Základní informaceVychladlý obilný chlebíček jde krásně porcovat na plátky

Často se nás ptáte, jak nahradit pečivo, když je na něj rodina zvyklá. Co dát dětem do školy na svačinu nebo použít jako rychlou večeři. My to řešíme obilným chlebíčkem.  Používám na něj zbytky z ranních kaší a obilovin od oběda. Odpadne tak jedno extra vaření. Prostě vezmu zbytky obilí, smíchám se solí, kmínem a moukou, uplácám bochánky a dám napařit. V tomto případě zbyly jáhly a rýže a použitá mouka byla pohanková, takže máme chlebíček zcela bezlepkový.

Pozor – nečekejte od toho klasické pečivo. Napařovaný chlebíček se chutí a konzistencí blíží spíše knedlíku. Ale po vychlazení se dá dobře krájet a mazat luštěninovou pomazánkou a u nás doma je to celkem vyžadovaný hit.

Když máte po ruce chlebíček a zbytek luštěniny v lednici, máte opět jednu rychlovku na svačinku, večeři či jídlo na cesty.

Napařovaný obilný chlebíček je rozhodně stravitelnější než běžné moučné pečivo. Pro děti je to tedy bezvadná alternativa, kdy chtějí chleba. Navíc ty dvouleté a větší už můžeme do výroby zapojit a to jim potom teprve chutná 🙂

Ingredience

  • 1/2 hrnku rýže
  • 1/2 hrnku jahel
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka
  • kmín

PostupObilný chlebíček připravený v páře je mnohem lépe stravitelný než běžné pečivo

Pokud nemáme obiloviny již uvařené, uvaříme je tak, že dáme na dno hrnce propláchnutou rýži, přidáme 2 hrnky vody a přivedeme k varu. Pak přidáme oprané jáhly, osolíme, přiklopíme a bez míchání vaříme na mírném plameni, až se voda vstřebá.

Takto připravené obiloviny jsou rozvařené a není potřeba přidávat moc mouky, těsto drží samo tvar. Stačí moukou obiloviny jen zaprášit a rukama zapracovat na tuhé těsto. Můžete přidat kmín pro “chlebovější” chuť. Vlhkýma rukama vytvarujeme bochánky a dáme je na pečící papír napařovat na klasický pařáček, který používáme třeba na zeleninu. Dejte dostatek vody, protože chlebíček se napařuje cca 20 minut pod pokličkou a cca 20 minut bez ní, aby měl kůrku.

Praktické

Chlebíček necháme oschnout (spodní strana bude mokrá) a skladujeme nejlépe v utěrce. Vychlazený se dá dobře nakrájet a namazat. Počítejte s tím, že se bude trochu lepit, není totiž zdaleka tak suchý jako klasické pečivo. A nemá proto ani tak dlouhou trvanlivost. Konzistencí se blíží knedlíkům.  Pokud tedy na ně dostanete chuť, můžete si obilný chlebíček nahřát na pařáčku a použít ho jako přílohu k omáčce.

Pokud máte zbytek vychladlých obilovin, přidejte do nich nepatrné množství horké vody, promněte a postupujte stejně. Když se vám s vodou utrhne ruka, budete muset přidat více mouky.

Tip na svačinku nebo oběd

Když chlebíček namažete luštěninovou pomazánkou (vyzkoušejte třeba cizrnovou, chutná jak paštika) a přidáte zeleninu (k přímé konzumaci tepelně upravenou, na výlety či do práce dáme kousek syrové a kousek kvašené), máte dokonale kompletní talíř. My si ještě pomazánku rádi sypeme praženými semínky a sekanou petrželkou.

Děti

Pro děti do 1 roka vynecháme sůl a kmín, jinak je postup stejný. Mouka sice není ideální, ale když je s tím nebudete krmit pravideně, tak se nic neděje. Rozhodně je to pro ně lepší než klasické kupované pečené moučné pečivo! A je to jedna z variant svačinky, kterou jim už můžete dát do ručičky, když chtějí sami něco držet a ukusovat. Ideálně kombinovat se zeleninou např. ve formě polévky, zeleninového pyré nebo kusu napařené zeleniny. Pak už můžeme mírně solit a zhruba od 1,5 roku přidati kmín.

