Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původního lilku jsme zvolili variantu z cukety - a je luxusní!

Ingredience
  • 4 cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku tahini
  • 1 (i více) lžíce šťávy z citronu
  • 1-2 lžičky kůry z BIO citronu (není nutné)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit cuketový Baba Ganoush

  1. Cukety nakrájíme na tenké plátky.
  2. Potřeme je 2 lžícemi oleje a trochu posolíme (nebo postříkáme sojovou omáčkou).
  3. Dáme je buď na gril nebo do trouby a grilujeme/pečeme tak dlouho, až jsou krásné měkké a ogrilované (cca 7 minut).
  4. Nezapomeneme je otočit a nechat je udělat i z druhé strany.
  5. Cukety necháme vychladnout.
  6. Poté je přemístíme do mixéru.
  7. Spolu s 2 lžícemi olivového oleje, solí, tahini, kůrou a šťávou z citronu a česnekem rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  8. Ochutnáme, případně doladíme citronovou šťávou, umeoctem apod. dle chuti.
  9. Ozdobíme olivovým olejem a třeba pár kuličkami vařené cizrny nebo opraženými piniovými oříšky.
  10. Podáváme s pita chlebem, kváskovým pečivem, plackami aj.

Praktické

  • Cuketu je třeba opravdu dobře opéct, aby byla zlatavá z obou stran. Nebojte se použít olivový olej, jinak by byla příliš vysušená a dip nebude tak chutný.
  • Pokud cuketu nechceme grilovat, ani péct, můžeme ji udělat i na pánvi. Stačí na pánev nalít olivový olej, rozpálit ji, vložit cukety, zakrýt pánev pokličkou a nechat opéct „dozlatova“ a poté otočit.
  • Lze podávat i jako dip k zelenině, pomazánku do placek, palačinek, sendvičů, rolek, jako omáčku k těstovinám aj.

Obměna

  • Místo cukety můžeme použít lilek, tak je tomu u originálního Baba Ganoush receptu.
  • Pomazánku můžeme nadstavit i hrstí uvařené cizrny nebo jiné luštěniny a získáme pomazánku s porcí bílkovin.
  • Dochutit ji můžeme i římským kmínem.
  • Místo soli můžeme použít umeocet.

Děti

  • Tento recept obsahuje hodně tuku, proto je vhodný spíše pro děti od 2 let a v menším množství.

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDětské zoubky – proč se kazí a jak je chránit
Další článekPoznej své trávení: od úst až po konečník (2. část)