Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, "želé" vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vajec i živočišného mléka. Vhodný i pro děti.
Ingredience

Na korpus:

  • 100 g mletých slunečnicových semínek
  • 4 lžíce kešu/mandlového másla
  • 4 lžíce kokosové/mandlové mouky
  • 4 lžíce mletého máku
  • 3-4 lžíce rýžového sirupu

Na karamel:

Na švestkový agar:

  • čerstvé/sušené/mražené švestky
  • voda
  • 2-3 g řasy agar agar

Jak připravit švestkovo-makový dort

  1. Nejdříve si připravíme korpus – ve velké míse smícháme všechny ingredience v těsto.
  2. Menší část těsta odebereme na “drobenku” a zbytek natlačíme do menší dortové formy.
  3. Korpus dáme odležet do lednice a připravíme si karamelovou vrstvu.
  4. Recept na karamel doporučuji mít už odzkoušený, aby nebyl příliš tuhý nebo naopak tekutý.
  5. Do hotového karamelu vmícháme kešu máslo a pořádně směs rozmícháme.
  6. Vzniklý krém namažeme na korpus a dáme do lednice odležet.
  7. Nyní si připravíme švestkový agar – švestky povaříme v troše vody (pokud jste použili švestky sušené, ideálně přes noc je namočte) a směs rozmixujeme do hladka.
  8. Na dort potřebujeme zhruba 200-300 ml rozvaru, do něj vmícháme 2-3 g agaru a ještě chvíli povaříme.
  9. Švestkový agar necháme trochu vychladnout, nalijeme na karamelový krém, posypeme zbylou drobenkou a necháme v lednici ztuhnout.

Praktické

  • Dort uchováváme v lednici.
  • Je vhodný na jakékoliv včetně dětských oslav nebo jen tak na chuť.

Obměna

  • Místo švestek můžete použít jiné ovoce – třeba jahody, maliny, meruňky, broskve aj.
  • Slunečnice se dají nahradit například mletými ořechy nebo mandlemi.

Děti

Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

  1. Dortík je luxusní, jak odvykám cukru, tak bych ho mohla mít ještě o trochu méně sladký. Ale kombinace kokosového karamelu a kyselejších švestek je moc fajn.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNašlehaný česnekový tofu dip
Další článekTěmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?