Krásně zlatavá kedlubna, která chutná tak trochu jako na másle pečená a připomíná i chipsy. Výborná a chuťově výrazná příloha k jakémukoliv jídlu. Určitě vyzkoušejte pro děti a chlapy, kteří jinak zeleninu nemusí, v této formě jim bude chutnat :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • kedluben
  • špetka soli
  • sojové nebo tamari omáčky
  • tymián

Jak na opečené plátky kedlubny

  1. Kedlubnu si nakrájejte na tenké plátky.
  2. V hrnci s tlustším dnem si rozehřejte olej.
  3. Vložte plátky kedlubny, posolte, pokapejte shoyu a posypejte tymiánem.
  4. Snižte plamen na nejnižší a zaklopte pokličkou.
  5. Nechejte opéct cca 3 minuty a kedlubnu otočte a nechejte opéct další cca 3 minuty.
  6. Jakmile je kedlubna z obou stran zlatavá, je hotová.

Praktické

  • Podávejte jako chuťově výraznější zeleninovou přílohu k jakémukoliv hlavnímu jídlu nebo i třeba ke snídaňové kaši.
  • Můžete podávat i samostatně jako chuťovku, párty občerstvení nebo svačinku s dipem.
  • Plátky kedlubny můžete obalit v zálivce z oleje, soli, shoyu a tymiánu a péct v troubě na 180 – 200°C (dle toho, jak peče vaše trouba) cca 15-20 minut nebo klidně i do křupavosti chipsů.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • Koření na kedlubnu můžete měnit dle vašich chutí a preferencí. Zkuste kurkumu, kari, italské bylinky nebo i třeba bylinky čerstvé.
  • Místo kedlubny můžete takovou formou zpracovat i jiné druhy zeleniny – výborná je i daikon ředkev, obecně všechny ředkve a ředkvičky, celer, mrkev, dýně a batát.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Vánoce jinak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nebude nějaká...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...
  1. Tak jsme pečené kedlubny zkusila… Nejdřív to byl trochu boj, protože na nízký plamen se to nedělalo vůbec a pří zvýšení se zase začal pálit tymián:)
    Druhá várka už ale byla povedená: zároveň pečená, zároveň ještě trošku křupavá!

  2. Kedlubnů se mi letos podařilo vypěstovat docela dost, už nevím co s nimi, a vzhledem k tomu, že většina rodiny je nemá ráda :((, tak tento recept se mi hodí. Ajko díky.

  3. Kedlubna je moje oblíbenkyně, takže zkusím!

    Mohli byste někdy napsat článek o tom, jaké ryby jíte a v jakých úpravách? A taky by mě zajímalo, jaké přílohy k rybě dáváte, u nás všichni upřednostňují bramborové přílohy (prošla ale i rýže a zeleninové pyré).

  4. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhněte se margarínům! Proč?
Další článekHubneme do plavek – online kurz pro všechny, kdo se chtějí cítit dobře