Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Roláda s tahini krémem a polevou

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Lucka vyzkoušela a dodala recept na luxusní roládu. Dokonalý dezert, přitom bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec.

Ingredience
Roláda:
  • 170 ml aquafaby (nálevu z cizrny)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 100 g rýžového sirupu
  • 300 g polohrubé špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
Tahini krém:
  • 70 g datlového sirupu (v původním receptu je více, nám stačilo menší množství)
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g světlého tahini
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
Poleva:
  • 80 g datlového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • 50 g tahini

Katka má jedno dítě živené od malička jinak, druhé přeučené. Má zkušenosti se školkou i se školou. Sama brala léky na...

Tenhle recept je z časopisu Dobroty firmy Countrylife, jen jsem ho malinko upravila.

Postup

  1. Příprava aquafaby:
    • 300 g cizrny si namočíme den předem a druhý den uvaříme v 1 litru vody.
    • Po uvaření cizrnu scedíme a vzniklý vývar svaříme na polovinu.
    • Na špejli si vyznačíme výšku hladiny po scezení cizrny, a pak už jen během vaření kontrolujeme, kdy se svaří na poloviční množství.
    • Necháme vychladit. Jak chladne, houstne.
  2. Odměříme si 170 ml aquafaby, přidáme lžíci octa a vyšleháme pevný sníh.
  3. Do něj postupně zašleháváme rýžový sirup.
  4. Potom opatrně vmícháme rozpuštěný, ale ne teplý kokosový olej.
  5. Mouku smícháme s práškem do pečiva a sodou a také opatrně vmícháme do sněhu.
  6. Směs nalijeme na pečicí papír vymazaný kokosovým olejem, rozetřeme (těsto je takové hutnější, tak je opravdu potřeba ho třeba špachtličkou nebo i prsty roztáhnout po celém papíře, aby ho nebyla silná vrstva).
  7. Upečeme při 180 °C. cca 17 minut.
  8. Ihned po upečení ho srolujeme a necháme vychladnout.
  9. Na krém rozmícháme pudink v rostlinném mléce a uvaříme.
  10. Přimícháme kokosový olej, datlový sirup a tahini a důkladně promícháme, nejlépe metličkou.
  11. Necháme vychladnout.
  12. Vychladlou roládu rozložíme, naplníme tahini krémem a zase srolujeme.
  13. Potřeme polevou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. (Lepší je si kokosový tuk zase rozehřát, aby se dobře propojil s ostatními surovinami.)
  14. Roládu dáme uležet do lednice nejlépe do druhého dne, aby těsto zvlhlo.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Môžem si odložiť vodu z varenia cizrny odložiť a potom neskôr použiť na aguafaby? Ďakujem.

Klub

Lucko, to vypadá fakt božsky. Nemůžete mi poslat kousek na odpoledne :-) s tím bych určitě ten blázinec co teď mám zvládala levou zadní :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv ...

Čokoládové sušenky (bez lepku)

Výborné sušenky od naší čtenářky Jindry, kterým nejde odolat. Skvělé zdravé mlsání pro děti i dospělé. Bez lepku, cukru i mléka.
4
10

Švestkový chia koláč

Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...