Pouhé 3 ingredience a skvělý slaný karamel je na světě! Naše čtenářka Jindra vymyslela tento zdravý karamel zcela bez cukru a mléka.
Ingredience
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce (např. z DM drogerie, ne nízkotučné)
  • 180 ml rýžového sirupu
  • špetka soli

Jak vytvořit karamel bez cukru

  1. Kokosové mléko přelijeme spolu s rýžovým sirupem do menšího hrnce, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  2. Ztlumíme plamen na minimum a vaříme zhruba 1 hodinu (pokud se vám zdá směs moc řídká, klidně vařte dál).
  3. Směs se musí často promíchávat, aby se nepřipálila.
  4. Po hodině už je karamel hustší, obalí snadno lžíci z obou stran.
  5. Vypneme.
  6. Skladujte v lednici.

Praktické

  • Směs ještě po vychladnutí trochu zhoustne, tak to mějte na paměti, ať ji nemáte moc tuhou.

Obměna

  • Místo rýžového sirupu můžete použít i jiný obilný sirup.

Kombinujeme

  • Karamel je výborný na přelití dezertů, do obilných krémů a dezertů, do krémů na dorty, cupcake anebo jen tak na mlsání.

13 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Vyrobeno ze sladěnky – ještě je to teplé. Míchat jsem musela až ke konci, až to houstlo. Je to tmavší než na obrázku, ona taky sladěnka je sama o sobě tmavší a oddělilo se z toho trochu tekutiny, myslím, že je to tuk. Příště to nechám trochu řidší, bála jsem se, že to neztuhne a ztuhlo to dost.

    • Vytáhla jsem to z ledničky a mám to tuhý jak štolverk. Kdybych to zahřála, změkne to aspoň trochu?

      • Melo by.. priste to nechte treba v pokojove teplote 🙂 mne ale take chvilku trvalo nez jsem vychytala konzistenci 🙂

  2. A ještě mě napadlo, jestli by to šlo udělat ze sladu… rýžového nebo ječmenného? Nebylo by to pořád řídké?

    • Pořád jsem u toho zas nestála, není to nic hrozného 🙂 ale Termomix zkuste, takového pomocníka nemám..

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitanové steaky s marinádou
Další článekFitness strava aneb jak jedí ti, kteří cvičí