Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Topinamburová krémová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Tohle je skutečně rychlovka. Je sladká a smetanová i bez použití jakýchkoli dochucovadel. Když jsem ji dělala poprvé, všem moc chutnala, ale nikdo  neuhádl, z čeho je uvařená.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 450 g topinambur
  • cca 0,5 l vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl
  • na ozdobení: pražené dýňové semínko a klíčky

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit krémovou polévku z topinambur

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako topimanbury. Ty neloupeme, pouze odkrojíme případné tuhé stopky či hnědé části hlíz.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Přidáme k ní na kostky nakrájené topinambury a promícháme.
  4. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem (nedáváme hned všechen) a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Cca po 10 minutách polévku rozmixujeme do hladka, podle potřeby doředíme vývarem a můžeme podávat.
  6. Polévka nepotřebuje žádné dochucení, sama o sobě je sladká a smetanová.

Praktické

  • Polévka je krásně sladká a nepotřebuje žádné další dochucení. Můžete ji samozřejmě přikyselit přidáním octa nebo umeocta (ten i přisolí).
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Do polévky můžete samozřejmě přidat podle chuti kmín, pepř a další koření.
  • Do polévky můžeme přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Změnu udělá i přidaná lžíce bílého misa.
  • Do zimní verze můžeme přidat česnek nebo zázvoru, jindy můžeme použít bylinky jako majoránku, bazalku apod.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, mladším nedáváme sůl a olej, uvaříme jen ve vývaru bez smažení a solení.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jeronýmka
14. 1. 2023

Prosím o radu😉. Asi jsem vypěstovala nějaké speciální topinambury 😁, protože já je mám zvenku červené a uprostřed bílé, jsou poměrně malé, a když to uvařím, tak jsou stejně tak nějak natvrdé. Může to být nějakým druhem? Tedy, ne že bych je vyhodila, na to jsem moc šetrná 😉, a navíc mám vlastní extra bio, ale docela bych ráda ozkusila onu zde uvedenou polévku. Prosím o radu, milé moje kolegyně 😊. Ja

Evi, JJ me opet privedlo k vareni podle receptu, hlavne ze zvedavosti, abych vyzkousela jine chutove kombinace, nez na ktere jsem dlouhodobe zvykla. A tahle maximalne jednoducha dobrota je naprosto dokonala, vubec nechapu :D diky za recept!💚

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.