Jak velké porce máme sníst?

Prošli jste si dietami, počítáním kalorií a sestavováním jídelníčku a tápete, kolik čeho jíst a jak velké porce, abyste nepřibrali, nejedli moc, anebo měli všeho dostatek? Pojďme se podívat na to, kolik jíst, když Jíte Jinak.

Kolik jídla si naložit na talíř?

Kolik jíme na Jíme Jinak?
Přibližnou velikost porcí si můžete odvodit od video receptů, kde na závěr videa nandáváme vždy jednu porci na talíř.

Na Jíme Jinak razíme pravidlo: nestresujte se! Velikost porcí vůbec neřešte, dejte si tolik jídla, abyste neměli hlad a zároveň, abyste nebyli přejedení. Časem se můžete pokusit dopracovat k porci „do polosyta“, což je ideální stav. Tělo dostane výživu, ale trávení není přetížené. K tomu ovšem většinou vede delší cesta a rozhodně není cílem hladovět!

Přečtěte si: Bojíte se kaloricky bohaté stravy kvůli váze? Se stravou Jíme Jinak nemusíte!

„S Jídly z Jíme Jinak Mám pocit, že jsem neustále nacpaná a že takhle přece nemůžu rozhodně zhubnout! A víte, že můžu?!! Mám už 7 kg a 11 cm v pase přes břicho dole!“ (Jani)

Velikost porce záleží na mnoha faktorech, jako například: jak rychlý máte metabolismus a jak vaše tělo spaluje, zda pracujete fyzicky, jak intenzivně sportujete (Vzorový jídelníček pro sportovce), v jaké jste fázi menstruačního cyklu, jak vaše tělo umí trávit složité cukry atp. Nároky na množství jídla se v průběhu života mění a to je v pořádku.

Přečtěte si příběhy těch, kteří začali dosyta jíst podle Jíme Jinak a zhubli:

Obecné pravidlo pro stanovení vaší porce: Pravidlo pěstí

Pokud trváte na tom, že potřebujete nějaké vodítko pro určení množství, můžete se držet obecného pravidla podle pěstí. Dle tohoto pravidla by v hlavním jídle měla být jedna vaše necelá pěst bílkovin (luštěniny, tofu, tempeh, natto aj. viz Jak dosáhnout dostatečného množství bílkovin na rostlinné stravě), jedna větší pěst obilovin a dvě pěsti zeleniny.
Někdo raději používá plochu dlaně míso pěsti. Tedy rozprostře si bílkovinu a obilí na talíři na plochu dlaně a zeleninu na dvě dlaně.

Jedna porce (pro 1 osobu v jednom jídle) znamená:

  • 1 porce obilovin = 70 g obiloviny v suchém stavu
  • 1 porce luštěnin = 50 g luštěniny v suchém stavu

Pamatujte však, že i tento návod je pouze orientační a že je potřeba si množství upravit na míru podle ročního období, podle vašeho zdravotního stavu a životní situace (viz vzorové jídelníčky pro sportovce, při střevních potížích jako je dráždivý tračník, při bezlepkové dietě atd. viz jídelníčky)

Co jím jinak, kalorie nepočítám, jídlo nevážím, nic neřeším

Eva, zakladatelka Jíme Jinak: Od té doby, co jíme jinak, zažívám léta plná radosti z jídla. Jím podle potřeby a nic nevážím, nic nepočítám (viz. Kalorie už roky nepočítám), neodměřuji. Jídlo pro mě už není stres, ale potěšení, které léčí, chutná a drží mi váhu roky stejnou. Držím se základních principů skladby jídelníčku (viz tabulka Kolik čeho jíst, a to je všechno. Pokud něco přeženu, snadno to poznám a rychle to dokážu napravit ;-)

Nevíte, jak na to?

