Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Vánoční salát jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Tento lahodný a zdravý salátek může být prima osvěžením sváteční tabule, ale je skvělý pro každou příležitost. Při použití bezlepkových obilovin je vhodný i pro celiaky.

Ingredience
4 porce
  • 100 g ječných krup
  • 125 g kysaného zelí
  • 80 g čočky
  • červená cibule
  • mrkev
  • dijonská hořčice
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Dřív by mě vůbec nenapadlo, že bych zrovna JÁ kdy klíčil zrní na parapetu, vařil ráno polévku, pekl chleba, pletl ván...

Jak připravit netradiční vánoční salát

  1. Uvařte kroupy, pak je slijte a sceďte pod studenou vodou. Dejte stranou.
  2. Uvařte čočku, dejte stranou.
  3. Nakrájejte na kostičky mrkev a pár minut jí povařte.
  4. Do mísy dejte kroupy, čočku, mrkev nadrobno nasekanou cibuli, přidejte hořčici podle chuti, kysané zelí i s trochou nálevu, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem, zamíchejte a je hotovo. Ve finále posypejte čerstvou petrželkou.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Ochutnejte váš salát a dolaďte ho podle vaší chuti.
  • Servírujte v menších mističkách.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte perličkový ječmen nebo jiné bezlepkové obiloviny.

Obměna

  • Místo krup můžete použít i oves, žito nebo špaldu.
  • Můžete přidat i jinou zeleninu nebo luštěninu, třeba hrášek.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

68 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Náhodou jsem měla čočku i kroupy a narazila jsem na recept…bylo to výborné…a rychlé, když byla ta čočka a kroupy už hotové.

vyborny salat, vdaka ; )) tesi ma zakomponovana kysla kapusta ; ))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Novoroční čočková polévka

Na Nový rok bylo zvykem vařit čočku. Ta symbolizovala peníze a měla zajistit dostatek prostředků pro další rok. Pokud chcete také přilákat hojnost do vašeh...

Tofu Katsu Curry

Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v oblibě.

Tokyo balls (bezlepkové)

Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat např...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.