Jako dítě jsem lečo nenáviděla a odmítla jíst. Koneckonců nejedla jsem žádnou teplou zeleninu, natož rajčata nebo papriku. Ale tuhle verzi, kterou připravil můj muž, když jsem řekla, že nevím, co si počnu s rajčaty a paprikami od našeho bio farmáře, tu jsem snědla s chutí. První lečo, které mi chutná! Manžel byl s výtvorem naprosto spokojen, protože on lečo rád a ode mě by se těžko někdy dočkal.
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 paprika
- 1 seitan natural
- 4 rajčata
- 1 lžíce oleje
- půl lžičky drceného kmínu
- špetka pálivé a špetka sladké papriky
- sůl
- sojová omáčka
Postup
- Cibuli, papriku i rajčata nakrájíme na proužky, česnek nasekáme na drobno.
- Na trošce oleje osmažíme cibuli a česnek spolu se solí.
- Přidáme směs koření a papriku. Společně restujeme za občasného míchání pár minut.
- Pak přidáme seitan, zakápneme jej sojovou omáčkou a necháme podusit v této směsi.
- Na závěr přijdou rajčata, která necháme 3 minuty prohřát.
Praktické
Pokud použijete seitan special, bude doba úpravy kratší, protože ten už je dochucený a naložený. Seitan natural je bez chuti a potřebuji chuť dodat kořením a sojovou omáčkou.
Já osobně bych začala právě seitanem na cibuli, ale takhle přesně to vařil můj muž a bylo to vynikající, takže předkládám jeho recept tak, jak vznikl.
Kombinujeme
Seitan nám zastupuje bílkovinu, takže doplníme obilovinu a zeleninu. My jsme si dali seitanové lečo k rýži a zeleninovému salátu.
Děti
Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let s tím, že nebudeme dávat pálivou papriku a budeme opatrní při solení .
V „Kombinujeme“ je omylem označen seitan jako obilovina, ale to se poddá :-)
ADD recept: Tak tohle mě nenapadlo. Já lečo rád i domácí seitan, ale dát to dohromady …
Děkuji za inspiraci.
Martine, já bych Vás potřebovala večer u počítače jako korektora! :-) Asi jsem tak nějak chtěla říct, že seitan je sice obilovina, ale v téhle podobě nám zastupuje bílkovinu. Obilovina s obilím a vločkové vločky…musím chodit dřív spát! :-)