Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, "želé" vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vajec i živočišného mléka. Vhodný i pro děti.
Ingredience

Na korpus:

  • 100 g mletých slunečnicových semínek
  • 4 lžíce kešu/mandlového másla
  • 4 lžíce kokosové/mandlové mouky
  • 4 lžíce mletého máku
  • 3-4 lžíce rýžového sirupu

Na karamel:

Na švestkový agar:

  • čerstvé/sušené/mražené švestky
  • voda
  • 2-3 g řasy agar agar

Jak připravit švestkovo-makový dort

  1. Nejdříve si připravíme korpus – ve velké míse smícháme všechny ingredience v těsto.
  2. Menší část těsta odebereme na “drobenku” a zbytek natlačíme do menší dortové formy.
  3. Korpus dáme odležet do lednice a připravíme si karamelovou vrstvu.
  4. Recept na karamel doporučuji mít už odzkoušený, aby nebyl příliš tuhý nebo naopak tekutý.
  5. Do hotového karamelu vmícháme kešu máslo a pořádně směs rozmícháme.
  6. Vzniklý krém namažeme na korpus a dáme do lednice odležet.
  7. Nyní si připravíme švestkový agar – švestky povaříme v troše vody (pokud jste použili švestky sušené, ideálně přes noc je namočte) a směs rozmixujeme do hladka.
  8. Na dort potřebujeme zhruba 200-300 ml rozvaru, do něj vmícháme 2-3 g agaru a ještě chvíli povaříme.
  9. Švestkový agar necháme trochu vychladnout, nalijeme na karamelový krém, posypeme zbylou drobenkou a necháme v lednici ztuhnout.

Praktické

  • Dort uchováváme v lednici.
  • Je vhodný na jakékoliv včetně dětských oslav nebo jen tak na chuť.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít jiné ovoce – třeba jahody, maliny, meruňky, broskve aj.
  • Slunečnice se dají nahradit například mletými ořechy nebo mandlemi.

Děti

Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 roku.

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dortík je luxusní, jak odvykám cukru, tak bych ho mohla mít ještě o trochu méně sladký. Ale kombinace kokosového karamelu a kyselejších švestek je moc fajn.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNašlehaný česnekový tofu dip
Další článekTěmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?