Pouhé 3 dny v nemocnici změní váš střevní mikrobiom k horšímu

13

Nemocnice by měla být od toho, abychom se brzy zotavili. Místo toho nám ale pobyt v ní může v těle nadělat paseku. Studie zjistila, co pouhý 3 denní pobyt v nemocnici udělá s vaším střevním mikrobiomem, který má vliv na téměř vše, co se ve vašem těle děje - od imunity, přes hmotnost, zdraví, spánek i náladu.

U 2/3 pacientů výrazně klesla rozmanitost mikrobiomu ve střevě a začaly převládat patogenní bakterie

Studie sledovala 24 lidí ve věku 25-85 let přijatých na jednotku intenzivní péče do nemocnice Queen Elizabeth Hospital Birmingham ve Velké Británii po dobu 10 měsíců. Odebrali jim vzorky stolice a sledovali, kteří mikrobi byli přítomni a jak se jejich složení měnilo v průběhu léčby. Až 2/3 pacientů vykazovaly v průběhu léčby postupné snížení pestrosti střevního mikrobiomu. Největší změny byly způsobeny podáním antibiotik, přispívá k tomu také krmení pacientů trubičkami a ventilátory.

Střevo je obvykle domovem bohaté palety mikroorganismů,“ říká vedoucí studie Pallen. „U pacientů v nemocnicích jsme ale svědky toho, jak se rozmanitost rychle snižuje, jsou vytlačeny zdravé kmeny bakterií a začnou převládat ty patogenní.“

Nejčastěji dominoval patogen, který může být

Co je to E. faecium?
Je to patogenní bakterie, která se běžně vyskytuje v menším množství (5-10 %) v lidské střevní mikroflóře menším množství. Pokud se ale změní rovnováha střevního mikrobiomu a tato bakterie převládne, může způsobit patologické stavy.

Vědci zjistili, že ve střevech pacientů v průběhu léčby převzal „nadvládu“ bakteriální patogen Enterococcus faecium. A to může být problém, protože tento mikrob se může šířit ze střeva a poškodit další části těla, včetně plic. Pokud se dostane do krevního řečiště, může to být fatální. Studie byla provedena na malém vzorku pacientů, ale její výsledky se shodují i s jinými, podobnými studiemi.

Je to docela znepokojující,“ říká Mark Pallen, výzkumník mikrobiální genomiky v Quadram Institutu ve Velké Británii, který výzkum vedl. „Byl jsem překvapen. Měl jsem podezření, že se něco takového děje, ale byl jsem šokován rozsahem změn, ke kterým to vedlo.“

Prioritou nemocnic s intenzivní péčí je zachraňovat životy, ale vědci se shodují, že by se lékaři měli také více soustředit na minimalizaci narušení střevního mikrobiomu u pacientů a nepodávat zbytečně nebo příliš dlouho antibiotika, pokud to není nezbytně nutné.

Jíme Jinak radí:

Pokud je třeba, abychom my, anebo někdo z naší rodiny, absolvovali pobyt v nemocnici, zaměřme se na dodání dostatečného množství fermentovaných potravin v jídelníčku a zdravou stravu bohatou na vlákninu, aby se rovnováha ve střevě mohla brzy zase obnovit.

zdroj: microbiologyresearch.orgnewscientist.com

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
  1. Zajímavý článek i diskuze!
    Ale asi by opravdu mělo být napsáno, že se jedná o tři dny na JIP, kde opravdu pacienti často už „klasické“ jídlo vůbec nejedí (často výživa do žíly nebo Nutridrinky, kde jde o nutné přežití víc než o pestrou stravu).

    Ale výzkum mikrobioty na různých druzích stravy by mě zajímal moc!! Nejen JJ versus česká klasika, ale třeba i jiný výživový směry.
    Neznáte někoho, kdo by to mohl udělat třeba jako výzkumnou práci a odpublikovat?
    Já občas můžu navrhovat témata na bakalářku nebo diplomku, ale na jiném druhu školy;-)

    A přestože strava v nemocnicích asi vypadá pořád podobně, začíná na to reagovat aspoň ruka trhu. Tuhle jsem proběhla nemocnicí a v kantýně kromě kafe a dortů měli taky zeleninový saláty, bulgurovej salát, hummus apod.

      • Ceny průzkumů šly hodně dolu, rozhodně v ČR. Setkávám se u nás s tím, že stejný průzkum stojí třetinu toho, co před deseti rokama.