Pokud jste ve zdravém vaření úplný začátečník a nevíte, jak a čím začít a jaké jsou základní principy, projděte si základní video kurz Jak začít. Je stručný, jasný, s návodem na ledničku a zcela zdarma.

Přihlásit do kurzu zdarma

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
  1. Zdravím, jsem 14dní na JJ a musím mít svačinu dopoledne i odpoledne, bez nich mám hlad, ale problém nastává večer. Večeříme kolem 17:30 a já mám okolo 21hodiny hlad … jím stejné porce jako manžel, který je o cca 20kg těžší a 20cm vyšší a ten hlad nemá. A teď nevím, jestli si mám ještě tak pozdě něco dát a nebo vydržet do snídaně a časem se to upraví a hlad mít nebudu. Doplňuji, že 2x za den kojím 14měsíční dceru a potřebovala bych přibrat asi 6-7 kg na svojí celoživotní váhu. Děkuji za odpověď 😃

  2. Vetsinou mam 3 hl. jidla, ale posledni dobou si davam male svacinky – bud dopo nebo i odpo, podle toho jak daleko je do dalsiho jidla a jak citim, ze na mne jde hlad nebo klesa cukr. Nemohu se pak na nic soustredit. Posledni mesic jsem zacala pracovat v kancelari a vic sedim nez pred tim. To, ze si do neceho kousnu mi doda silu pokracovat v praci, nerozptyluje mne a u obeda nebo vecere do sebe nenahazim obri porci jaky ma hlad.. sice je to proti doporuceni, spise omezovat pocet jidel/den, ale momentalne mi to tak vyhovuje a citim se dobre jist radeji 4-5 malych porci, ktere mne vubec nezatizi a nenamahaji traveni nez 3 vetsi, po kterych mne tlaci zaludek a hl. mne rozptyluji od prace… myslis Evi, ze je to treba docasne? zpusobeno zmenou prace? vecer uz nejim, hlad nemivam ani chute a spi se mi dobre, budim se brzo a odpocata.. jen bych si nerada namahala pracne polecenou slinivku a rozkoklisala hladinu cukru.. dekuji za nazor

    • Lucko, vůbec to není v rozporu s doporučením JJ. Je potřeba si to vždy uzpůspbit podle své momentální situace – kondice, zdraví, práce, sportu,… Přesně jsi to teď udělala v nové práci a je to naprosto v pořádku. 4-5 menší porcí nejsou problém, když je mezi jídly rozestup a když máš hlad na snídani, oběd a večeři. Naopak při oslabeném okruhu slinivka-slezina lidé potřebují svačiny a menší porce častěji než jedno dvě jídla denně. Jak se ty orgány posílí, tak pak přijdou na to, že už svačiny nepotřebují a někdo i přestane večeřet apod. Ale to je otázka času a mnoha dalších okolností. Já když dopoledne učím novou látku a musím se soustředit, dávám si s dětmi svačinu, přitom jinak mi stačí polévka k snídani a pak až oběd. Nic není dogram, je potřeba chápat naše doporučení v souvislostech. Porce a potřeba jídla se mění s věkem, s prací, s menstruačním cyklem atd.

  3. Mívám taky pořád hlad :-)) v mém případě je to pravděpodobně vnitřním horkem / horkostí žaludku…jsem holt ohnivý typ

    • To může být, ale chce to zkrotit, protože přebytek horkosti v žaludku se bude tlačit z těla ven. Může se projevit jako akné, bolesti hlavy, zánětům. Chce to ohýnek hezky udržovat (na trávení je to super), ale nerozdmýchávat, protože by snadno mohlo dojít k vyhoření. Raději pomalu a pořádně spalovat beze zbytků ;-)

      • Děkuji Evi za odpověď… já to vím a mám s tím problém. Přesně jak píšete – mám růžovku, záněty, problémy s trávením. Bohužel neumím pracovat se stresem – rozhodí mě prakticky vše a hlavně „blbé “ řeči kolem :-) u mě to není ani tím jídlem jak psychikou….

