Masopust, půst, postní období. To všechno jsou pojmy, pod kterými si už dnes málokdo představí něco konkrétního. Pro naše předky to byla naopak samozřejmost. V souladu s přírodou a ročními obdobími jedli, co zrovna bylo, rostlo nebo se dalo uskladnit.  O masopustu slavili, o půstu se postili. My jsme na stránkách chybně psaly, že jsme masopust držely a přitom jsme myslely půst, tedy maso-půst. Uděláme si v tom pořádek a řekneme si, proč náš půst nebude jen o mase.

 

Chystáme se držet půst :-)

My jsme s Helčou poprvé držely postní období společně v roce 2011. Věděly jsme a psaly na web, že masopust byla oslava a žranice. Dojídaly se zásoby, dělaly se zabíjačky, pořádaly se bály, plesy a karnevaly. Pak následoval půst, kdy se nejedlo maso. Naši předci o tom zřejmě zas tak moc nemuseli přemýšlet, protože většinou jedli, co bylo, co zbylo, co zrovna rostlo nebo se dalo uskladnit dříve. Přírodní zákony přirozeně určovali, co je vhodné kdy jíst. Jinak to ani nemohlo být. Horko těžko by se naše praprabába dostávala k otázce, zda je vhodné si v březnu dát avokádo, mandarinku nebo pomelo. Spíš běhala po mezi a hledala první rašící zelené listy, aby měla na polévku. Rozhodně nestála před otázkou, zda je vhodné si odpustit cukr, kávu, colu nebo cigarety. Všechno to byly věci vzácné, nedostupné nebo neexistující. Z dnešního pohledu se toho tedy nejedlo mnohem více než že by se jen nejedlo maso. Jídelníček lidí byl prostý i tak. Mrazáky a průmyslově zpracované potraviny nebyly. Natož po masopustu, kdy se dojedlo, co bylo a čekalo se na novou úrodu. Za to my dne nevíme, co sníst dřív. A pak se toho zase nemůžeme zbavit, jsme závislí, obézní, nemocní, nešťastní, však víte.  A taky nevíme, co tedy máme jíst, co je dobře a co je špatně, kdy je co vhodné do jídelníčku přidat a kdy ubrat. Někteří lidé si skoro myslí, že se musí jíst všechno, co se v obchodech najde 🙂

 

Základní informace o masopustu (kdy končí, kdy začíná apod.) jsme tedy daly na web už před třemi roky, ale chybně pak psaly, že ho “jdeme držet”. Nedržely jsme totiž masopust, ale půst. Protože se k nám každý rok někdo přidal, psaly jsme pak znova o masopustu ve smyslu odříkání si masa. Tím jsme tedy možná některé z vás zmátly, za což se omlouváme. A děkujeme bystrým hlavičkám, které nás sledují, a na tuto nesrovnalost nás upozornily. Pro pořádek tedy ještě jednou:  masopust je oslava a hodně jídla, následné postní období je půstem bez masa. Pokud tedy někde najdete na webu zmínku o masopustu ve smyslu, že ho začínáme držet, berte to s rezervou a vězte, že to znamenalo, že jdeme držet dietu nikoli zabít vepříka 🙂

 

No a protože my všichni musíme přizpůsobit jídelníčky našim tělům a současným potřebám, nechceme se držet jen vynechání masa a nechceme si ho dovolit o nedělích, jak to podle některých pramenů bývalo i během postního období. Koneckonců osobně jsem si vyzkoušela, že jíst maso jednou týdně a nejíst ho dva měsíce je velký rozdíl. Po dvou měsících bez masa se staly pro mě přímo zdravotní zázraky. Naše těla jsou totiž mnohem zhuntovanější a životní prostředí v mnohem horším stavu než tomu bývalo. Žijeme ve spěchu a ve stresu, takže si musíme udělat očistu na míru dnešním podmínkám. Kromě vynechání masa vás proto nabádáme i k vynechání mléka a všech mléčných výroků, cukru a bílé mouky. Budeme tak dělat krok za krokem, řekneme si, co čím nahradit a jak zahnat chutě. A hlavně – budeme si pomáhat. Pokud tyto potraviny už máte v malíku a umíte žít bez nich nebo s jejich střídmým užíváním, máme pro vás další tipy na pořádnou očistu. Nejde nám totiž jen o tělo, jde nám i o duši, jak jsem psala posledně. A navíc, stále je co zlepšovat, jak si povíme v kurzu. Takže hurá do toho. Nasaďme si laťky přiměřeně vysoko, ať máme motivaci je zdolat a radost, když se to povede.

