Češi, hřiby a omáčky prostě patří k sobě. Tento recept je na ryze českou smetanová hřibovou omáčku, kterou ani normálně se stravující muži rozhodně neodmítnou :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • balíček hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule
  • balení rostlinné smetany
  • hrst uvařené cizrny (nebo fazolí)
  • na ochucení: umeocet, drcenný kmín a kurkuma (nemusí být)
  • špetka soli

Jak připravit hlívovou omáčku

  1. Do woku nalijte olej a rozpalte ho.
  2. Vložte nadrobno nakrájenou cibulku, posolte a nechejte pod pokličkou dusit dozlatova.
  3. Přidejte na malé proužky nasekanou hlívu (či jiné houby), posypte trochu drcenným kmínem a kurkumou (nemusí být, pokud omáčku nechcete žlutou) a nechejte dusit.
  4. Pokud by se hlíva připalovala, přidejte trošku vody.
  5. Až bude hlíva měkká, nalijte smetanu (množství dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou) a dochuťte umeoctem (příp. shoyu).
  6. Do omáčky můžete vmíchat i uvařenou luštěninu (v tomto receptu uvařená cizrna).
  7. Podávejte např. s knedlíky, noky, těstovinami nebo jinou obilovinou a zeleninou.

Praktické

  • Pokud nepoužijete do omáčky luštěninu (např. jako na fotce zamíchanou vařenou cizrnu), dejte si k omáčce například uzené tofu, tempeh nebo luštěninové karbanátky.

Obměna

  • Místo hlívy můžete použít jakékoliv jiné houby, klidně ty, které nasbíráte v lese nebo třeba žampiony.
  • Kurkumu v receptu vůbec nemusíte používat, recept je výborný i bez ní.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProdukty z celého zrna (těstoviny, bulgur, kuskus)
Další článekNová studie říká: Omezte maso a mléko