Pouhé 3 ingredience a skvělý slaný karamel je na světě! Naše čtenářka Jindra vymyslela tento zdravý karamel zcela bez cukru a mléka.
Ingredience
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce (např. z DM drogerie, ne nízkotučné)
  • 180 ml rýžového sirupu
  • špetka soli

Jak vytvořit karamel bez cukru

  1. Kokosové mléko přelijeme spolu s rýžovým sirupem do menšího hrnce, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  2. Ztlumíme plamen na minimum a vaříme zhruba 1 hodinu (pokud se vám zdá směs moc řídká, klidně vařte dál).
  3. Směs se musí často promíchávat, aby se nepřipálila.
  4. Po hodině už je karamel hustší, obalí snadno lžíci z obou stran.
  5. Vypneme.
  6. Skladujte v lednici.

Praktické

  • Směs ještě po vychladnutí trochu zhoustne, tak to mějte na paměti, ať ji nemáte moc tuhou.

Obměna

  • Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.

Kombinujeme

  • Karamel je výborný na přelití dezertů, do obilných krémů a dezertů, do krémů na dorty, cupcake anebo jen tak na mlsání.

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás narazili v pravou chvíli. S...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný kurz. Recepty jsou jednoduché a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku a velmi sa z nej...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a byla naprosto nadšena z ovesných...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super! Moc mi pomáhají i diskuze...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a po česku -"jsem z vás...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden po týdnu jsem sledovala tak...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam, i kdyz se nedrzim 100%...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené holčičce zlepšil ekzém. Vlastně to...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se dokopala k tomu, najet na...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla jsem 100% a diplom si...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si objednala již třetí kurz. V...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává peníze na sváču a obvykle...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať si kdo chce co chce...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale také se krátce přidávám:-) Vedete...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun úplný nesmyslů, jako jsou třeba...

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já dělám karamel z tahini a datloveho sirupu. Dlouho obvykle nevydrží, takže se skladováním jsme si nikdy hlavu nelámali 😁

    • A navíc netřeba nic vařit ani špinit rendlík. Prostě trochu tahini jednoduše promíchám s trochou sirupu, cca 2:1 nebo 3:1, záleží jak kdo má rád sladké…
      A pak už jen polévám, nebo rovnou mlsám 😋 krásné a pestré jaro všem

  2. Vyrobeno ze sladěnky – ještě je to teplé. Míchat jsem musela až ke konci, až to houstlo. Je to tmavší než na obrázku, ona taky sladěnka je sama o sobě tmavší a oddělilo se z toho trochu tekutiny, myslím, že je to tuk. Příště to nechám trochu řidší, bála jsem se, že to neztuhne a ztuhlo to dost.

    • Vytáhla jsem to z ledničky a mám to tuhý jak štolverk. Kdybych to zahřála, změkne to aspoň trochu?

      • Melo by.. priste to nechte treba v pokojove teplote 🙂 mne ale take chvilku trvalo nez jsem vychytala konzistenci 🙂

  3. A ještě mě napadlo, jestli by to šlo udělat ze sladu… rýžového nebo ječmenného? Nebylo by to pořád řídké?

    • Pořád jsem u toho zas nestála, není to nic hrozného 🙂 ale Termomix zkuste, takového pomocníka nemám..

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitanové steaky s marinádou
Další článekFitness strava aneb jak jedí ti, kteří cvičí