Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva na smetaně

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Češi, hřiby a omáčky prostě patří k sobě. Tento recept je na ryze českou smetanová hřibovou omáčku, kterou ani normálně se stravující muži rozhodně neodmítnou :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • balíček hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule
  • balení rostlinné smetany
  • hrst uvařené cizrny (nebo fazolí)
  • na ochucení: umeocet, drcenný kmín a kurkuma (nemusí být)
  • špetka soli

Jak připravit hlívovou omáčku

  1. Do woku nalijte olej a rozpalte ho.
  2. Vložte nadrobno nakrájenou cibulku, posolte a nechejte pod pokličkou dusit dozlatova.
  3. Přidejte na malé proužky nasekanou hlívu (či jiné houby), posypte trochu drcenným kmínem a kurkumou (nemusí být, pokud omáčku nechcete žlutou) a nechejte dusit.
  4. Pokud by se hlíva připalovala, přidejte trošku vody.
  5. Až bude hlíva měkká, nalijte smetanu (množství dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou) a dochuťte umeoctem (příp. shoyu).
  6. Do omáčky můžete vmíchat i uvařenou luštěninu (v tomto receptu uvařená cizrna).
  7. Podávejte např. s knedlíky, noky, těstovinami nebo jinou obilovinou a zeleninou.

Praktické

  • Pokud nepoužijete do omáčky luštěninu (např. jako na fotce zamíchanou vařenou cizrnu), dejte si k omáčce například uzené tofu, tempeh nebo luštěninové karbanátky.

Obměna

  • Místo hlívy můžete použít jakékoliv jiné houby, klidně ty, které nasbíráte v lese nebo třeba žampiony.
  • Kurkumu v receptu vůbec nemusíte používat, recept je výborný i bez ní.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Výborná večeře-hlíva na smetaně s cizrnou a jáhlovými plackami.🥰😋🥰

Jaroslav Hlávka
1. 2. 2021

Test nového receptu – Hlíva na smetaně s cizrnou, rychlé knedlíky z ovesných vloček, napařený květák, baby špenát, kimchi, posypka mungo klíčky. Velmi mě baví spojení cizrny a hub, vždy je to zárukou dobré chuti. Tento recept je opět poměrně rychle hotov a hoden dalších opakování 😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Hlíva á la “kuře na paprice”

Výborný a rychlý recept, který potěší všechny milovníky hub a jídel typu “kuře na paprice”. Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cholester...

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Houbový guláš s fazolemi a zeleninou

V lese už začaly růst houby a my si z nich připravili tento výtečný houbový guláš. Zkuste ho taky a pokud nemáte zrovna po ruce lesní houby, klidně použijt...