Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, "želé" vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vajec i živočišného mléka. Vhodný i pro děti.

Ingredience

Na korpus:

  • 100 g mletých slunečnicových semínek
  • 4 lžíce kešu/mandlového másla
  • 4 lžíce kokosové/mandlové mouky
  • 4 lžíce mletého máku
  • 3-4 lžíce rýžového sirupu

Na karamel:

Na švestkový agar:

  • čerstvé/sušené/mražené švestky
  • voda
  • 2-3 g řasy agar agar

Jak připravit švestkovo-makový dort

  1. Nejdříve si připravíme korpus – ve velké míse smícháme všechny ingredience v těsto.
  2. Menší část těsta odebereme na „drobenku“ a zbytek natlačíme do menší dortové formy.
  3. Korpus dáme odležet do lednice a připravíme si karamelovou vrstvu.
  4. Recept na karamel doporučuji mít už odzkoušený, aby nebyl příliš tuhý nebo naopak tekutý.
  5. Do hotového karamelu vmícháme kešu máslo a pořádně směs rozmícháme.
  6. Vzniklý krém namažeme na korpus a dáme do lednice odležet.
  7. Nyní si připravíme švestkový agar – švestky povaříme v troše vody (pokud jste použili švestky sušené, ideálně přes noc je namočte) a směs rozmixujeme do hladka.
  8. Na dort potřebujeme zhruba 200-300 ml rozvaru, do něj vmícháme 2-3 g agaru a ještě chvíli povaříme.
  9. Švestkový agar necháme trochu vychladnout, nalijeme na karamelový krém, posypeme zbylou drobenkou a necháme v lednici ztuhnout.

Praktické

  • Dort uchováváme v lednici.
  • Je vhodný na jakékoliv včetně dětských oslav nebo jen tak na chuť.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít jiné ovoce – třeba jahody, maliny, meruňky, broskve aj.
  • Slunečnice se dají nahradit například mletými ořechy nebo mandlemi.

Děti

Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...
  1. Dělala jsem podruhé, tentokrát s meruňkovo-malinovým agarem a výsledek byl opravdu luxusní!!!Moc děkuji za tento geniální recept, který mi skvěle nahradí klasické buchty a koláče, na kterých jsem měla závislost:)

    • A my moc děkujeme za pochvalu Jano 😉😍 Meruňkovo-malinový agar …to zní skvěle !! 😋😋😋

  2. Dortík je luxusní, jak odvykám cukru, tak bych ho mohla mít ještě o trochu méně sladký. Ale kombinace kokosového karamelu a kyselejších švestek je moc fajn.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNašlehaný česnekový tofu dip
Další článekTěmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?