Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek - dle toho, na jaké tvary si je nakrájíte a jak si je ochutíte.
Ingredience
  • 230 g zralého kvásku (100 % hydratace)
  • cca 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 2-3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička soli
  • hrst semínek (např. chia, sezam)
  • kmín

Jak připravit slané krekry z kvásku

  1. Zralý kvásek se 100% hydratací připravíme tak, že smícháme lžíci aktivního kvásku (tj. ten, který je vyndaný z lednice, nakrmený a vykvašený), 115 g vody a 115 g celozrnné žitné mouky a necháme 9 hodin kvasit.
  2. Do kvásku přidáme kokosový olej, sůl, semínka, koření (např. mletý nebo celý kmín), případně ještě další ingredience (překrájené kysané zelí, nakrájené olivy, protlačený česnek) a přidáváme tolik mouky, aby vzniklo těsto konzistence plastelíny (přidáváme ji postupně).
  3. Těsto dáme přes noc do lednice.
  4. Další den ho rozválíme na pomoučněném pečícím papíře na velmi tenkou 1-1,5 mm tenkou placku (opravdu se snažte o co nejtenčí).
  5. Nožem naznačíme řezem jednotlivé obdélníkové krekry (můžeme i na tenké tyčinky nebo větší obdélníkové chlebíčky).
  6. Zabalíme do igelitky celý plech s krekry a necháme ještě hodinu kvasit.
  7. Pečeme do požadované barvy (cca 15-20 min) na 180°C.

Praktické

  • Pokud by se těsto drobilo (moc mouky), trošku ho namočte do vody a propracujte. Bude lépe držet a lépe se válet.
  • Na nařezávání těsta můžete použít buď nůž, nebo kolečko na pizzu.
  • Můžete je nakrájet na tenké tyčinky, malé krekry nebo větší plátky.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat jakákoliv semínka, oříšky, čerstvé nebo sušené bylinky, koření, nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu (řepa, mrkev, cibule, dýně, olivy, sušená rajčata aj.) atd.
  • Nakrájené tyčinky můžete posypat kmínem, semínky (mák, sezam, chia, len), solí atd.
  • Tyčinky si můžete udělat i nasladko, stačí přidat sladké koření a sušené ovoce. Do těsta můžete přidat i lžíci sladu nebo sirupu.
  • Můžete do těsta přidat i různá přírodní barviva (my například přidali do části šťávu z řepy).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud ale dítě běžně jí pečivo, můžete mu tyto chlebíčky bez obav dát.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11 přírodních rad, jak vyléčit zánět močového měchýře bez antibiotik
Další článekFerrero Rocher