Domů > Magazín > Blog

Jak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)

Také se vám doma kupí velké i malé skleničky – od medu, oliv, marmelád, jogurtů, mléka? Vyhazujete je? Zkuste je znovu využít (nejen) v kuchyni. Mrkněte na tyto super praktické tipy, co s nimi!

Oběd nebo svačina ve sklenici

Větší i menší, ale vyšší sklenice používám namísto krabiček na jídlo s sebou. Jsou praktické na svačinky typu chia pudink, tapiokokový pudink, pohár ve vrstvách (např. prokládané ovocným pyré, sušenkami, obilným krémem), obilný krém aj. anebo na obědové skleničky. Díky pevnému víčku mám např. u pudinků jistotu, že se nevylijí.

Na pickles

Na pickles (kvašenou zeleninu) není třeba žádné speciální vybavení. Úplně bohatě postačí větší sklenice od okurek nebo pro jednoho i zavařovačka.

K namáčení surovin

Menší i větší sklenice používám k namáčení luštěnin, obilovin, oříšků a semínek. Stačí je do nich nasypat a zalít vodou a nechat daný čas namočené (viz např. Seznam časů namáčení a vaření luštěnin) a poté slít a nasypat do hrnce/mixéru aj.

Ke skladování surovin

Větší sklenice, zejména ty od medu, používám ke skladování suchých ingrediencí – obilí, luštěnin, mouk, semínek, oříšků. Vyšší a užší sklenice od marmelád, hořčic nebo oliv zase ráda používám ke skladování koření.

K uchování zbylých jídel

Když mi zbude část uvařených jáhel, trochu uvařené cizrny, zeleninový vývar, rostlinné mléko, zeleninový salát či cokoliv dalšího, uchovávám to v lednici uzavřené ve skleničkách – větších či menších.

Ke klíčení

Přijde mi zbytečné utrácet za klíčící misky. Jednoduše nasypu např. mungo do sklenice, zaliji vodou, druhý den sliji a nechám ve sklenici klíčit (na okraj sklenice připevním gázu). Promývám 2x denně. Do třetího dne mám krásné klíčky.

K založení a uchovávání kvásku

Kvásku se nejlépe daří v menší a užší sklenici. Klasický žitný kvásek si můžete založit podle tohoto návodu. Pokud chcete péct sladká těsta, bude se vám hodit LM (lievito madre) kvásek. Jak na něj zjistíte v tomto návodu.

K uchování domácích dresinků, povidel, pest, marmelád

Pro tyto účely se hodí jakékoliv menší skleničky – od přesnídávek, marmelád, hořčic atp. Stačí je umýt a znovu naplnit domácími dobrotamipomazánkami, marmeládami, pesty, povidly, dresinky, zálivkami aj.

Místo hrníčku

Ráda používám větší sklenice (například ty od medu) namísto hrníčku. Naliji si do nich vodu, čaj, meltu nebo jiný nápoj.

Místo láhve na pití

Sklenice od kečupu, mléka a další vyšší sklenice s víčkem jsou skvělé s sebou namísto plastových láhví na pití.

Na svíčku

Není třeba kupovat speciální lucerničky na svíčku. Stačí obyčejná zavařovací sklenice.

Na tužky

Obyčejné sklenice od medu nebo zavařovací ráda používám místo stojánků na tužky a pastelky.

Jako váza

Vyšší a užší sklenice od moštů nebo dalších nápojů jsou krásnými dekorativními vázami jak na čerstvé, tak na sušené květiny. Já v nich mám například sušená stébla obilí.

Bez obalu

Jakékoliv skleničky můžeme odnést také do bezobalového obchodu, kde budou k dispozici pro zákazníky, kteří nemají vlastní nádoby k nákupu. Anebo je můžete použit při nákupu v bezobalových obchodech přímo vy.

Jak skleničky a sklenice využíváte doma vy?

Napište nám do komentářů.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Zavařovací sklenice využívám nejen na zavařování přebytků za zahrádky a namáčení obilí, ale také v nich to obilí i uvařím. Protože (zatím) vařím jen pro sebe, jedla jsem jeden druh obilí opakovaně několikrát za sebou, anebo jsem menší množství často připálila. Mám obyčejný i tlakový hrnec, do kterého se přesně vejdou 3 sklenice 0,7l. Teď uvařím najednou 2 druhy obilí a zároveň i luštěninu (ve vodní lázni). Výhodou je přiměřené množství (1-2 porce), takže mám denně čerstvé, a přitom už nic nepřipálím.

Klub

Moc lidí to neví, ale opravdu nejlíp funguje odstranit nálepku za pomocí oleje. Je to až tak zázračné, že jsem tomu poprvé, cojsem využila této rady nemohla uvěřit. Když je lepidlo staré, chce to nechat malinko déle olejem “odmočit”, trochu pak i drbat, případně zopakovat, ale uvidíte , jak budete zírat. Žádný jar, žádná drátěnka, Prostě olej a jde to dolů jak po “másle”. Totéž platí i pro odstraňování nálepek s cenou na kosmetice, a dokonce i na kalhoty zničené (dočasně!!!), když si sednete do smůly. Já měša pocit zázraku, zkuste si to, funguje to! Ajka ať to zkusíí i na ty nálepky na adepty na “vázičky”, já se s nimi kdysi nazlobila, a pořád lepily a byly matné – ale s olejem to zafungovalo. Všechny kořenky mám takto vyčištěné, prostě to jde samo a je to krása.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

6
16

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. ...
5

Jak zavařovat bez cukru – zdravé zavařování zvládne každý!

Je libo marmelády, džemy nebo povidla bez cukru a chemických želírovačů? Zdravé zavařování není žádná věda! Jde to jednoduše v 5 krocích. Ať už jste v zava...
1
6

Tip na klíčidlo

Biologické jaro ťuká na dveře a my začínáme zase klíčit. Jana nám poslala tip na pomůcku pro snadné klíčení. Zřejmě ji všichni máte doma a tipla bych si, ž...
5
3

Jak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak (9 způsobů)

Vaříte zeleninu pořád na ten stejný způsob? Inspirujte se některým z těchto 9 způsobů vaření a úpravy zeleniny a jídlo na talíři už nikdy nebude nuda.
5

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 naši...
8
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...