        • Většinou je za tím psychika, vůbec nejste jediná! Ale máte to štěstí, že to víte, tak s tím můžete pracovat. Řada lidí si to nepřipustí, jedí vzorově a diví se, že nemají výsledky. Stres dokáže všechno zkazit, chemicky zcela nabourat jinak skvěle vyvážené prostředí, které si vyrábíme z dobrého jídla. Ale ono to jídlo velmi pomáhá a postupně (někdy až zázračně rychle, jako v každém detoxu a jarní očistě během pár týdnů) se to dokáže zlepšit. Mrkněte na články a příběhy od žen, které uvažovaly o sebevraždě nebo měly jiné psychické potíže, jak moc jim strava pomohla začít žít normální život https://www.jimejinak.cz/stitky/psychika/ Neví, jakého typu záněty vás trápí, ale stačí zadat na JJ a počíst si rady a zkušenosti. https://www.jimejinak.cz/stitky/zanet/ Dá se najít i https://www.jimejinak.cz/stitky/chronicky-zanet/ https://www.jimejinak.cz/stitky/gynekologicke-zanety/ atd viz štítky ve vyhledávání na JJ Já jsem trpěla od naroznení na záněty močových cest, záněty uší a dutin, od puberty na gynekologické. Celkově jsem byla zahleněná. Po Jíme Jinak je všechno pryč, po 32 letech stačilo pár týdnů a držet si životosprávu. A psychika šla nahoru o tisíc procent ;-)

  4. S velikostí porce mám zatím stále problém. Jídla jsou super na odlehčení trávení, člověk ani necítí, že něco snědl a cítí se neuvěřitelně lehce. Ale mám hned brzy hlad, obzvláště teď v zimě. Soustředím se na pořádné žvýkání, což jsem dělala vždycky. Ale problém je, že při této stravě je žvýkání potřeba více a mně snězení normální porce trvá neskutečně dlouho, takže ani není prostor pro větší porce, protože na to bych potřebovala více času. Vypadá to komplikovaně, ale není dvakrát příjemné, když na vás kolegové v práci čekají při poledním obědě a všichni civí do vašeho talíře :D pro mě by tedy zvýšení porce znamenalo stres a to nemá jaksi cenu…je to začarovaný kruh.

    • Tahle strava nevyzaduje vic kousat, to spis bezne pecivo, maso apod. vyzaduji vic prace zubama. Problem je, ze lidi to bezne odbyvaji, tak my muzeme vypadat pomali. A co? Prece se nedame honit do jidla a uhnat si vredy. Vsichni dnes sedi u jidla s mobilem, tak at si zatim v klidu chatujou :-) Nebo at jdou napred. Ja bych radsi jedla sama nez s pocitem, ze nekoho zdrzuju. Clovek by se nemel bat byt vyjimecny. At si klidne rikaji: Ta Radka, ta to dela dobre. Nenecha se vystresovat, dela si vsechno po svem. 😉

      • Děkuji moc za odpověď:) je pravda, že s tou slinivkou na tom asi nebudu nejlíp, bývala jsem na cukru závislá, ale od jarní očisty jsem cukr hodně omezila-prakticky vyřadila. A taky když se cítím slabá a unavená, mívám vždy strašnou chuť na něco „mastnýho“:) třeba jen na chleba s máslem, což tedy taky může souviset viz video výše. Je ale pravda, že mám na snídani jen kaši a nemívám svačiny, což pak asi chybí. Jo a ti kolegové jen nevěřícně kroutí hlavou:D

        • A mas kasi samotnou nebo s necim? Chtelo by to zeleninu a zkus pridat seminka nebo mandle. Svaciny mohou byt v zacatku dulezite. Kolegove at si klidne krouti 🤣🤣🤣

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak si vytvořit domácí čaj (+ 3 recepty)
Další článekKimchi z dýně hokkaido