Domů > Nepřehlédněte

Největší chyby při krájení zeleniny. Děláte je taky?

Zeleninu krájíme každý den – ať už do polévky, na chleba, do salátu nebo na hlavní chod. Ale i tak děláme při jejím krájení spoustu chyb. 6 největších z nich jsme popsali v následujícím článku. Neděláte je náhodou také?

Nevhodný nůž

Nůž je při krájení zeleniny nepostradatelným pomocníkem, a proto vybírejte pečlivě. Měl by vám dobře padnout do ruky. Nejlepším nožem na krájení zeleniny je větší (čepel 8-14 cm) kuchyňský nůž nebo japonský nůž (na trhu už jsou i keramické).

Tupý nůž

Při krájení zeleniny je vždy třeba pracovat s co nejostřejším nožem. Není třeba na něj tolik tlačit. S tupým nožem se nejen špatně krájí (je třeba tlačit), ale může i snadno sklouznout z povrchu a způsobit zranění.

Špatný způsob krájení

Také vám zelenina při krájení utíká z prkénka? Vždy si zeleninu (cibuli, mrkev, zelí, pórek, cuketu atp.) nejdříve rozkrojte na půl a položte ji seříznutou částí dolů na prkénko. A poté krájejte na požadované tvary. A jak krájí šéfkuchaři cibuli (podívejte se na video)? Polovinu cibule položenou seříznutou částí dolů špičkou nože nakrojte na několik plátků. Ale nedokrajujte plátky až do konce, pouze kousek od okraje. Pokud chcete drobnější kostičky, tak tuto polovinu cibule ještě prořízněte vodorovně s prkénkem, skoro až k okraji. Nakonec ji nasekejte na drobné kostičky.

Pozor na prsty

Většina lidí krájí špatně – s nataženými prsty. To může vést ke zranění. Nejlepší technikou krájení je tzv. “kočičí pracka” (viz obrázek vpravo). Mírně ohněte prsty v kloubech a konečky prstů položte na zeleninu. Nůž při krájení veďte podél spodní části prstů. Při této technice nedojte ke zranění.

Nestejnoměrná velikost

I velikost zeleniny je důležitá. Pokud jsou kusy nestejnoměrně velké, připravený pokrm nemá požadovaný vzhled a chuť. Pokud jsou naopak kousky zeleniny stejnoměrné, uvaří se rovnoměrně a na talíři to vypadá hezky.

Nevhodné prkénko

Na čem krájíte zeleninu záleží. Nepříliš vhodná jsou moderní plastová (množí se na nich bakterie), skleněná, sklokeramická a mramorová prkénka. Nožům lépe svědčí stará dobrá klasika – dřevěné prkénko, na kterém se tolik netupí, a navíc nejsou tak kluzká. Nejen materiál, ale také velikost prkénka je důležitá. Malé prkénko je na krájení zeleniny nepraktické a nevhodné. Nevleze se na něj nůž, budete mít málo prostoru a bude vám z něj všechno padat. A jaká je správná velikost? Když položíte na prkénko nůž z rohu do rohu, bude prkénko viditelně větší než nůž. Čím větší prkénko, tím lépe!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

35
15

Jak být fit na podzim díky jídelníčku v 10 minutách

Co jíst, co nejíst, co zahleňuje, z čeho jsme nemocní, proč přibíráme a jak se tomu vyhnout. Vše o podzimu a jídelníčku jsme našlapali do tohoto videa.
5
8

19 TOP tipů, jak využít sezamovou pastou tahini

Tahini nebo-li sezamové máslo se hodí téměř do každého receptu! Dodá krémovitost a pozvedne chuť každého pokrmu. Sdílíme s vámi 19 tipů, kam nejčastěji tah...
klub
4

Která jídla můžeme ohřívat? A jak to udělat zdravě?

Která jídla je bezpečné ohřívat a která raději ne? Víte, jak je uskladnit, pokud si je chcete vzít s sebou do práce nebo na výlet? A jaký je zdravý způsob ...
18

Jaro je tu: Jak začít jíst zdravě

Ve 13 minutách zjistíte, jak zas získat energii, shodit zimní kila, co jíst a co vynechat. Biologické jaro už klepe na dveře, pozvěte ho do kuchyně! Určitě...
6
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...
1
2

Jak ze stravy vytěžit maximum

Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou. Studie dokazují, že konzumace zpracované stravy s sebou přináší rizika v podobě civilizačních onemocnění. Al...