Abyste nemuseli dělat extra chlebíček pro děti a extra pro dospělé, odeberte kus neosoleného těsta pro děti a dospělým dosolte a dokořeňte. A můžete dát oba napařovat. Dospělým ho můžete dát i dopéct do trouby, aby měl kůrku.

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. To je ale dobrota!!! Opravdu jsem nevěřila, že se napařováním “upeče” bábovka! Doporučuji i těm, kteři zdravé výživě moc neholdují, jako např.moje maminka, která se mnou tvořila a pochutnávala si!!

    • Maminky se většinou bojí udušení 🙂 Já dávala koření co nejpozději, aby dítko ocenilo chuť prostého jídla a měla jsem pak do školky eso v rukávu, když jídlo okořením. Myslím, že zrovna kmín není problém, pokud s ním nemá problém maminka nebo dítě (mnohým nechutná). Celkově prostě koření dáváme až zhruba od roku a půl, protože to tak i časově vychází postupným zaváděním stravy. Dřív se ke koření podle mě člověk ani nedostane 🙂

  2. Myslíte, že chlebík lze připravit i v parním hrnci? Děkuju za další inspiraci i tyto stránky!!!! 🙂

    • Nezkoušela jsem, protože nemám,ale jestli to je něco, co pouští páru a má to pokličku, pak určitě ano 🙂

  3. Jde to i v kastrůlku. Měla jsem zbytek obilí, frkla jsem ho tam a upařila dle receptu na jáhelník. Měla jsem prima chlebový koláček, který jsem krájela jako dortík na osminky. 🙂

  4. Dobrý den, můžu se zeptat kolik mouky tam má asi tak přijít? Já měla těsto pořád lepivé a když konečně ztuhlo tak bylo i po napaření tuhé a neukousatelné, takže jsem to asi přešvihla 🙁 Děkuji

    • Jen tak zlehka posypat. Lepivé to být má, mokrýma rukama se to vytvaruje a dá napařit. Nesmí to téct, ale lepit ano 🙂

  5. Výborný nápad jako náhrada za pečivo, se kterým stále bojuju.
    Má se pečící papír na pařáčku propíchat, aby ke chlebíku mohla pára?

  6. Ahoj, dělala jsem se špaldovou moukou a moc nám chutnalo, dokonce i dceři, která na jinou stravu moc není:).. Ale měli jsme k tomu žampionovou omáčku na zdravý způsob, už v diskuzi tuším o stravě 1,5 ročního dítěte jsem se ptala jak je to s houbami.. Bouhužel mi nikdo neodpověděl:( ..

    • Houby raději až od 3 let, od 1,5 roku můžete dělat vývar ze shitaké, nebo hlívy a udělat z něj polévku.

  7. Tedy to je vážně dobrota! Z opatrnosti jsem poupravila množství (měrná jednotka jeden malý paňák). No a právě dojídám poslední kousek s červenou čočkou a petrželkou. Vážně úžasný recept, jednoduchý, rychlý, nenapatlá se nádobí… 🙂

  8. Dobrý den, funguje to jen s uvedenými obilovinami nebo můźu použit i jiné. Třeba pohanka + ovesné vločky + špaldová mouka. A když vynechám to paření bez pokličky hodí se to jako knedlík k omáčce? Děkuji za odpověď!

    • Klidně použijte jiné obiloviny a jako knedlík to jde také, jen to má tvrdší kůrku.

  9. Moc sa tesim az si ten chlebik vyskusam, syn ma bezlepkovu dietu a ten klasicky bezlepkovy chlieb mu vobec nechutna.

  10. Dobrý den, mohu se k tomuto receptu zeptat, jak dlouho tento chlebíček v lednici vydrží? nebo má být skladován spíš mimo lednici? děkuji a hezký pátek, a.

