Domácí alternativa ke kupovaným OREO sušenkám plným cukru. Tyto Orea jsou zcela bez lepku, cukru, bílé mouky, mléka i vajec. Ideální svačinou pro mlsné děti.
Ingredience

Na sušenky:

  • 150 g ovesných vloček (příp. bezlepkových)
  • 100 g mandlového másla
  • 40 g mouky z hnědé rýže
  • 60 g kokosového oleje
  • 2 lžíce kvalitního kakaa/karobu
  • 50 ml rýžového sirupu (podle chuti)

Na krém:

  • 40 g kakaového másla
  • 1 lžíce pevného kokosového krému (já použila Kokosnuss-Creme)
  • 1 lžíce rýžového sirupu (podle chuti)

Jak připravit Oreo sušenky bez cukru

  1. Nejdříve si připravíme sušenky. V malém hrnci rozpustíme kokosový olej.
  2. Smícháme všechny ingredience na sušenky, zalijeme rozpuštěným kokosovým olejem a pořádně promícháme.
  3. Vlhkýma rukama tvoříme sušenky, které přemístíme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme 10-15 min při 180°C (podle velikosti).
  4. Po vyndání z trouby jsou sušenky hodně křehké, ale zpevní se po vychladnutí.
  5. Zatímco budou sušenky stydnout, vytvoříme si krém.
  6. Na velmi mírném plameni rozpustíme kakaové máslo.
  7. Po rozpuštění ho smícháme s kokosovou smetanou a rýžovým sirupem.
  8. Směs necháme za občasného míchání vystydnout (klidně i v lednici). Směs ale kontrolujeme a vyndáme ji včas z lednice, po přetuhnutí by se z ní mohla stát čokoláda.
  9. Krém mažeme na sušenky.

Praktické

  • Uchováváme raději v lednici (kvůli krému) nebo v chladu.

Obměna

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobry den. Mám spíš dotaz než komentář…Momentálně se roztrhl pytel se sladkostmi založenými na kokosovem oleji, kokosovem masle…skoro není vidět sladkost bez tohoto komponentu. Opravdu si myslíte, že tato “novinka” je tak zravi prospěšná? To je jeden úhel pohledu…za mne ještě chuťovy…a jak jsem zjistila nejsem sama…je mi to až chuťově nepříjemné…Děkuji za reakci😊. Hezký vecer

    • Osobně si myslím, že kokosový olej nepotřebujeme, ačkoli už se pár let těší velké popularitě. Vystačila jsem si celé roky bez něj, i když už jsme jedli jinak. Použila jsem ho v posledních asi dvou letech párkrát do nějakého dezertu, kde zastoupil roli klasického ztuženého tuku. Kdo nemá rád kokosvý, může si pořídit buď dezodorizovaný nebo použít rostlinné máslo. My osobně takové dezerty děláme velmi výjímečně – na chuťovku, na osalvu apod., kde se kokosák hodí na polevu apod., takže se ani neobávám zdravotního dopadu, pokud by nebyl tak děsně zdravý, jak se říká.

    • Pokud Vam kokosovy olej nevyhovuje, do susenek pouzijte ryzovy. Recept funguje i s nim 🙂 nase rodina ma kokos rada a pouzivam ho jen do dezertu, obcas ale stridam prave s ryzovym, ktery je na dezerty fajn, protoze je neutralni 🙂

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek6 nejlepších druhů rýže a jak je použít
Další článek9 způsobů přípravy zeleniny pokaždé jinak