Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek - dle toho, na jaké tvary si je nakrájíte a jak si je ochutíte.

Ingredience
  • 230 g zralého kvásku (100 % hydratace)
  • cca 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 2-3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička soli
  • hrst semínek (např. chia, sezam)
  • kmín

Jak připravit slané krekry z kvásku

  1. Zralý kvásek se 100% hydratací připravíme tak, že smícháme lžíci aktivního kvásku (tj. ten, který je vyndaný z lednice, nakrmený a vykvašený), 115 g vody a 115 g celozrnné žitné mouky a necháme 9 hodin kvasit.
  2. Do kvásku přidáme kokosový olej, sůl, semínka, koření (např. mletý nebo celý kmín), případně ještě další ingredience (překrájené kysané zelí, nakrájené olivy, protlačený česnek) a přidáváme tolik mouky, aby vzniklo těsto konzistence plastelíny (přidáváme ji postupně).
  3. Těsto dáme přes noc do lednice.
  4. Další den ho rozválíme na pomoučněném pečícím papíře na velmi tenkou 1-1,5 mm tenkou placku (opravdu se snažte o co nejtenčí).
  5. Nožem naznačíme řezem jednotlivé obdélníkové krekry (můžeme i na tenké tyčinky nebo větší obdélníkové chlebíčky).
  6. Zabalíme do igelitky celý plech s krekry a necháme ještě hodinu kvasit.
  7. Pečeme do požadované barvy (cca 15-20 min) na 180°C.

Praktické

  • Pokud by se těsto drobilo (moc mouky), trošku ho namočte do vody a propracujte. Bude lépe držet a lépe se válet.
  • Na nařezávání těsta můžete použít buď nůž, nebo kolečko na pizzu.
  • Můžete je nakrájet na tenké tyčinky, malé krekry nebo větší plátky.
  • Tyto krekry jsou výborné s jakoukoliv pomazánkou a zeleninou.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat jakákoliv semínka, oříšky, čerstvé nebo sušené bylinky, koření, nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu (řepa, mrkev, cibule, dýně, olivy, sušená rajčata aj.) atd.
  • Nakrájené tyčinky můžete posypat kmínem, semínky (mák, sezam, chia, len), solí atd.
  • Tyčinky si můžete udělat i nasladko, stačí přidat sladké koření a sušené ovoce. Do těsta můžete přidat i lžíci sladu nebo sirupu.
  • Můžete do těsta přidat i různá přírodní barviva (my například přidali do části šťávu z řepy).

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud ale dítě běžně jí pečivo, můžete mu tyto chlebíčky bez obav dát.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...
  1. Ten náš mladší je opravdu specialista na komentování dobrého jídla. Toto si vysloužilo: very mňami, very good. A to jsem se návodu držela pouze do bodu 3. Těsto bylo v lednici dva dny, po vyndání bylo tak tvrdé že půl dne se aklimatizovalo na lince a pak jsem nestíhala píct, tak jsem nenechala ani nakynout na plechu. U mě vedou, manželovi a staršímu víc chutnají hraškové.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11 přírodních rad, jak vyléčit zánět močového měchýře bez antibiotik
Další článekFerrero Rocher