Jak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)

Také se vám doma kupí velké i malé skleničky - od medu, oliv, marmelád, jogurtů, mléka? Vyhazujete je? Zkuste je znovu využít (nejen) v kuchyni. Mrkněte na tyto super praktické tipy, co s nimi!

1Oběd nebo svačina ve sklenici

Větší i menší, ale vyšší sklenice používám namísto krabiček na jídlo s sebou. Jsou praktické na svačinky typu chia pudink, tapiokokový pudink, pohár ve vrstvách (např. prokládané ovocným pyré, sušenkami, obilným krémem), obilný krém aj. anebo na obědové skleničky. Díky pevnému víčku mám např. u pudinků jistotu, že se nevylijí.

2Na pickles

Na pickles (kvašenou zeleninu) není třeba žádné speciální vybavení. Úplně bohatě postačí větší sklenice od okurek nebo pro jednoho i zavařovačka.

3K namáčení surovin

Menší i větší sklenice používám k namáčení luštěnin, obilovin, oříšků a semínek. Stačí je do nich nasypat a zalít vodou a nechat daný čas namočené (viz např. Seznam časů namáčení a vaření luštěnin) a poté slít a nasypat do hrnce/mixéru aj.

4Ke skladování surovin

Větší sklenice, zejména ty od medu, používám ke skladování suchých ingrediencí – obilí, luštěnin, mouk, semínek, oříšků. Vyšší a užší sklenice od marmelád, hořčic nebo oliv zase ráda používám ke skladování koření.

5K uchování zbylých jídel

Když mi zbude část uvařených jáhel, trochu uvařené cizrny, zeleninový vývar, rostlinné mléko, zeleninový salát či cokoliv dalšího, uchovávám to v lednici uzavřené ve skleničkách – větších či menších.

6Ke klíčení

Přijde mi zbytečné utrácet za klíčící misky. Jednoduše nasypu např. mungo do sklenice, zaliji vodou, druhý den sliji a nechám ve sklenici klíčit (na okraj sklenice připevním gázu). Promývám 2x denně. Do třetího dne mám krásné klíčky.

7K založení a uchovávání kvásku

Kvásku se nejlépe daří v menší a užší sklenici. Klasický žitný kvásek si můžete založit podle tohoto návodu. Pokud chcete péct sladká těsta, bude se vám hodit LM (lievito madre) kvásek. Jak na něj zjistíte v tomto návodu.

8K uchování domácích dresinků, povidel, pest, marmelád

Pro tyto účely se hodí jakékoliv menší skleničky – od přesnídávek, marmelád, hořčic atp. Stačí je umýt a znovu naplnit domácími dobrotamipomazánkami, marmeládami, pesty, povidly, dresinky, zálivkami aj.

9Místo hrníčku

Ráda používám větší sklenice (například ty od medu) namísto hrníčku. Naliji si do nich vodu, čaj, meltu nebo jiný nápoj.

10Místo láhve na pití

Sklenice od kečupu, mléka a další vyšší sklenice s víčkem jsou skvělé s sebou namísto plastových láhví na pití.

11Na svíčku

Není třeba kupovat speciální lucerničky na svíčku. Stačí obyčejná zavařovací sklenice.

12Na tužky

Obyčejné sklenice od medu nebo zavařovací ráda používám místo stojánků na tužky a pastelky.

13Jako váza

Vyšší a užší sklenice od moštů nebo dalších nápojů jsou krásnými dekorativními vázami jak na čerstvé, tak na sušené květiny. Já v nich mám například sušená stébla obilí.

14Bez obalu

Jakékoliv skleničky můžeme odnést také do bezobalového obchodu, kde budou k dispozici pro zákazníky, kteří nemají vlastní nádoby k nákupu. Anebo je můžete použit při nákupu v bezobalových obchodech přímo vy.

Jak skleničky a sklenice využíváte doma vy?

Napište nám do komentářů.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)
Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...
Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)
Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....
V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!
Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...
Je úžasné, jak jde váha sama dolů!
Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...
Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)
Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...
Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)
Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)
Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...
Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)
Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...
Aj okolie si všimlo (Eva)
Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....
Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)
Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...
Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)
Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...
Jíme jinak mi dává smysl
Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle
Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....
Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)
Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
  1. Zavařovací sklenice využívám nejen na zavařování přebytků za zahrádky a namáčení obilí, ale také v nich to obilí i uvařím. Protože (zatím) vařím jen pro sebe, jedla jsem jeden druh obilí opakovaně několikrát za sebou, anebo jsem menší množství často připálila. Mám obyčejný i tlakový hrnec, do kterého se přesně vejdou 3 sklenice 0,7l. Teď uvařím najednou 2 druhy obilí a zároveň i luštěninu (ve vodní lázni). Výhodou je přiměřené množství (1-2 porce), takže mám denně čerstvé, a přitom už nic nepřipálím.