 

Podle vašich ohlasů vidíme, že už  se hlásíte do programu jarní očistné kúry. Většinu přihlášených známe z komentářů nebo kurzů. Vypadá to, že letošní půst, bude držet banda kamarádek 🙂

 

Užijeme si to!

 

  1. Ahoj, taky jsem se přihlásila a už se těším, že v tom nebudu sama. Ale mám dotaz. Minulý rok jsem držela půst od masa ( cca 3 týdny, jíme celkem dobře, až na to maso ) a skončila jsem tím, že jsem byla strašně hodná, milá a nedokázala jsem říct ne. Docela mě to zaskočilo. Máte s tím někdo zkušenost? Je to tak dobře?

    • určite má strava vplyv na pocity, chovanie, náladu… ale povedať nie, keď niečo nechcem, by nemal byť problém ani pri nemäsitej strave…:) ja nejem červené mäso 25 rokov a žiadne vyše 2 rokov, to “nie” nehovorím až tak často, ale rozhodne vždy, keď to tak cítim 🙂

  2. Tak já to mám přesně naopak něž většina z vás. Sladkosti mě moc nelákají a vlastně skoro vůbec nejím ani ty zdravé sladkosti. Během půstu budu bojovat spíš s pokušením dát si nějaký dobrý uleželý sýr nebo třeba domácí kváskový chleba. Se sladkým to tak mám odjakživa – nikdy jsem na sladké nebyla. Asi to souvisí s tím, zda je člověk víc jin nebo jang..

  3. Maso, mléko, a vůbec živočišné produkty celkem v pohodě, ale můj velký problém je nezdravé přejídání zdravých dobrot především večer. S tím bojuji, ale né ze všech sil. Tak věřím, že mi tento společný půst pomůže posílit vůli. Samozřejmě, že bojuji i se zdravými sladkostmi, když ono to jsou všechno takové dobroty…

    • tak to máme trochu podobne… večer mlsám semiačka (sú vždy “poruke”), občas ovocie (:o), občas nejakú dobrútku, čo som napiekla a najradšej sušený zázvor – to mám také alibi, že veď to nič nieje 😀 …tiež si myslím, že by som mohla mať menšie porcie obecne… akosi neviem kedy dosť… ale “boj” asi nieje tá správna cesta… skor si myslím, že sa musím naučiť dlhšie a kvalitnejšie hrýzť potravu.. myslím, že tých 40 dní mi aj v tomto može pomocť 🙂

  4. Tak tomu říkám výzva! Jarní očista a první týden na Moravě…já si ale dávám cíl nejíst po šesté! Parádní nápad holky!

  5. Dobry den, chtela by jsem se zeptat, od kdy do kdy se 6ti tydenni ocistna kura uskutecni. Myslite, ze by mnelo smysl se ucasnit i kdyz budu pravdepodobne v obdobi kurzu na cestach? Dekuji.

  6. Díky za osvětu, to jsem teda vůbec netušila.
    O víkendu si ještě uděláme masopust a pak už se s vámi pustíme do půstu 🙂
    Těším se 🙂
    Díky

  7. Uz jsem take prihlasena a moc se na to tesim. U me uz neni zadny problem vynechat maso, mlecne vyrobky a pecivo. Ale problem mam se sladkou chuti. Kazdy den musim mit neco sledkeho. Skoro vzdycky jsou to tedy zdrave dezerty, ale i tak se mi zda, ze by to chtelo omezit. (Prece jenom je v kazdem alsan, mouka..) Tak za nejaky navod jak na to budu moc vdecna:)

    • Skuste chut na sladke zahnat odvarom zo sladkej zeleniny – mne to aspon celkom pomohlo. Da sa to varit z rovnakeho dielu cibule, zeli, dyne a mrkvy, alebo sa dyne vynecha, kedze teraz je uz vacsi problem ju zohnat. Cibula sa nakraja na vacsie kusky, na nu nadrobnejsie zeli, na to nahrubo nastruhana dyne, ked je, a navrch nahrubo nastruhana mrkva. Zaleje sa to studenou vodou tak, aby vodu bolo vidiet, ale nebola vyssie, nez zelenina. Nesoli sa a vari sa to 20 minut od zovretia. Potom sa to pomaly teple z termosky popija – napriklad v priebehu dopoledne.

