Rychlé kvašení je jednoduchá a zdravá cesta k vitamínům B1, B2, B6 a C. a bakteriím mléčného kvašení, které jinak kupujeme v lékárně nebo je (mnohdy marně) hledáme v jogurtech. Přitom si je můžeme snadno připravit sami doma třeba z ředkviček.

Ingredience
  • 2 svazky ředkviček(20-30 hlaviček)
  • 1 l vody + lžíce nerafinované soli
  • Zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem

Postup

  1. Vodu se solí dáme povařit na 5 min. do kastrůlku a necháme vychladit na 40 st. (nebude pálit).
  2. Ředkvičky umyjeme, okrájíme zelené a rozpůlíme.
  3. Naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem až po okraj.
  4. Čistým víčkem uzavřeme.
  5. Sklenici postavíme na stinné místo v kuchyni na talířek a necháme takto 2-3 dny fermentovat.
  6. V horkých dnech probíhá fermentace rychleji.
  7. Když ve sklenici uvidíme mléčné zabarvení vody, je hotovo.
  8. K jedné porci jídla podáváme 2-3 ks ředkviček.
  9. Uchováváme v lednici, takto fermentovaná zelenina vydrží 2-3 měsíce.

Zajímavost

Mléčné kvašení zeleniny, neboli fermentace je známá metoda, stará už 6000 let.
Kvašení způsobují kvasinky a bakterie, které spotřebovávají cukr za účasti enzymů. V kvašení se tak utvoří nejen úžasná kyselina mléčná, ale i vitaminy B1, B2, B6 a C.
Denní konzumace pomůže k dobrému trávení železa z pokrmu.
Podporuje trávení bílkovin a udržuje správnou střevní mikroflóru.
Aktivuje látkovou výměnu, odvádí vodu a odpadní látky z těla.
Povzbuzuje činnost jater a ledvin.
Velmi vhodné pro diabetiky, cukry jsou z velké části odbourány a nezatíží tak slinivku.
Kvašená zelenina může pozitivně ovlivnit někeré druhy rakoviny.
Pomůže od únavy i nemoci.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...
  1. Pořád jsem se bála kvašení a přitom je to úplně jednoduché 😀 Už se mi vaří voda na ředkvičky a zítra hurá pro zásoby jiné zeleniny a jdeme na to 🙂 Zase jsem o krůček pokročila 😀

  2. Tak konečně jsem se k nim také dostala a staly se u nas velice oblibené – hlavně syn :-). Chci se optat, je mi líto vylít tu vodu, dal by se nálev použít ještě jednou? co myslíte? zkoušel někdo??? děkuji

  3. Platí prosím u této zeleniny, že pobytem v lednici po nějaké době ještě získá na chuti? Vykvasila jsem ředkvičky poprvé, protože jich je právě značný nadbytek, podařily se báječně, jen se obávám, že na testování chuti za pobytu v lednici týden a déle už tam žádná nezbude :-). Díky za tip, ředkvičky takto pouze půlené by mě kvasit asi vůbec nenapadlo.

    • Jasně že platí, on ten proces kvašení ještě úplně pomalinku pokračuje a jsou ještě lepší, pokud tedy zbudou :).

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!
Další článekBezlepkové recepty