Vaječný koňak bez vajec? Přesvědčíme vás, že to jde. A je výborný za tepla i za studena.
Ingredience
na cca půl litru koňak
- 100 g kešu ořechů
- 350 ml vody
- 6 datlí (60 g) + 100 ml vody
- 2 polévkové lžíce rýžového sladu
- půl lžičky kurkumy
- polévková lžíce vanilkového extraktu nebo vnitřek z vanilkového lusku
- 2 lžíce (20 g) kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
- zrnko soli
- 1 dcl mirinu
Postup
- Ořechy zalijeme vodou a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
- Datle namočíme zvlášť do 100 ml vody.
- Vodu z ořechů slijeme a namočené ořechy vhodíme do mixéru. Přidáme namočené datle i s namáčecí vodou a přilijeme 300 ml studené vody. Mixujeme na plné otáčky pár minut.
- Mléko z ořechů a datlí přecedíme pomocí jemného sítka. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude jen suchá drť. Skvělé je také jemné plátýnko.
- Hotové mléko dáme do hrnce, přidáme rýžový sirup, kurkumu, vanilku a zrnko soli a zahřejeme k bodu varu.
- V 50 ml vody rozmícháme škrob nebo vanilkový pudink a směs přilijeme za stálého míchání do hrnce s mlékem.
- Vaříme jen 3-5 minut, aby se škrob dobře provařil a směs zhoustla.
- Ještě za tepla přilijeme mirin, dobře promícháme a je hotovo.
- Tento vaječný koňak je výborný jak horký tak studený.
Máčení
Máčení ořechů nebo mandlí se provádí především kvůli tomu, abychom se zbavili inhibitorů růstu, které tyto suché plody konzervují. Proto namáčecí vodu nepoužíváme, ale vylijeme. Převařením se mléko stane lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení, navíc se dobře prolnou chutě.
Obměna
- Místo kešu ořechů můžeme použít mandle.
- Místo mirinu lze použít kvalitní koňak nebo rum.
Praktické
- Skladujte v chladu. Vaječný koňak vám vydrží v lednici 2 – 3 dny.
- Zbylou drť nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, sušenek, náplně do štrúdlu i koláčů.
Děti od 2 let
Pokud chcete udělat dětskou verzi, vynechte mirin nebo použijte jen lžíci na celé množství pro vůni.
Tak tento recept poskytl inspiraci nadpisem. Ze 100g blanšírovaných mandlí jsem udělala mandlové mléko. Z 50g bezlepkových ovesných vloček husté ovesné mléko. Do toho jsem rozmixovala dílek ráno upečené muškátové dýně. Obě tekutiny jsem smíchala. Je možné přidat trochu kokosového mléka, ale není to nutné. Koření: vanilka, kardamom, muškátový ořech, špetka soli. Dosladit rýžovým sirupem a rum dle preferované koncentrace – u nás cca 120ml. Bylo toho asi 700ml celkem. Krásná barva, konzistence a skvělá chuť. Trvanlivost bude omezená, protože neprošlo varem, ale zítra je Silvestr, tak mě to netrápí. Do nového roku s prázdnou lahví…
Tak nevím, toto mi nějak nevyšlo a já se tak těšila na vaječňák :-D. Když jsem rozmixovala kešu, tak z nich žádná drť nezbyla a od začátku to bylo celé husté a to jsem to ještě více naředila, pak se to dost přichytávalo, když jsem se snažila hmotu přivést k varu, když jsem pak přidala rozmíchaný pudink, tak se to chuťově i konzistenčně spíš zhoršilo. Možná by bylo lepší to udělat prostě z rostlinného mléka a pudinku? Jinak je tam hrozně cítit ta kešu hmota…
Pěkný den, dal by se použít i jako náplň do cukroví? napadlo mě to, ale pak jsem se zarazila u trvanlivosti 2-3 dny v lednici..
Vážení přátelé ano :-) Tak toto se vyplatí vyrobit, chuť je velmi jemná a přitom nevtíravá. Obávám se, že jsem našel další stálici na vánoční svátky :-)
😃😃👍
Letos se na něj chystám 😍. Syn sice už udělal ten klasický, včetně kávového, ale zjišťuju, že mi toliko cukru opravdu nechutná, zanechává na jazyku nepříjemný povlak 🙈. Uvidím jak se mi povede a zkusím i ten kávový 😉
Já jsem nedávno dostala štamrpličku u kamarádky, co jí jako my, takže jsem myslela, že to bude něco takového, ale byla to klasika a byl to teda šok -taaak sladké a pak to taaak tlačilo v břiše! 😃
Dala jsem ochutnat dětem i verzi s Mirinem. Chutnala jim moc, mně taky, zato manžel se moc netvářil, řka: ani nevím, jeslti mi to chutná nebo nechutná. Chtěla jsem mu vnuknout, že mu to tedy chutná, ale on se rychle rozhodl, že mu to spíš nechutná. Příště mu tam naliju pravý (bílý) rum. Bez Mirinu to byl úplný pudink, který naštěstí dětem taky chutnal, mě moc ne. I když starší, když se dozvěděl, že je ot z kešu, prohlásil, že od ted mu to už nechutná (už bylo pozdě, už měl všechno snězeno) :-))))
Ingredience nováčkům tajím :-)))
Mimoděk mi to uklouzlo, když jsem po tom úspěchu navrhla, že můžu udělat ještě jednu várku, jelikož suroviny ještě jsou.
:-)))
odpověď je sice skoro 2 roky stará, ale neskutečně mě pobavila. Můj muž by na 99% reagoval stejně :-))
Heli, jaký vanilkový extrakt používáte? Děkuji.
Mám v bio kvalitě od Spencera.
Já si to naštěstí schovávat nemusím,manžel mi to určitě upíjet nebude.Tak na zdraví Heli!
Na zdraví! Mně by upíjely i děti :).
Teď jsem dovařila. Mixovala jsem tyčákem a přepasírovala přes jemné sítko,skoro žádná drť nezbyla.Moc dobrý!
Tak na zdraví! :-)
Na zdraví,Evi!
Že jo! Já jsem si musela zbytek schovat, jinak by mi nic nezbylo na přípitek :)