        A občas se dá nějakým trikem udělat výzkum skoro zadarmo.
        Např. na VŠ zapojit stovky studentů jako tazatele (měli za to různé bonusy jako např. kredity za praxi), data nechat vyhodnotit od doktorandů, udělat akci v rámci Noci vědců, sesbírat peníze přes crowfounding…
        Samozřejmě i tak to nese šílenejch hodin práce.

        • Musím říct, že toto jde zatím zcela mimo naše časové možnosti. Děláme denně tolik článků, receptů a překladů… A tím, že je to tu bez reklamy, nemáme zdroj na takové výdaje jako jsou výzkumy. Navíc to necítím jako potřebu. Ráda bych si takovou studii přečetla, klidně přeložila a zpublikovala, ale jinak to nepotřebuju. I bez výzkumů a studií je jasné, co nám dělá dobře 😉

  2. Četla jsem víckrát, pokud dobře rozumím, jde o studii, která hodnotila POUZE mikrobiom pacientů přijatých na jednotku intenzivní péče? Nic jiného jsem v článku nenašla, tudíž myslím, že název článku je poměrně dost zavádějící. Zde se píše o velmi intenzivní péči v závažném zdravotním stavu – prakticky vždy antibiotika, téměř vždy řada životní funkce podporujících léků a celková anestetika. Na začátku situace stojí vážný zdravotní stav člověka, který podle předpokladů je téměř vždy již sám o sobě provázen hlubokými změnami ve střevním mikrobiomu. Musím říct, že vyjádření výzkumníka, že byl zjištěním překvapen a pak dokonce šokován rozsahem změn, zase dost překvapilo mě. Vždyť jde o základní předpoklad, jehož potvrzení snad zase tolik překvapující není.

    Během tak závažného zdravotního problému, který vede k přijetí na jednotky intenzivní péče na dobu 3 dny a zřejmě i déle, je hodnocení po 3 dnech zajímavé pro vědce, ale z hlediska toho problému je výsledek zcela logický – uzdravení teprve přichází, zotavení ještě nezačalo. Myslím, že i tady na JJ by mělo zaznít, že paseku ve střevě nedělá explicitně 3-denní pobyt v nemocnici, ale prvotně závažný zdravotní stav, který vyžaduje léčbu na jednotce intenzivní péče po dobu celých 3 dní nebo i více – dost to vypovídá o hloubce zdravotní poruchy jako takové.

    • Ono je to logické pro tebe, ale jak vidíš, tak pro odborníky je to překvapení. Píšeme o tom, protože je to studie na téma, které nás zajímá a na kterém se dá ukázat, jak rychle se mikrobiom může měnit. K lepšímu i horšímu. Když něco takového najdeme, rádi se o tom zmíníme. Řeči typu „a kdo to změří“, „kdo to vědecky ověřil“ apod. jsou náš denní chléb, takže takové vědecké zprávy rádi zařadíme 😉 Je to cesta, jak na příkladech z praxe ukázat, že to celé kolem střev není nějaký náš výmysl, že to někdo i vědecky zkoumá. Takže zajímavost, perlička, pro nás a pro tebe nic nového. Pro nováčky další střípek do mozaiky, který jim může pomoci pochopit, že nějaký střevní mikrobiom máme a že ho ovlivňuje řada věci, včetně těch, co popisuješ ty. A že tedy mají v rukách mocný nástroj, když se o něj postarají dobrou stravou a dobrým životním stylem. A samozřejmě, když se v ideálním případě vyhnou hospitalizaci a ještě spíše, když nebudou muset na JIP.

      • Máš pravdu, však mě na celém textu nejvíc překvapilo (a napsala jsem to), že nějaký výzkumník (oni jsou to často různí mikrobiologové, biochemici, nemají vždy o klinické medicíně úplně pojem) je překvapen a šokován závěry vlastní studie v tom smyslu, že mikrobiom reaguje na tak agresivní změny vyvolané napřed mohutným dopadem zdravotní poruchy a pak neméně mohutným protitahem za účelem rychlého návratu co nejblíž původní rovnováze a zahájení uzdravovacích procesů.

