Češi, hřiby a omáčky prostě patří k sobě. Tento recept je na ryze českou smetanová hřibovou omáčku, kterou ani normálně se stravující muži rozhodně neodmítnou :-)
pro 4 porce
- 1 lžíce oleje
- balíček hlívy ústřičné
- 1 velká cibule
- balení rostlinné smetany
- hrst uvařené cizrny (nebo fazolí)
- na ochucení: umeocet, drcenný kmín a kurkuma (nemusí být)
- špetka soli
Jak připravit hlívovou omáčku
- Do woku nalijte olej a rozpalte ho.
- Vložte nadrobno nakrájenou cibulku, posolte a nechejte pod pokličkou dusit dozlatova.
- Přidejte na malé proužky nasekanou hlívu (či jiné houby), posypte trochu drcenným kmínem a kurkumou (nemusí být, pokud omáčku nechcete žlutou) a nechejte dusit.
- Pokud by se hlíva připalovala, přidejte trošku vody.
- Až bude hlíva měkká, nalijte smetanu (množství dle toho, jak chcete mít omáčku řídkou) a dochuťte umeoctem (příp. shoyu).
- Do omáčky můžete vmíchat i uvařenou luštěninu (v tomto receptu uvařená cizrna).
- Podávejte např. s knedlíky, noky, těstovinami nebo jinou obilovinou a zeleninou.
Praktické
- Pokud nepoužijete do omáčky luštěninu (např. jako na fotce zamíchanou vařenou cizrnu), dejte si k omáčce například uzené tofu, tempeh nebo luštěninové karbanátky.
Obměna
- Místo hlívy můžete použít jakékoliv jiné houby, klidně ty, které nasbíráte v lese nebo třeba žampiony.
- Kurkumu v receptu vůbec nemusíte používat, recept je výborný i bez ní.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Výborná večeře-hlíva na smetaně s cizrnou a jáhlovými plackami.🥰😋🥰
Test nového receptu – Hlíva na smetaně s cizrnou, rychlé knedlíky z ovesných vloček, napařený květák, baby špenát, kimchi, posypka mungo klíčky. Velmi mě baví spojení cizrny a hub, vždy je to zárukou dobré chuti. Tento recept je opět poměrně rychle hotov a hoden dalších opakování 😀