Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Zelenina a žampiony v omáčce s římským kmínem a tymiánem

Uvařeno
sezóna jaro

Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 3 listy čínského zelí
  • půlka brokolice
  • půlka květáku
  • sojová omáčka dle chuti
  • 1 lžíce rostlinné smetany (sojové, ovesné, rýžové) (nemusí být)
  • 1 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • 3 stonky čerstvého tymiánu (můžeme dát sušený)
  • mletý římský kmín

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg...

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 3 listy čínského zelí
  • půlka brokolice
  • půlka květáku
  • sojová omáčka dle chuti
  • 1 lžíce rostlinné smetany (sojové, ovesné, rýžové) (nemusí být)
  • 1 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • 3 stonky čerstvého tymiánu (můžeme dát sušený)
  • mletý římský kmín

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na větší špalíčky, žampiony a mrkev na plátky, čínské zelí na nudličky, brokolici a květák na růžičky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme mletým římským kmínem a zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme zbývající zeleninu.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Ke konci přidáme nasekaný čerstvý tymián.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným kuzu/škrobem.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a dochutíme podle potřeby lžící rostlinné smetany a sojovou omáčkou.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát. Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.
  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo. Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 12. 2023

Mnaaaaaam ♥️ měli jsme k palačinkám

Dobrota to byla, a rychlá k tomu.S tím kmínem a tymianem je to prijemna z změna 😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.