Krásně zlatavá kedlubna, která chutná tak trochu jako na másle pečená a připomíná i chipsy. Výborná a chuťově výrazná příloha k jakémukoliv jídlu. Určitě vyzkoušejte pro děti a chlapy, kteří jinak zeleninu nemusí, v této formě jim bude chutnat :-)
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- kedluben
- špetka soli
- sojové nebo tamari omáčky
- tymián
Jak na opečené plátky kedlubny
- Kedlubnu si nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci s tlustším dnem si rozehřejte olej.
- Vložte plátky kedlubny, posolte, pokapejte shoyu a posypejte tymiánem.
- Snižte plamen na nejnižší a zaklopte pokličkou.
- Nechejte opéct cca 3 minuty a kedlubnu otočte a nechejte opéct další cca 3 minuty.
- Jakmile je kedlubna z obou stran zlatavá, je hotová.
Praktické
- Podávejte jako chuťově výraznější zeleninovou přílohu k jakémukoliv hlavnímu jídlu nebo i třeba ke snídaňové kaši.
- Můžete podávat i samostatně jako chuťovku, párty občerstvení nebo svačinku s dipem.
- Plátky kedlubny můžete obalit v zálivce z oleje, soli, shoyu a tymiánu a péct v troubě na 180 – 200°C (dle toho, jak peče vaše trouba) cca 15-20 minut nebo klidně i do křupavosti chipsů.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.
Obměna
- Koření na kedlubnu můžete měnit dle vašich chutí a preferencí. Zkuste kurkumu, kari, italské bylinky nebo i třeba bylinky čerstvé.
- Místo kedlubny můžete takovou formou zpracovat i jiné druhy zeleniny – výborná je i daikon ředkev, obecně všechny ředkve a ředkvičky, celer, mrkev, dýně a batát.
Udělala jsem z topinambur, protože jich máme hodně a také to bylo vynikající. Díky za prima recept. :-)
My děkujeme za pochvalu a za tip na obměnu Jani 😉👍
taky se je chystám vytáhnout ze země 😋
kdy se sklizi topinambur? az odkvetou nebo nyni?
Tak jsme pečené kedlubny zkusila… Nejdřív to byl trochu boj, protože na nízký plamen se to nedělalo vůbec a pří zvýšení se zase začal pálit tymián:)
Druhá várka už ale byla povedená: zároveň pečená, zároveň ještě trošku křupavá!
Tak bezva, že se povedlo :-)
Kedlubnů se mi letos podařilo vypěstovat docela dost, už nevím co s nimi, a vzhledem k tomu, že většina rodiny je nemá ráda :((, tak tento recept se mi hodí. Ajko díky.
a nejedí třeba ani kedlubnové zelí?
Také výborný nápad!
Ani.
A co je schovat do kedlubnové polévky? https://www.jimejinak.cz/kedlubnova-polevka-s-ovesnymi-vlockami/
Schovávám je kde můžu, ale vždycky je odhalí :)).
:)
Tato úprava chutná tak trochu jako americké brambory a trochu jako chipsy, takže určitě zbytku rodiny vyzkoušejte dát a uvidíte. Já myslím, že jim určitě zachutná jako nám :-))) A můžete k tomu přihodit i batát nebo dýni. Tyto dvě zeleniny jsou v této úpravě také velmi lahodné! :)
Ajko, uz kdyz se to varilo, vonelo a take chutna to jako smazeny kvetak!! Naprosta basen, jsem nadsena, ze mam svou oblibenou pochoutku zpet a neni pritom plna oleje a strouhanky :-)
Tak to jsem moc ráda, Lucko :-) Už jsem ho dlouho neměla, asi vím, co dneska budu dělat :D
Kedlubna je moje oblíbenkyně, takže zkusím!
Mohli byste někdy napsat článek o tom, jaké ryby jíte a v jakých úpravách? A taky by mě zajímalo, jaké přílohy k rybě dáváte, u nás všichni upřednostňují bramborové přílohy (prošla ale i rýže a zeleninové pyré).
Já mám k rybě ráda pečenou zeleninu na tymiánu, viz: https://www.jimejinak.cz/pecena-podzimni-zelenina/ :-) Nebo klasicky rýži basmati, jáhly, polentu či cokoliv jiného.
Mými oblíbenci jsou zejména hokkaido, řepa a batáty: https://www.jimejinak.cz/vytecne-pecene-dynove-platky/ :D Batáty jsou jako brambory, to by zbytku rodiny mohlo chutnat :)
Děkuju za tipy na přílohy, podobnou zeleninu někdy děláme, ale k rybě jsme ji ještě neměli!
A jaké ryby prosím kupujete?
Nejčastěji čerstvé pstruhy, kapra a občas rybu z moře, ale chycenou volně v moři.
Děkuju za tipy!