Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek - dle toho, na jaké tvary si je nakrájíte a jak si je ochutíte.

Ingredience
  • 230 g zralého kvásku (100 % hydratace)
  • cca 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 2-3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička soli
  • hrst semínek (např. chia, sezam)
  • kmín

Jak připravit slané krekry z kvásku

  1. Zralý kvásek se 100% hydratací připravíme tak, že smícháme lžíci aktivního kvásku (tj. ten, který je vyndaný z lednice, nakrmený a vykvašený), 115 g vody a 115 g celozrnné žitné mouky a necháme 9 hodin kvasit.
  2. Do kvásku přidáme kokosový olej, sůl, semínka, koření (např. mletý nebo celý kmín), případně ještě další ingredience (překrájené kysané zelí, nakrájené olivy, protlačený česnek) a přidáváme tolik mouky, aby vzniklo těsto konzistence plastelíny (přidáváme ji postupně).
  3. Těsto dáme přes noc do lednice.
  4. Další den ho rozválíme na pomoučněném pečícím papíře na velmi tenkou 1-1,5 mm tenkou placku (opravdu se snažte o co nejtenčí).
  5. Nožem naznačíme řezem jednotlivé obdélníkové krekry (můžeme i na tenké tyčinky nebo větší obdélníkové chlebíčky).
  6. Zabalíme do igelitky celý plech s krekry a necháme ještě hodinu kvasit.
  7. Pečeme do požadované barvy (cca 15-20 min) na 180°C.

Praktické

  • Pokud by se těsto drobilo (moc mouky), trošku ho namočte do vody a propracujte. Bude lépe držet a lépe se válet.
  • Na nařezávání těsta můžete použít buď nůž, nebo kolečko na pizzu.
  • Můžete je nakrájet na tenké tyčinky, malé krekry nebo větší plátky.
  • Tyto krekry jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a zeleninou.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat jakákoliv semínka, oříšky, čerstvé nebo sušené bylinky, koření, nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu (řepa, mrkev, cibule, dýně, olivy, sušená rajčata aj.) atd.
  • Nakrájené tyčinky můžete posypat kmínem, semínky (mák, sezam, chia, len), solí atd.
  • Tyčinky si můžete udělat i nasladko, stačí přidat sladké koření a sušené ovoce. Do těsta můžete přidat i lžíci sladu nebo sirupu.
  • Můžete do těsta přidat i různá přírodní barviva (my například přidali do části šťávu z řepy).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud ale dítě běžně jí pečivo, můžete mu tyto chlebíčky bez obav dát.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...
  1. Ten náš mladší je opravdu specialista na komentování dobrého jídla. Toto si vysloužilo: very mňami, very good. A to jsem se návodu držela pouze do bodu 3. Těsto bylo v lednici dva dny, po vyndání bylo tak tvrdé že půl dne se aklimatizovalo na lince a pak jsem nestíhala píct, tak jsem nenechala ani nakynout na plechu. U mě vedou, manželovi a staršímu víc chutnají hraškové.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11 přírodních rad, jak vyléčit zánět močového měchýře bez antibiotik
Další článekFerrero Rocher