    • Já ho raději skladuji jako chleba, v utěrce a v chlebníku, nebo v pytlíku. Vydrží asi 2 dny.

  11. Poradíte mi? Jakou konzistenci to má mít, když se to uplácá? Jako třeba syrová houska na plechu – má to asi tak držet tvar? Na obrázku máte hezký váleček a já…2 rozkydlé placky, co asi neztuhnou 🙁

    • Konzistence by měla být spíše tužší, aby to drželo tvar a dalo se to mokrou rukou tvarovat. K čemu to přirovnat když nevím jak vypadá syrová houska na plechu? Ono se to po napařování a vychladnutí zhustí a trochu ztuhne, ale nemělo by se to roztéct během napařování.

  12. Výborné! použil jsem uvařené jáhly, jáhlovou a pohankou mouku a ještě rozmočené puffované raciolky z rýže natural -> výborná přísada, knedlík chutná, jako když jsou v něm housky 🙂 Mají je v v Lídlu za pár korun. S kmínem a lněným semínem chutnají krásně chlebově! S řepovou omáčkou je to fakt lahoda 🙂

  13. Díky za recept, je super! Dcerka bezlepkářka byla nadšená. Jen jsem dala ten kmín mletý a krásně chlebově to vonělo, lněné semínko přístě určitě taky zkusím. Druhý den jsem plátky opekla nasucho na pánvi a taky mňam!

        • Myslím, že běžně v receptech to bude “normální” pohanková, aspoň já ji tak používám. Např. Šmajstrla má i pohankovou celozrnnou a ta je opravdu o dost tmavší, hrubší a hodně savá. Já sama bych ji asi použila spíš na nějaké placky apod.

        • Pohanka se musí loupat, protože černá slupka je nestravitelná. Z oloupaných krup se pak dělá mouka, takže je otázka, zda je celozrnná nebo ne 🙂 Rozdíl může být v jemnosti namletí. Já si ji dělám z krup doma sama a dávám jí do všeho.

  14. Z rýže je to úplně jedno, z jaké. Naturální, bílá, basmati … jen mi přijde do chleba basmati zbytečně drahá, ale jinak je to fuk.

  15. Já teda velmi podobně dělám napařovaný chlebík, ale dávám tam více mouky a kvásek, nechám vykynout 8-10 hodin (přes noc) a pak napařuji v hrnci v utěrce. Vypadá velmi podobně, jen je asi víc chlebový, přidávám taky lněné semínko a kmín – z obilovin vlastně cokoliv – já nejčastěji rýži nebo jáhly či kroupy. Už jsem ten stejný i pekla – teda vlastně moje mamka – v troubě a byl taky super. Dobrý kompromis by byl, pokud mátě doma opravdu milovníky chleba a “knedlík” nechtějí, napařit a pak trochu dopéct v troubě kvůli kůrce.

    Jinak ho přechovávám v lednici v utěrce a v dalších dnech si krajíce taky napařuju, aby nebyl tak studený z ledničky jednak a taky aby do sebe zase nachytal nějakou tu vlhkost, je tak pořád jako čerstvý!!!

    • Tuško od tebe budu prosím chtít polopatický návod pro blbečky, kolik čeho, kam, kdy a proč. :o) Můžeš na mail prosím? U nás to bez chleba nepůjde. Manžel mi říká fanatička. Už jsem jim vzala všecko a ještě i chlebíček? :oDDD On je po obilovinách hladový. Ale zas… dělá fyzicky náročnou práci a skoro padesát let jedl jak ..ehm, ehm…

  16. Tak to je moc zajímavý recept, já bych s ním začala asi nejdříve jako s tím knedlíkem a pokud by kousek chlebíčku bylo, použila bych jej i jako chleba.

    O napařovaném chlebu jsem toho už hodně slyšela a recept mi tedy přišel přímo “do rány” 🙂

    Určitě vyzkouším, díky
    Pipi

  17. Zobrazit všech 38 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTV Nova: Na půli cesty aneb o planých bylinách
Další článekZaregistrujte sebe nebo svoji firmu zdarma na našem webu