    • Nehnevajte sa, ale ja vôbec tomu nerozumiem ako to robíte. Keby ste boli taká dobrá a vysvetlili by ste mi to lopatisticky. Toto je totiž rada, ktorá by sa mi veľmi zišla, lebo aj ja varím len pre seba. Predstavujem si to tak, že do fľaše dám napr. ryžu, na dno hrnca dám vodu, do nej fľašu s ryžou a sterilizujem. Nie je mi jasné, koľko minút tú ryžu sterilizujete. Keby ste sa so mnou podelili aspoň o približné časy sterilizácie a či voda v hrnci má stále vrieť alebo stiahnete plameň a tak sterilizujete.
      Za odpoveď vopred ďakujem.

      • Milá Tezeo, nejde o sterilizaci uvařeného jídla, ale o vaření přímo ve skleničkách.
        Používám tlakový hrnec Tescoma 7l nebo obyčejný vyšší polévkový hrnec, do kterých se mi přesně vejdou 3 zavařovací sklenice twist 0,7l. Aby sklenice při varu neposkakovaly, dávám pod ně na dno hrnce starou utěrku. Večer si ve sklenicích propláchnu a namočím obilí a luštěniny a druhý den je ve vodní lázni (dávám vody asi do 1/2 až 2/3 hrnce, aby se dobře natlakoval, a přitom aby se mi voda nevyvařila) pomalu přivedu k varu (víčka moc neutahuji, abych se s tím po uvaření nemusela prát :-D ). Obilí osolím, znovu zavíčkuji a pak vařím buď normálně nebo natlakuji. Do sklenice dávám podle potřeby maximálně 100 – 120g obilí nebo luštěnin, vody nebo vývaru tolik, aby byla sklenice naplněná max. do 2/3. Vybírám luštěniny a obilí s přibližně stejnou dobou varu a vařím podle té, která se musí vařit nejdéle. Lze takto vařit obilí i v poměru 1:1 a nic se nepřipálí.

        • Liduško, tohle je taaaak geniální, že za to ode mě dostáváš moji soukromou Nobelovku. Dnes jsem tenhle systém zkoušela. V jedné skleničce cizrna, ve druhé natural rýže a ve třetí oves. Vše krásně uvařeno a ta rýže mi snad chutná víc než klasicky vařená v hrnci. Konečně nemám hromady jednoho druhu obilí a pak nevím, co s tím, když si teď par dni vařím jen pro sebe. Ještě jednou velké díky za tento nápad a podrobný návod 😘

  2. Moc lidí to neví, ale opravdu nejlíp funguje odstranit nálepku za pomocí oleje. Je to až tak zázračné, že jsem tomu poprvé, cojsem využila této rady nemohla uvěřit. Když je lepidlo staré, chce to nechat malinko déle olejem „odmočit“, trochu pak i drbat, případně zopakovat, ale uvidíte , jak budete zírat. Žádný jar, žádná drátěnka, Prostě olej a jde to dolů jak po „másle“. Totéž platí i pro odstraňování nálepek s cenou na kosmetice, a dokonce i na kalhoty zničené (dočasně!!!), když si sednete do smůly. Já měša pocit zázraku, zkuste si to, funguje to! Ajka ať to zkusíí i na ty nálepky na adepty na „vázičky“, já se s nimi kdysi nazlobila, a pořád lepily a byly matné – ale s olejem to zafungovalo. Všechny kořenky mám takto vyčištěné, prostě to jde samo a je to krása.

  3. Nemáte náhodou tip, jak jednoduše odstanit ze skleniček lepidlo? Mnohdy mám pěknou skleničku, ale mnohdy putuje do kontejneru.

    • Já je nechávám odmočit ve vodě s eko jarem a pokud mají lepidlo, které není moc lepivé, pak krásně samolepky sundáte. Jenže některá lepidla (např. u skleniček od Nemléka a Nejogurtu) sundat nejdou. Tak to dělám tak, že tyto skleničky používám jako vázičky. Sundám samolepku a lepící část využiju jako výhodu, obmotám ji hezkým přírodním provázkem od začátku až do konce lepivé vrstvy. Vypadá to opravdu luxusně na stole nebo parapetu ;-)

  4. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHustá mexická omáčka/polévka z fava fazolí
Další článekRanní miso polévka s květy huseníčku rolního