pozdě něco dát a nebo vydržet do snídaně a časem se to upraví a hlad mít nebudu. Doplňuji, že 2x za den kojím 14měsíční dceru a potřebovala bych přibrat asi 6-7 kg na svojí celoživotní váhu. Děkuji za odpověď 😃

Vetsinou mam 3 hl. jidla, ale posledni dobou si davam male svacinky – bud dopo nebo i odpo, podle toho jak daleko je do dalsiho jidla a jak citim, ze na mne jde hlad nebo klesa cukr. Nemohu se pak na nic soustredit. Posledni mesic jsem zacala pracovat v kancelari a vic sedim nez pred tim. To, ze si do neceho kousnu mi doda silu pokracovat v praci, nerozptyluje mne a u obeda nebo vecere do sebe nenahazim obri porci jaky ma hlad.. sice je to proti doporuceni, spise omezovat pocet jidel/den, ale momentalne mi to tak vyhovuje a citim se dobre jist radeji 4-5 malych porci, ktere mne vubec nezatizi a nenamahaji traveni nez 3 vetsi, po kterych mne tlaci zaludek a hl. mne rozptyluji od prace… myslis Evi, ze je to treba docasne? zpusobeno zmenou prace? vecer uz nejim, hlad nemivam ani chute a spi se mi dobre, budim se brzo a odpocata.. jen bych si nerada namahala pracne polecenou slinivku a rozkoklisala hladinu cukru.. dekuji za nazor

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

33
6

Do roka 30 kg dole. Bez počítání kalorií. (Iulian, 29 let)

Můj přítel začínal na váze 115 kg. Ve 25 letech mu vzali žlučník. Měl špatnou životosprávu, neuběhl ani 5 minut a ze své nadváhy už měl deprese. Zkusil kde...