Pouhé 3 ingredience a skvělý slaný karamel je na světě! Naše čtenářka Jindra vymyslela tento zdravý karamel zcela bez cukru a mléka.

Ingredience
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce (např. z DM drogerie, ne nízkotučné)
  • 180 ml rýžového sirupu
  • špetka soli

Jak vytvořit karamel bez cukru

  1. Kokosové mléko přelijeme spolu s rýžovým sirupem do menšího hrnce, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  2. Ztlumíme plamen na minimum a vaříme zhruba 1 hodinu (pokud se vám zdá směs moc řídká, klidně vařte dál).
  3. Směs se musí často promíchávat, aby se nepřipálila.
  4. Po hodině už je karamel hustší, obalí snadno lžíci z obou stran.
  5. Vypneme.
  6. Skladujte v lednici.

Praktické

  • Směs ještě po vychladnutí trochu zhoustne, tak to mějte na paměti, ať ji nemáte moc tuhou.

Obměna

  • Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.

Kombinujeme

  • Karamel je výborný na přelití dezertů, do obilných krémů a dezertů, do krémů na dorty, cupcake anebo jen tak na mlsání.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
  1. Zkusila jsem, byl fakt krasnej hutnej. Ale ja kokosovy mliko nejak nemusim a celkove kokos z toho byl citit coz mi sice nevadilo ale nemusela bych to tak nutne mit. Docela by bylo super kdyby tu nekdo napsal ze zkusil i z jineho mleka a rekl ze to taky slo. 🙂

    • Jiné mléko takhle nebude fungovat, protože nebude po vychlazení tuhnout, se obávám…

    • Myslite jako kondenzovane mleko? To je hodne sladke a karamel se vytvari z cukru. Kokosove mleko sladke neni a karamel by se nemel z ceho vytvorit. Myslim tedy, ze to mozne neni

  2. Já dělám karamel z tahini a datloveho sirupu. Dlouho obvykle nevydrží, takže se skladováním jsme si nikdy hlavu nelámali ?

    • A navíc netřeba nic vařit ani špinit rendlík. Prostě trochu tahini jednoduše promíchám s trochou sirupu, cca 2:1 nebo 3:1, záleží jak kdo má rád sladké…
      A pak už jen polévám, nebo rovnou mlsám ? krásné a pestré jaro všem

  3. Vyrobeno ze sladěnky – ještě je to teplé. Míchat jsem musela až ke konci, až to houstlo. Je to tmavší než na obrázku, ona taky sladěnka je sama o sobě tmavší a oddělilo se z toho trochu tekutiny, myslím, že je to tuk. Příště to nechám trochu řidší, bála jsem se, že to neztuhne a ztuhlo to dost.

  4. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitanové steaky s marinádou
Další článekFitness strava aneb jak jedí ti, kteří cvičí