Donuty na slano? Proč ne. Poslouží jako skvělá svačinka na výlet či dětem do školy nebo jako lehká večeře. Ingredience můžete obměnit dle chuti a zásob a udělat tak donuty pokaždé jinak.
Ingredience
6 donutů
- 1/2 hrnku špaldové polohrubé mouky
- 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 3 sušená rajčata
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce konopného semínka
- 1 hrnek napařené brokolice
- černá sůl + himalájská sůl
- pepř
- 1 lžíce olivového oleje nebo oleje ze sušených rajčat
- 220 ml rostlinného mléka
- 2 stroužky česneku
Jak připravit slané donuty
- Na pánvi orestujeme nadrobno pokrájený česnek. Brokolici, sušená rajčata a bazalku nakrájíme na malé kousky a dáme zatím stranou.
- V jedné míse smícháme sypké ingredience, v druhé tekuté a poté spojíme v hladké těsto. Do těsta přidáme orestovaný česnek, brokolici, sušená rajčata a bazalku. Těsto pomocí lžíce dáme do vymazané formy na donuty a pečeme na 180°C zhruba 20 minut.
Praktické
- Pokud nemáte formu na donuty, použijte formu na muffiny.
- Osolte a opepřete dle svých zvyklostí. Já dávám půl lžičky soli černé a půl lžičky himalájské.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
Obměna
- Zeleninu i bylinky obměňte dle své chuti, místo brokolice je skvělý i špenát, můžete navíc přidat i orestovanou cibuli nebo pórek.
- Do donutů můžete nastrouhat uzené tofu pro výraznější chuť.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.