Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Baba Ganoush z cukety

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původního lilku jsme zvolili variantu z cukety – a je luxusní!

Ingredience
  • 4 cukety
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku tahini
  • 1 (i více) lžíce šťávy z citronu
  • 1-2 lžičky kůry z BIO citronu (není nutné)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli

Moniku trápí revmatoidní artritida. Hledala lék všude, nakonec zjistila, že si stejně bude m...

Jak připravit cuketový Baba Ganoush

  1. Cukety nakrájíme na tenké plátky.
  2. Potřeme je 2 lžícemi oleje a trochu posolíme (nebo postříkáme sojovou omáčkou).
  3. Dáme je buď na gril nebo do trouby a grilujeme/pečeme tak dlouho, až jsou krásné měkké a ogrilované (cca 7 minut).
  4. Nezapomeneme je otočit a nechat je udělat i z druhé strany.
  5. Cukety necháme vychladnout.
  6. Poté je přemístíme do mixéru.
  7. Spolu s 2 lžícemi olivového oleje, solí, tahini, kůrou a šťávou z citronu a česnekem rozmixujeme na hladkou pomazánku.
  8. Ochutnáme, případně doladíme citronovou šťávou, umeoctem apod. dle chuti.
  9. Ozdobíme olivovým olejem a třeba pár kuličkami vařené cizrny nebo opraženými piniovými oříšky.
  10. Podáváme s pita chlebem, kváskovým pečivem, plackami aj.

Praktické

  • Cuketu je třeba opravdu dobře opéct, aby byla zlatavá z obou stran. Nebojte se použít olivový olej, jinak by byla příliš vysušená a dip nebude tak chutný.
  • Pokud cuketu nechceme grilovat, ani péct, můžeme ji udělat i na pánvi. Stačí na pánev nalít olivový olej, rozpálit ji, vložit cukety, zakrýt pánev pokličkou a nechat opéct “dozlatova” a poté otočit.
  • Lze podávat i jako dip k zelenině, pomazánku do placek, palačinek, sendvičů, rolek, jako omáčku k těstovinám aj.

Obměna

  • Místo cukety můžeme použít lilek, tak je tomu u originálního Baba Ganoush receptu.
  • Pomazánku můžeme nadstavit i hrstí uvařené cizrny nebo jiné luštěniny a získáme pomazánku s porcí bílkovin.
  • Dochutit ji můžeme i římským kmínem.
  • Místo soli můžeme použít umeocet.

Děti

  • Tento recept obsahuje hodně tuku, proto je vhodný spíše pro děti od 2 let a v menším množství.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
9. 6. 2021

Dnes se podíváme na Blízký východ do Libanonu 😀
Napařená mrkev, bílá ředkev, baby špenát, ředkvičky, domácí kváskový chléb, posypka pražené piniové oříšky. Vynikající chuť a snadná příprava 😀

Skvělé!

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
66

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

kurz
4

Cizrnová pomazánka s mrkví

Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky. Poslouží i jako náplň do tortill nebo palačinek.

Tahini-hořčičný dip na zeleninu i saláty (ze 4 ingrediencí)

Jednoduchý, rychlý a lahodný tahini dresink, který se hodí na cokoliv – od pečené zelenině, po saláty, buddha bowls, jako dip k namáčení, do tortill,...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Cizrnovo-batátové pyré s pažitkou

Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus. Perfektn...

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Mexické smažené fazole

Typicky mexické jídlo – refried beans aneb smažená fazolová pasta z černých nebo pinto fazolí. Dá se použít buď jako dip, pomazánka, anebo součást hl...