Jak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)

12

Také se vám doma kupí velké i malé skleničky - od medu, oliv, marmelád, jogurtů, mléka? Vyhazujete je? Zkuste je znovu využít (nejen) v kuchyni. Mrkněte na tyto super praktické tipy, co s nimi!

1Oběd nebo svačina ve sklenici

Větší i menší, ale vyšší sklenice používám namísto krabiček na jídlo s sebou. Jsou praktické na svačinky typu chia pudink, tapiokokový pudink, pohár ve vrstvách (např. prokládané ovocným pyré, sušenkami, obilným krémem), obilný krém aj. anebo na obědové skleničky. Díky pevnému víčku mám např. u pudinků jistotu, že se nevylijí.

2Na pickles

Na pickles (kvašenou zeleninu) není třeba žádné speciální vybavení. Úplně bohatě postačí větší sklenice od okurek nebo pro jednoho i zavařovačka.

3K namáčení surovin

Menší i větší sklenice používám k namáčení luštěnin, obilovin, oříšků a semínek. Stačí je do nich nasypat a zalít vodou a nechat daný čas namočené (viz např. Seznam časů namáčení a vaření luštěnin) a poté slít a nasypat do hrnce/mixéru aj.

4Ke skladování surovin

Větší sklenice, zejména ty od medu, používám ke skladování suchých ingrediencí – obilí, luštěnin, mouk, semínek, oříšků. Vyšší a užší sklenice od marmelád, hořčic nebo oliv zase ráda používám ke skladování koření.

5K uchování zbylých jídel

Když mi zbude část uvařených jáhel, trochu uvařené cizrny, zeleninový vývar, rostlinné mléko, zeleninový salát či cokoliv dalšího, uchovávám to v lednici uzavřené ve skleničkách – větších či menších.

6Ke klíčení

Přijde mi zbytečné utrácet za klíčící misky. Jednoduše nasypu např. mungo do sklenice, zaliji vodou, druhý den sliji a nechám ve sklenici klíčit (na okraj sklenice připevním gázu). Promývám 2x denně. Do třetího dne mám krásné klíčky.

7K založení a uchovávání kvásku

Kvásku se nejlépe daří v menší a užší sklenici. Klasický žitný kvásek si můžete založit podle tohoto návodu. Pokud chcete péct sladká těsta, bude se vám hodit LM (lievito madre) kvásek. Jak na něj zjistíte v tomto návodu.

8K uchování domácích dresinků, povidel, pest, marmelád

Pro tyto účely se hodí jakékoliv menší skleničky – od přesnídávek, marmelád, hořčic atp. Stačí je umýt a znovu naplnit domácími dobrotamipomazánkami, marmeládami, pesty, povidly, dresinky, zálivkami aj.

9Místo hrníčku

Ráda používám větší sklenice (například ty od medu) namísto hrníčku. Naliji si do nich vodu, čaj, meltu nebo jiný nápoj.

10Místo láhve na pití

Sklenice od kečupu, mléka a další vyšší sklenice s víčkem jsou skvělé s sebou namísto plastových láhví na pití.

11Na svíčku

Není třeba kupovat speciální lucerničky na svíčku. Stačí obyčejná zavařovací sklenice.

12Na tužky

Obyčejné sklenice od medu nebo zavařovací ráda používám místo stojánků na tužky a pastelky.

13Jako váza

Vyšší a užší sklenice od moštů nebo dalších nápojů jsou krásnými dekorativními vázami jak na čerstvé, tak na sušené květiny. Já v nich mám například sušená stébla obilí.

14Bez obalu

Jakékoliv skleničky můžeme odnést také do bezobalového obchodu, kde budou k dispozici pro zákazníky, kteří nemají vlastní nádoby k nákupu. Anebo je můžete použit při nákupu v bezobalových obchodech přímo vy.

Jak skleničky a sklenice využíváte doma vy?

Napište nám do komentářů.

 
Je úžasné, jak jde váha sama dolů!
Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...
Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované
Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...
Sladkosti už mi nechutnají
Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...
Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů
Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...
Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!
Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...
Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá
Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...
Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji
Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
I v 67 letech lze jíst zdravě!
Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...
Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!
Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech
Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...
3,5 kg dole a zmizela mi zácpa
Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...
Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji
Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...
Děkuji za skvělé stránky
Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...
Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase
Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...
Vaše stránky mě nadchly
Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Moc lidí to neví, ale opravdu nejlíp funguje odstranit nálepku za pomocí oleje. Je to až tak zázračné, že jsem tomu poprvé, cojsem využila této rady nemohla uvěřit. Když je lepidlo staré, chce to nechat malinko déle olejem „odmočit“, trochu pak i drbat, případně zopakovat, ale uvidíte , jak budete zírat. Žádný jar, žádná drátěnka, Prostě olej a jde to dolů jak po „másle“. Totéž platí i pro odstraňování nálepek s cenou na kosmetice, a dokonce i na kalhoty zničené (dočasně!!!), když si sednete do smůly. Já měša pocit zázraku, zkuste si to, funguje to! Ajka ať to zkusíí i na ty nálepky na adepty na „vázičky“, já se s nimi kdysi nazlobila, a pořád lepily a byly matné – ale s olejem to zafungovalo. Všechny kořenky mám takto vyčištěné, prostě to jde samo a je to krása.

    • Já je nechávám odmočit ve vodě s eko jarem a pokud mají lepidlo, které není moc lepivé, pak krásně samolepky sundáte. Jenže některá lepidla (např. u skleniček od Nemléka a Nejogurtu) sundat nejdou. Tak to dělám tak, že tyto skleničky používám jako vázičky. Sundám samolepku a lepící část využiju jako výhodu, obmotám ji hezkým přírodním provázkem od začátku až do konce lepivé vrstvy. Vypadá to opravdu luxusně na stole nebo parapetu 😉

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHustá mexická omáčka/polévka z fava fazolí
Další článekDýňové máslo (bez laktózy)