Kombinace rýžové kaše, zajímavě okořeněné zeleniny, natta a čerstvého salátu nás dostala. Vypadalo to jako docela rychlé obyčejné jídlo, ale shodli jsme se, že takovou dobrotu nám šiřoko daleko v žádné hospodě nadají. Chcete-li něco nového, chutného a rychlého, vyzkoušejte tohle. Samozřejmě podmínkou je mít rád natto :-)
Ingredience
pro 4 porce

- 1 hrnku bílé rýže
- 3 hrnky vody
- špetka soli
- 1 cibule na velké kusy
- 1 mrkev na dlouhé nudličky
- 1 hrnek dýně na velké dlouhé nudličky
- koření: sladká paprika, mletý koriandr, rozmarýn
- olej
- sojová omáčka podle potřeby
- pražené slunečnicové semínko na ozdobení
- kvašená zelenina na oblohu
- salát: rukola, polníček, ledový salát, naklíčená čočka a lžíce tofunézy
- krabička sojového natta
- jarní cibulka
Jak připravit kaši s rýže s natto a zeleninou
- Propláchneme rýži ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku studené vody se špetkou soli. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody.
- Cibuli, mrkev a dýni očistíme a pokrájíme na velké dlouhé kusy.
- Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
- Za stálého míchání přihodíme dýni a mrkev a koření.
- Orestujeme, podlijeme malou trošku vody (dvě lžíce), přidáme trochu sojové omáčky, promícháme a za občasného míchání orestujeme do křupava.
- Mezitím opláchneme a pokrájíme zeleninu na salát a smícháme se lžící tofunézy.
- V misce našleháme natto se dvěma lžícemi sojové omáčky a nasekanou jarní cibulkou. Když napění a propojí se, je hotovo.
- Podáváme kopeček kaše s porcí zeleniny z woku, porcí salátu a lžící natta.
Praktické
- Začněte vařením obilí, všechno ostatní si připravíte v mezičase. Takto připravené jídlo máte do 30 minut na stole.
Kombinujeme
- Obilí, zelenina a luštěnina v podobě natta nám udělají kompletní talíř.
Obměna
- Zeleninu můžeme jakkoli obměnit podle aktuálních zásob.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti již od 2 let. Pokud ubereme sojovou omáčku a koření, můžeme zařadit i dříve.
co kdyz nemam natto ? …. zatim :D lze necim podobnym nahradit prosim ?
Nic podobného jako natto neznám, ale není problém ho vynechat, případně nahradit jinou luštěninou. Ono má dost specifickou chuť a vůni, trochu do syrečků, takže ne každý mu zkraje přijde na chuť.