Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Rychlé kvašené ředkvičky

Uvařeno
bez sóji

Rychlé kvašení je jednoduchá a zdravá cesta k vitamínům B1, B2, B6 a C. a bakteriím mléčného kvašení, které jinak kupujeme v lékárně nebo je (mnohdy marně) hledáme v jogurtech. Přitom si je můžeme snadno připravit sami doma třeba z ředkviček.

Ingredience
  • 2 svazky ředkviček(20-30 hlaviček)
  • 1 l vody + lžíce nerafinované soli
  • Zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem

Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový př...

Postup

  1. Vodu se solí dáme povařit na 5 min. do kastrůlku a necháme vychladit na 40 st. (nebude pálit).
  2. Ředkvičky umyjeme, okrájíme zelené a rozpůlíme.
  3. Naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem až po okraj.
  4. Čistým víčkem uzavřeme.
  5. Sklenici postavíme na stinné místo v kuchyni na talířek a necháme takto 2-3 dny fermentovat.
  6. V horkých dnech probíhá fermentace rychleji.
  7. Když ve sklenici uvidíme mléčné zabarvení vody, je hotovo.
  8. K jedné porci jídla podáváme 2-3 ks ředkviček.
  9. Uchováváme v lednici, takto fermentovaná zelenina vydrží 2-3 měsíce.

Zajímavost

Mléčné kvašení zeleniny, neboli fermentace je známá metoda, stará už 6000 let.
Kvašení způsobují kvasinky a bakterie, které spotřebovávají cukr za účasti enzymů. V kvašení se tak utvoří nejen úžasná kyselina mléčná, ale i vitaminy B1, B2, B6 a C.
Denní konzumace pomůže k dobrému trávení železa z pokrmu.
Podporuje trávení bílkovin a udržuje správnou střevní mikroflóru.
Aktivuje látkovou výměnu, odvádí vodu a odpadní látky z těla.
Povzbuzuje činnost jater a ledvin.
Velmi vhodné pro diabetiky, cukry jsou z velké části odbourány a nezatíží tak slinivku.
Kvašená zelenina může pozitivně ovlivnit někeré druhy rakoviny.
Pomůže od únavy i nemoci.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Jmenuji se Marcela, moc ráda vařím a výtvarničím a to hlavně s dětmi. Chtěla bych se s vámi podělit o naše výtvory a třeba vás i inspirovat.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Nejen že kvašene ředkvičky jsou výborné a zdobí na talíři, ale po letech konečně forma, po které mně po jejich snězení není špatně 😇

Moc díky za tip https://www.jimejinak.cz

Ukázat další komentáře