Domů > Jak začít > Základní suroviny > Dochucovadla

Kardamom zelený

Chtěla bych vám představit další koření, které nechybí v mojí kuchyni. Pokud milujete indická jídla, určitě víte o čem mluvím. Král koření: kardamom.

Vzácné koření kardamom

Kardamom (Elettaria cardamomum) je druh tropické rostliny z čeledi Zingiberaceae (stejná čeleď jako zázvor). Plody kardamomu jsou malé oválné lusky dlouhé asi 1 cm, světle zelené barvy. Skládá se ze tří vnitřních alveol, které obsahují malá černá semínka. Právě tato semínka v sobě ukrývají největší aromatický potenciál.
Kardamom je v Evropě známý již od dob Řeků a Římanů (používali jej k výrobě parfémů). V současné době je to třetí nejdražší koření na světě po šafránu a vanilce.

Chutný, voňavý i léčivý

Mezi jeho prospěšné vlastnosti patří schopnost pomáhat trávení, používá se proti bolestem žaludku a při střevních potížích.
Ájurvédská medicína používá kardamom při problémech s močovými cestami, ale také při kašli, chřipce a poruchách krevního oběhu. Vynikající je také proti bolesti zubů a zánětu dásní. Mezi vlastnosti kardamomu (není vědecky prokázáno) patří také to, že jde o koření spalující tuky.

Energetické hodnoty: 100 g kardamomu obsahuje 311 kcal, 10 g bílkovin, 70 g sacharidů, 7 g tuku a něco přes 20 g vlákniny.
Obsahuje vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, C) a minerály jako mangan, vápník, draslík, zinek, železo, fosfor, hořčík a měď.

Pozor: Nadměrná konzumace kardamomu se nedoporučuje v případě těhotenství a kojení, v případě vředů a gastritidy a v kombinaci s aspirinem.

Kardamom v kuchyni

Kardamom se používá ve formě lusků, prášku nebo semen, Ideální je použít lusky (semena uzavřená v tobolce), které si udrží svou vůni déle. Proto kupujte kardamom v celku a melte si ho na poslední chvíli, jinak bývá opravdu vyčichnutý.
Semena kardamomu mají květinovou a citrónovou příchuť, svěží a štiplavou. Pokud ho přidáváte do jídla, pamatujte, že stačí opravdu málo. Je silně aromatický a pokud ho rozkousnete, tak je pěkně štiplavý.
V posledních letech se toto koření znovu objevuje v kuchyni, i když v Evropě ještě není široce používáno.
Existuje několik druhů kardamomu: zelená je nejcennější pro svou intenzivní a balzamickou vůni.

Kardamom je další koření, které mám vždy v kuchyni po ruce. Používám ho buďto v celku do curry a různých omáček a nebo mletý, do sušenek a dezertů. Můžete si ho přidat i do různých nápojů, do čaje nebo i kávy, či do smoothie nebo rostlinného mléka.
V galerii se můžete podívat na některá jídla, která by se asi bez kardamomu obejít nemohla. Prostě jsou druhy koření, které nejdou nahradit a které vašemu jídlu dodají tu správnou chuť. Komu chutná indická kuchyně, určitě kardamom zná velmi dobře.

Něco navíc

V knize Tisíc a jedna noc je kardamom často zmiňován jako afrodiziakální koření.
V Kašmíru nosí nevěsty na zápěstí semínka této rostliny jako symbol povzbuzující výživy, kterou nabídnou svým manželům.
Dočetla jsem se, že v Indii je rostlina kardamomu považována za tak choulostivou, že se jí můžou dotknout pouze ženské ruce.

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?

Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mám moc ráda kardamom… přidávám do kaší “na sladko”, a když hřeším, přidávám do kávy – údajně detoxikuje kofein. V přiměřeném množství harmonizuje všechny 3 dóši v Ayurvédě, ve větším množství ale zahřívá Pittu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Brusnice borůvka a její léčivá síla

Borůvčí roste nejen v zahraničí, ale i u nás. Listy i plody brusnice borůvky v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek a byl by hřích nevyužít tento p...
3
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...

Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale...

Sklízejte na své zahradě pinie

Malé chutné a zdravé zpestření jídelníčku, to jsou pinie. Semena borovic, která známe jako piniové oříšky, jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale mají i řadu...
3
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...