        Myslím, že rozumím, kam mířil záměr článku – protože je opravdu překvapením asi pro mnohé, že hojivé a samoúzdravné pochody organismu, když se jim nepřekáží, nejlépe je skutečně vhodným způsobem podpoříme, dokáží docílit úpravy a rovnováhy rychleji a s menšími výkyvy, než sebelépe nastavené chemické léčbě. Já jsem chtěla zdůraznit, že jde (pokud jsem tedy záměr dobře vycítila) o špatně zvolený příklad – protože právě stav, který vyžaduje intenzivní péči, je často charakterizovaný tak výrazným nedostatkem času, že bez těch postupů by organismus šanci zřejmě nedostal – dřív by život skončil.

        Kéž nikdo z nás nemusí na JIP – ale pokud se to stane, myslím, že změny v mikrobiomu budou ten nejsnadněji upravitelný problém prostřednictvím dobře aplikované JJ stravy. Nicméně pobyt v nemocnici, protože většina lidí v nemocnici na JIP nekončí, s mikrobiomem tímto způsobem necvičí … což by mohlo z článku tak nějak bohužel být pochopeno.

        Víš, co by zajímalo mě? Kéž by někdo udělal studii na rozdíl v mikrobiomu člověka na konvenční a na (nějaké variantě) JJ stravě. Logický předpoklad by byl, že dojde k posunu – ale k jakému? Ono se o mikrobiomu ve skutečnosti ještě tak strašně moc neví … tohle by mě ale zajímalo moc!

        • No, to jsme dvě, mě by to zajímalo taky. Ale zatím si musíme vystačit s tím, co vidíme, že lidé po přechodu na JJ zažívají a z toho vyplývá, že se to „uvnitř“ zlepšilo. Ale laboratorní testy nemáme. Zajímavé jsou výsledky lidí, co měli Crohna, dráždivý tračník a další střevní potíže, už to mi přijde velmi pozitivní. Naše společnost je velmi analyticky uvažující a na všechno chceme důkazy a studie, což je důvod pro zařazení tohoto článku. Přesně jak píšeš – na JIP jde o život, ne o střeva. Bohužel nebyla studie dělaná v jiném nemocničním prostředí, to bychom samozřejmě rádi zařadili také, ale pracujeme jen s tím, co už někdo „důvěryhodně změřil“. Ve skutečnosti však žádné výzkumy a studie nepotřebujeme. Tradiční léčebné metody staré tisíce let taky nepoužívali laboratoře a mikroskopy a přitom právě dát do pořádku střeva a celkově trávení tam byl jednoznačný základ, pak se teprve řešilo vše ostatní, co se nevyřešilo samo právě úpravou stravy. Bezpočet generací před námi udělal už vlastně veškeré testování za nás – tím že přežily další generace. Teď to vypadá, že ty poslední páchají sebevraždu vidličkou a nožem a že bychom se měli pokorně vrátit k tomu, co dělali ty před nimi. Nezávisle na nějakých testech 😉

          • Evi, já to chápu a s tím, co píšeš, souhlasím. Ale to míří trochu jinam než článek, u kterého diskutujeme, tam se popisuje současným způsobem vytvořená studie, podle mě ji ale necharakterizuje název článku – tj. pouhé 3 dny pobytu v nemocnici změní váš mikrobiom k horšímu – bez zmínky o pobytu na JIP je to zavádějící a o nic jiného mi nešlo.

            Vůbec nepolemizuju proti přínosu léčebné stravy na orgánové soustavy včetně střev. S tím asi nepolemizuje ani ta použitá studie – pacienti na JIP téměř žádnou stravu nepřijímají, studie vlastně hodnotí dopad všeho toho ostatního – tj. nemoci samotné a chemických léčiv, bez vazby na jakoukoliv variantu stravy.
            Já si dokonce myslím, že právě výstupy této studie ukazují správným směrem – tj. první, co by mělo být na řadě v úpravě stavu těsně po vyváznutí z nejhoršího (z JIP), je řádná úprava zažívání – a to je prostor pro využití toho, co funguje. I takto obráceně (napřed léčba a pak teprve strava) by to určitě fungovalo mnohem lépe, než jak to většinou je teď…

            • Třeba se jednou takového přístupu dočkáme, když už se o mikrobiomu vedou jak vědecké studie, tak diskuse mezi lidmi 😉

  3. Dobrý den,
    jde pouze o podmíněný patogen (formulace „je to patogenní bakterie“ je chybná).

  4. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak udělat máslo z pistácií
Další článekJak se naučit lelkovat (Irma)