Tohle je skutečně rychlovka. Je sladká a smetanová i bez použití jakýchkoli dochucovadel. Když jsem ji dělala poprvé, všem moc chutnala, ale nikdo  neuhádl, z čeho je uvařená.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 450 g topinambur
  • cca 0,5 l vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl
  • na ozdobení: pražené dýňové semínko a klíčky

Jak připravit krémovou polévku z topinambur

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako topimanbury. Ty neloupeme, pouze odkrojíme případné tuhé stopky či hnědé části hlíz.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Přidáme k ní na kostky nakrájené topinambury a promícháme.
  4. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem (nedáváme hned všechen) a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Cca po 10 minutách polévku rozmixujeme do hladka, podle potřeby doředíme vývarem a můžeme podávat.
  6. Polévka nepotřebuje žádné dochucení, sama o sobě je sladká a smetanová.

Praktické

  • Polévka je krásně sladká a nepotřebuje žádné další dochucení. Můžete ji samozřejmě přikyselit přidáním octa nebo umeocta (ten i přisolí).
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Do polévky můžete samozřejmě přidat podle chuti kmín, pepř a další koření.
  • Do polévky můžeme přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Změnu udělá i přidaná lžíce bílého misa.
  • Do zimní verze můžeme přidat česnek nebo zázvoru, jindy můžeme použít bylinky jako majoránku, bazalku apod.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, mladším nedáváme sůl a olej, uvaříme jen ve vývaru bez smažení a solení.

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiso polévka s klíčky
Další článekKopřivová krémová polévka