Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Křenové červené zelí

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Klasické dušené zelí vás už nebaví? Zkuste toto s jablíčkem a křenem. Můžete podávat s knedlíkem nebo třeba těstovinami.

Ingredience
  • 1 lžíce oleje nebo rostlinného másla
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 500 g kysaného červeného zelí
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • sůl, ocet, případně slad nebo sirup dle chuti

Vyzkoušela jsem snad všechny diety. Nic nebylo dlouhodobě udržitelné. Až když jsem objevila Jíme Jinak, začalo to fun...

Jak připravit křenové zelí

  1. Na oleji osmahneme pokrájenou cibulku se solí.
  2. Přidejte na malé kostičky nakrájené jablko a chvíli restujte.
  3. Vmíchejte slité a překrájené zelí a duste cca 10-20 minut doměkka.
  4. Přidejte křen a dochuťte.

Praktické

  • Pokud chcete získat všechny živiny z křenu, přidávejte ho až po vypnutí zelí (až už se nevaří).
  • Zelí podáváme s knedlíky, těstovinami či jinou obilovinou a například tempehem na medu, tempehovými žebírky, uzeným tofu, seitanem nebo karbanátky. Výborné je i se špízy.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžeme použít i klasické bílé.
  • Jablko můžeme i nastrouhat najemno nebo nahrubo.
  • Můžeme přidat i rozinky.
  • Výborné je toto zelí ochucené balzamikem.

Děti

  • Zelí je vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na křenu.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sedlácká bída

Sedlácká bída je staré české sedlácké jídlo ze “zbytků”. Pro nás to byla ale ohromná bašta :-)

Velké bílé fazole na kyselo

Velké fazole milujeme. Dnes jsme si moc pochutnali téhle dobrotě.

Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici

Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve sladko-ko...

Francouzské zeleninové Ratatouille

Toto jídlo je lehoučké, téměř bez práce, ze základních surovin a velice chutné. Dá se jíst jako příloha téměř k čemukoliv. Tato specialita pochází z Nice z...

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Snadný těstovinový salát s brokolicí a kysaným zelím

Rychlý a sytý “majonézový” těstovinový salát vhodný jako lehký oběd nebo večeře.