Vědci potvrdili, že platí staré přísloví "Jedno jablko denně je nejlepší lékař". Jablka mají velmi pozitivní vliv na naše střevo, a to zase na naše zdraví. Co vše pro nás takové obyčejné jablko může udělat?

Běžné jablko obsahuje přes 100 milionů bakterií

Rakouští vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology, přišli na to, že běžné jablko je královstvím mikroorganismů. Nejvíce z nich je překvapivě v dužině a v jádrech, ne ve slupce, jak se říká. Tyto mikroorganismy jsou důležité pro naši zdravou střevní mikroflóru – přechodně osidlují naše střevo. (1)

BIO jablka obsahují pestřejší spektrum

Při srovnání konvenčních a BIO jablek, co do množství mikroorganismů, byly výsledky podobné. Ale BIO jablka se mohou pyšnit mnohem pestřejším spektrem dobrých mikroorganismů pro naše střevo. A jak víme, střevní mikrobiom, je druhým mozkem – ovlivňuje jak naši imunitu, zdraví, trávení, energii, spánek, náladu, pozornost, mysl, tak také i naši tělesnou váhu. I vědci se shodli na tom, že pro zdraví lidského střeva jsou rozhodně BIO jablka lepší volbou (1). A navíc neobsahují pesticidy a neničí životní prostředí.

Jablka mají i prebiotické účinky
Jablka obsahují pektin – nestravitelnou vlákninu, která účinkuje jako prebiotikum, tj. potrava pro prospěšné bakterie v trávicím traktu a podporuje jejich růst a rozmnožování.

1 jablko denně vám dodá:

  • Vitamín C: 14 % denní doporučené dávky
  • Draslík: 6 % denní doporučené dávky
  • Vitamín K: 5 % denní doporučené dávky
  • Mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6: méně než 4 % denní doporučené dávky.
  • Vláknina: 50 % denní doporučené dávky
  • Polyfenoly

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
  1. Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují, protože uznání, to je to pravé, co vám chci vyjádřit. Nejsem typ na sdílení, ale od jara jsem členkou Klubu JJ a mám již vytištěno spoustu receptů, přečteno několik důležitých článků, shlédnuto pár videí, uvařeno několik jídel. S vašim „programem“ jsem spokojena, teď ještě musím zabrat víc já. Ale věřím, že to půjde. Díky

    • Olgo, moc děkujeme za uznání, to máme radost 😍 Zabírejte přiměřeně svým silám a svým možnostem, není cílem se strhat nebo zbláznit, hezky pomalu krok za krokem zavádějte novinky 😉👍

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak správně uvařit luštěniny, aby byly měkké
Další článekHustá mexická omáčka/polévka z fava fazolí