  8. Jo ty chutě na sladké je nejhorší doufám,že to nějak překonám a nebude mě honit mlsná hlavně večer když už bych spíš neměla nic konzumovat.Taky se těším na jarní očistu potřebuji jí a hlavně na to konečně nebudu sama,podpora z rodiny by nikdy nebyla nechápou mé stravování.Doufám,že to všichni zvládneme podle našich představ.

  9. Krásné ráno všem, chválím tyto stránky !!! Úžasná inspirace, jdu do “masopustu” a jsem zvědavá na výsledky, včera jsem si koupila vámi osvědčenou knížku Radost z jídla, po jejím zhlédnutí tuto všem začátečníkům jako jsem já doporučujiii :-).

  10. Tak tak, se vším souhlasím. Taky se moc těším a očekávám skvělé výsledky u sebe i manžela :-). Oba potřebujeme zkrotit svoje chutě na sladké a to asi bude pro nás ta největší výzva a boj, ale jdeme do toho. Holky, moc moc děkuji za skvělý nápad a úžasné stránky :-). Lucka

  11. Ta duše je hodně důležitá. Já jsem poslední dobou hodně vzteklá a nechci, aby to odnášela rodina. Fakt se těším, až ta očista proběhne a budu na tom lépe. Ještě jednou díky za Váš super nápad!

  12. Už se moc těším, jsem tu teprve první den, dnes jsem si koupila knihu Radost z jídla a opravdu začínám. Já jím všechno, ale dovedu si přestavit nejíst jogurty a maso, sýry. Ovšem sladké a pečivo, to pro mne bude fakt výzva 🙂

    • Zděni moc tě tady u nás vítám, knížka je super, jsou v ní celé základy, člověk když to čte, tak mu to vše tak zapadá, že nechápe, jak to mohl mít dřív jinak. Já jsem teď kojící a občas mě zase chutě na sladké přepadnou, ale je to spíš když mám stres a nepohodu, takže i pro mě to bude výzva :-).

      • Díky, Helčo, jsem na to zvědavá. Jsem moc ráda, Helčo, že tu jsem, myslím, že je to u mně za pět minut 12, průdušky to už moc chudinky nezvládaj a střeva taky ne a léky už tentokrát nezabírají. Zatím začnu polévkami a kašemi k snídani, musím říct, že to je pro mně velká pomoc, protože já jsem stála už několik týdnů nešťastná ráno v kuchyni a nevěděla, co si dát, na jogurt ani na pečivo jsem neměla vůbec chuť, na ovoce taky ne a říkala jsem si, co budu teda jíst. No hlavně musím pomalu, já jsem vždycky všechno musela hned a rychle, tak si pořád říkam, každý den kousek a půjde to. Krásné dny, Helčo 🙂

        • Omlouvám se předem za vnucený komentář, ale nahrála jste mi Zdeni: Je s podivem, že až když tělo začne protestovat, začneme přemýšlet, čím a jak si ještě pomoci. A když pak zjistíme, že náprava je tak PROSTÁ, divíme se, jak to že jsme to nevěděli dřív? A jak je možné, že jsou ještě lidé, kteří to nevědí? Nebo vědí ale nevěří!?!? Já osobně zažívám něco podobného, jako když se v historii začalo mluvit o tom, že Země se točí kolem Slunce. Polovina lidí si klepala na čelo, polovina tomu uvěřila. My víme víc a těm ostatním to časem(možná) dojde. A Galileem není nikdo jiný, než Zerzánová a spol, a naše milé holky, které jsou s námi TAK trpělivé! Holky, díky.

    • Marto, děkujeme moc 🙂 Jak vidíte, někdy se taky sekneme :-)) Ale nám se ty masopusty tak hezky držely :-))) Tak teď už budeme držet jen půsty nebo lépe jarní očisty, protože to nebude jen o mase.

  13. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekJarní očistná kúra s Jíme Jinak
Další článekPůst podle fází měsíce