Domů > Magazín > Blog

Zelenina – co musíte vědět

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl – zelenina by v něm měla mít vždy pevné místo. Bohužel my Češi ji šidíme. O co vše se tak ochuzujeme? A jak ji do stravy zpět zařadit?

My Češi šidíme zeleninu a zaostáváme i za spotřebou EU

Podle údajů Českého statistického úřadu sní průměrný Čech přibližně 230 g ovoce a 239 g zeleniny (a většinou se jedná jen o brambory, rajče, salát a okurku). Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučené denní množství 400 g ovoce a zeleniny. Ideální poměr je 1:2, ve prospěch zeleniny – tj. cca 130 g ovoce a 270 g zeleniny. Naše spotřeba ovoce je tedy více než uspokojivá, ale zeleninu šidíme. Přitom zelenina by měla být stavebním kamenem naší jídelníčkové pyramidy. Naše babičky to věděly. Zeleninu si naši předkové hojně dopřávali v 60. a 80. letech minulého století. Od roku 1990 se průměrná spotřeba zeleniny v celosvětovém měřítku rapidně zvyšuje, ale Česko začalo zaostávat. Zaostává i za průměrnou spotřebou v EU a Německu.

Proč zeleninu?

Zelenina je prospěšná podobně jako ovoce, ale je pro naše tělo výhodnější, protože neobsahuje tolik jednoduchých cukrů jako ovoce. Je dietnější a téměř se z ní nedá ztloustnout.

Zelenina nám přináší tyto výhody:

  • vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina
  • udržení zdravé váhy
  • omlazení
  • hodně energie
  • zdravá hladina cholesterolu
  • prevence chorob srdce a cév
  • správná peristaltika střev
  • prevence žlučových kamenů
  • prevence rakoviny

Zelenina ve stravě dle Jíme jinak

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

3
14

Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček

Biologické léto je tu! Co máme jíst a pít? Čemu se raději vyhnout a co v této sezóně přidat? Vylaďte jídelníček na letní, spravte si postavu do plavek a zl...
klub
4

Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se našimi předky!

Rajčata, papriky, lilek a brambory. Pomalu začíná jejich sezóna… To vše jsou lilkovité rostliny, které obsahují toxické látky lektiny, ale také solan...

Co mají společného brambory, rajčata a papriky? A proč je omezit?

Co mají společného brambory, rajčata a papriky? Možná vás napadne slovo “chutné”. Nejste daleko od pravdy, tyto 3 druhy zeleniny patří k nejobl...
1
5

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se sp...
8
4

Není dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni

Špagetová, máslová, marina, hokkaido, … Dýní je spousta druhů. Znáte je všechny a víte, která se hodí do jakých pokrmů? Mrkněte, která je která a ins...
16
1

Hokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?

Hokkaido je jedna z nejoblíbenějších dýní. Nejběžněji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i další – modrá a zelená. Znáte je? Víte, jaké jsou ...