- 1 lžíce oleje
- kedluben
- špetka soli
- sojové nebo tamari omáčky
- tymián
Jak na opečené plátky kedlubny
- Kedlubnu si nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci s tlustším dnem si rozehřejte olej.
- Vložte plátky kedlubny, posolte, pokapejte shoyu a posypejte tymiánem.
- Snižte plamen na nejnižší a zaklopte pokličkou.
- Nechejte opéct cca 3 minuty a kedlubnu otočte a nechejte opéct další cca 3 minuty.
- Jakmile je kedlubna z obou stran zlatavá, je hotová.
Praktické
- Podávejte jako chuťově výraznější zeleninovou přílohu k jakémukoliv hlavnímu jídlu nebo i třeba ke snídaňové kaši.
- Můžete podávat i samostatně jako chuťovku, párty občerstvení nebo svačinku s dipem.
- Plátky kedlubny můžete obalit v zálivce z oleje, soli, shoyu a tymiánu a péct v troubě na 180 – 200°C (dle toho, jak peče vaše trouba) cca 15-20 minut nebo klidně i do křupavosti chipsů.
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.
Obměna
- Koření na kedlubnu můžete měnit dle vašich chutí a preferencí. Zkuste kurkumu, kari, italské bylinky nebo i třeba bylinky čerstvé.
- Místo kedlubny můžete takovou formou zpracovat i jiné druhy zeleniny – výborná je i daikon ředkev, obecně všechny ředkve a ředkvičky, celer, mrkev, dýně a batát.
PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!
Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Komentáře
Udělala jsem z topinambur, protože jich máme hodně a také to bylo vynikající. Díky za prima recept. :-)
Tak jsme pečené kedlubny zkusila… Nejdřív to byl trochu boj, protože na nízký plamen se to nedělalo vůbec a pří zvýšení se zase začal pálit tymián:)
Druhá várka už ale byla povedená: zároveň pečená, zároveň ještě trošku křupavá!