Pouhé 3 ingredience a skvělý slaný karamel je na světě! Naše čtenářka Jindra vymyslela tento zdravý karamel zcela bez cukru a mléka.

Ingredience
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce (např. z DM drogerie, ne nízkotučné)
  • 180 ml rýžového sirupu
  • špetka soli

Jak vytvořit karamel bez cukru

  1. Kokosové mléko přelijeme spolu s rýžovým sirupem do menšího hrnce, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  2. Ztlumíme plamen na minimum a vaříme zhruba 1 hodinu (pokud se vám zdá směs moc řídká, klidně vařte dál).
  3. Směs se musí často promíchávat, aby se nepřipálila.
  4. Po hodině už je karamel hustší, obalí snadno lžíci z obou stran.
  5. Vypneme.
  6. Skladujte v lednici.

Praktické

  • Směs ještě po vychladnutí trochu zhoustne, tak to mějte na paměti, ať ji nemáte moc tuhou.

Obměna

  • Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.

Kombinujeme

  • Karamel je výborný na přelití dezertů, do obilných krémů a dezertů, do krémů na dorty, cupcake anebo jen tak na mlsání.

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...
  1. Zkusila jsem, byl fakt krasnej hutnej. Ale ja kokosovy mliko nejak nemusim a celkove kokos z toho byl citit coz mi sice nevadilo ale nemusela bych to tak nutne mit. Docela by bylo super kdyby tu nekdo napsal ze zkusil i z jineho mleka a rekl ze to taky slo. :-)

    • Jiné mléko takhle nebude fungovat, protože nebude po vychlazení tuhnout, se obávám…

    • Myslite jako kondenzovane mleko? To je hodne sladke a karamel se vytvari z cukru. Kokosove mleko sladke neni a karamel by se nemel z ceho vytvorit. Myslim tedy, ze to mozne neni

  2. Já dělám karamel z tahini a datloveho sirupu. Dlouho obvykle nevydrží, takže se skladováním jsme si nikdy hlavu nelámali ?

    • A navíc netřeba nic vařit ani špinit rendlík. Prostě trochu tahini jednoduše promíchám s trochou sirupu, cca 2:1 nebo 3:1, záleží jak kdo má rád sladké…
      A pak už jen polévám, nebo rovnou mlsám ? krásné a pestré jaro všem

  3. Vyrobeno ze sladěnky – ještě je to teplé. Míchat jsem musela až ke konci, až to houstlo. Je to tmavší než na obrázku, ona taky sladěnka je sama o sobě tmavší a oddělilo se z toho trochu tekutiny, myslím, že je to tuk. Příště to nechám trochu řidší, bála jsem se, že to neztuhne a ztuhlo to dost.

  4. A ještě mě napadlo, jestli by to šlo udělat ze sladu… rýžového nebo ječmenného? Nebylo by to pořád řídké?

  5. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitanové steaky s marinádou
Další článekFitness strava aneb jak jedí ti, kteří cvičí