Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Karbanátky z quinoy a čočky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem pro svoji jednoduchost, chuť i variabilitu. Zkuste tuto verzi z červené čočky a quinoy, vhodnou i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
15 kousků
  • 100 g quinoy
  • 100 g loupané červené čočky
  • česnek dle chuti
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 čajová lžička koření Ras El Hanout
  • sůl
  • pepř
  • kukuřičná mouka
  • sezamová semínka
  • olej

Lucka, maminka 16 měsíčního Matýska a těžce mentálně postižené holčičky Ninušky změnila jídelníček sobě a dětem před ...

Jak připravit karbanátky z červené čočky a quinoy

  1. Quinou a čočku uvařte společně ve vodě, dokud se voda nevstřebá.
  2. Do robotu vložte cibuli, česnek, mrkev, lněné semínko, sůl, ras el hanout a pepř.
  3. Asi polovinu luštěnin, které již byly uvařeny, vložte do mixéru se směsí z robota. Rozmixujte.
  4. Rozmixovanou směs dejte do misky spolu se zbytkem quinoy a čočky. Velmi dobře promíchejte a nechte dvě hodiny odpočívat v chladničce.
  5. Ze směsi tvořte kuličky a obalte je ve směsi jemné kukuřičné mouky a sezamových semínek. Rozmáčkněte je na tvar karbanátků.
  6. Uspořádejte karbanátky na plech, pokapejte je trochou oleje a pečte v předehřáté troubě na 250°C z obou stran, dokud se neobjeví zlatá kůrka.

Praktické

  • Karbanátky můžete i smažit na pánvi na oleji.
  • Rozmixováním směsi se vám karbanátky budou lépe dělat  a  budou lépe držet pohromadě.

Obměna

  • Nic vám nebrání v tom použít jakékoli jiné koření, které vám chutná.
  • Můžete použít i jinou zeleninu nebo bylinky..

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

AnArChY99CZ
8. 4. 2024

Předně říkám že jsem masožravec ale vařím polední menu v restauraci a jedno jídlo musí být vždy vege/vega. Tak jsem udělal toto a vzhledem k tomu že se po tom zaprášilo tak super, jen jsem si tam dal koření Garam Masala a pastu Sambal Oelek.

Dneska byli k obědu s pečenou zeleninkou. Mňamka 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Rizoto s mandlovým krémem

Krémové, lahodné a na přípravu nenáročné rizoto z několika lehce dostupných ingrediencí.

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.