Domů > Zdravé recepty > Omáčky > Houbová omáčka

Zelenina a žampiony v omáčce s římským kmínem a tymiánem

Uvařeno
sezóna jaro

Večerní rychlovky ve woku jsou vždycky otázkou pár minut. Jak je ale udělat, aby nebyly na jedno brdo? Krom střídání zeleniny také střídám koření. Tuhle jsem zabodovala, když jsem použila můj oblíbený římský kmín. Prý výborná omáčka! A bylo to tak snadné :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 3 listy čínského zelí
  • půlka brokolice
  • půlka květáku
  • sojová omáčka dle chuti
  • 1 lžíce rostlinné smetany (sojové, ovesné, rýžové) (nemusí být)
  • 1 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • 3 stonky čerstvého tymiánu (můžeme dát sušený)
  • mletý římský kmín

  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 8 žampionů
  • 1 cuketa
  • 3 listy čínského zelí
  • půlka brokolice
  • půlka květáku
  • sojová omáčka dle chuti
  • 1 lžíce rostlinné smetany (sojové, ovesné, rýžové) (nemusí být)
  • 1 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky vody
  • 3 stonky čerstvého tymiánu (můžeme dát sušený)
  • mletý římský kmín

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na větší špalíčky, žampiony a mrkev na plátky, čínské zelí na nudličky, brokolici a květák na růžičky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a posypeme mletým římským kmínem a zakapeme sojovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme zbývající zeleninu.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Ke konci přidáme nasekaný čerstvý tymián.
  7. Ve studené vodě rozmícháme kuzu nebo kukuřičný škrob.
  8. Když je zelenina tak akorát měkká a tak akorát křupavá (začátečníci ochutnají, pokročilí už to mají v oku), přidáme vodu s rozmíchaným kuzu/škrobem.
  9. Mícháme do zhoustnutí omáčky a dochutíme podle potřeby lžící rostlinné smetany a sojovou omáčkou.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud už máte uvařené obilí, stačí je mezitím jen přihřát. Pokud žádné nemáte ani namočené, ani uvařené, dejte jako první vařit něco rychlého: kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly.
  • Výborná je kombinace s celozrnnou rýží nebo těstovinami. Pak je to rychlá chutná večeře.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
  • Dokonalosti dosáhneme přidáním zeleniny napařené, kvašené a čerstvé (list salátu, ředkvička, zelená posypka).

Obměna

  • Můžete do woku dát úplně jinou zeleninu a jiné koření a dostanete pokaždé jiné jídlo. Změnu také docílíte velikostí a tvarem krájené zeleniny.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, protože používáme olej, sůl, sojovou omáčku a koření. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si  jídlo sojovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrota to byla, a rychlá k tomu.S tím kmínem a tymianem je to prijemna z změna 😃

Tak to jsme podobně naladěné :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma