Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původního lilku jsme zvolili variantu z cukety - a je luxusní!
Ingredience
  • 4 cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku tahini
  • 1 (i více) lžíce šťávy z citronu
  • 1-2 lžičky kůry z BIO citronu (není nutné)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit cuketový Baba Ganoush

  1. Cukety nakrájíme na tenké plátky.
  2. Potřeme je 2 lžícemi oleje a trochu posolíme (nebo postříkáme sojovou omáčkou).
  3. Dáme je buď na gril nebo do trouby a grilujeme/pečeme tak dlouho, až jsou krásné měkké a ogrilované (cca 7 minut).
  4. Nezapomeneme je otočit a nechat je udělat i z druhé strany.
  5. Cukety necháme vychladnout.
  6. Poté je přemístíme do mixéru.
  7. Spolu s 2 lžícemi olivového oleje, solí, tahini, kůrou a šťávou z citronu a česnekem rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  8. Ochutnáme, případně doladíme citronovou šťávou, umeoctem apod. dle chuti.
  9. Ozdobíme olivovým olejem a třeba pár kuličkami vařené cizrny nebo opraženými piniovými oříšky.
  10. Podáváme s pita chlebem, kváskovým pečivem, plackami aj.

Praktické

  • Cuketu je třeba opravdu dobře opéct, aby byla zlatavá z obou stran. Nebojte se použít olivový olej, jinak by byla příliš vysušená a dip nebude tak chutný.
  • Pokud cuketu nechceme grilovat, ani péct, můžeme ji udělat i na pánvi. Stačí na pánev nalít olivový olej, rozpálit ji, vložit cukety, zakrýt pánev pokličkou a nechat opéct “dozlatova” a poté otočit.
  • Lze podávat i jako dip k zelenině, pomazánku do placek, palačinek, sendvičů, rolek, jako omáčku k těstovinám aj.

Obměna

  • Místo cukety můžeme použít lilek, tak je tomu u originálního Baba Ganoush receptu.
  • Pomazánku můžeme nadstavit i hrstí uvařené cizrny nebo jiné luštěniny a získáme pomazánku s porcí bílkovin.
  • Dochutit ji můžeme i římským kmínem.
  • Místo soli můžeme použít umeocet.

Děti

  • Tento recept obsahuje hodně tuku, proto je vhodný spíše pro děti od 2 let a v menším množství.

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc, než se doporučuje
Další článekPoznej své trávení: od úst až po konečník (2. část)