Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Dozlatova opečené plátky kedlubny

Uvařeno

Krásně zlatavá kedlubna, která chutná tak trochu jako na másle pečená a připomíná i chipsy. Výborná a chuťově výrazná příloha k jakémukoliv jídlu. Určitě vyzkoušejte pro děti a chlapy, kteří jinak zeleninu nemusí, v této formě jim bude chutnat :-)

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • kedluben
  • špetka soli
  • sojové nebo tamari omáčky
  • tymián

Chcete spolupracovat? Ozvěte se.

Jak na opečené plátky kedlubny

  1. Kedlubnu si nakrájejte na tenké plátky.
  2. V hrnci s tlustším dnem si rozehřejte olej.
  3. Vložte plátky kedlubny, posolte, pokapejte shoyu a posypejte tymiánem.
  4. Snižte plamen na nejnižší a zaklopte pokličkou.
  5. Nechejte opéct cca 3 minuty a kedlubnu otočte a nechejte opéct další cca 3 minuty.
  6. Jakmile je kedlubna z obou stran zlatavá, je hotová.

Praktické

  • Podávejte jako chuťově výraznější zeleninovou přílohu k jakémukoliv hlavnímu jídlu nebo i třeba ke snídaňové kaši.
  • Můžete podávat i samostatně jako chuťovku, párty občerstvení nebo svačinku s dipem.
  • Plátky kedlubny můžete obalit v zálivce z oleje, soli, shoyu a tymiánu a péct v troubě na 180 – 200°C (dle toho, jak peče vaše trouba) cca 15-20 minut nebo klidně i do křupavosti chipsů.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku.

Obměna

  • Koření na kedlubnu můžete měnit dle vašich chutí a preferencí. Zkuste kurkumu, kari, italské bylinky nebo i třeba bylinky čerstvé.
  • Místo kedlubny můžete takovou formou zpracovat i jiné druhy zeleniny – výborná je i daikon ředkev, obecně všechny ředkve a ředkvičky, celer, mrkev, dýně a batát.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Udělala jsem z topinambur, protože jich máme hodně a také to bylo vynikající. Díky za prima recept. :-)

Tak jsme pečené kedlubny zkusila… Nejdřív to byl trochu boj, protože na nízký plamen se to nedělalo vůbec a pří zvýšení se zase začal pálit tymián:)
Druhá várka už ale byla povedená: zároveň pečená, zároveň ještě trošku křupavá!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

1
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.