Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Obarvěte si jídlo a s ním i život. Přírodní barviva z ovoce a zeleniny

Rýže nemusí být jen nudně bílá a chleba pískový. Dejte jídlu zcela nový rozměr. Vsaďte na přírodní barvy z ovoce a zeleniny a připravte si třeba růžový dresink na salát, modrou snídaňovou kaši nebo si upečte duhový chleba. Bude to bavit nejen děti, ale i vás!

Jakou barvu jídla jíš, tak se cítíš…

Psychologické studie barev dokazují, že nevýrazné barvy v nás mohou vyvolávat pocity sklíčení, a naopak pastelové barvy nás povznáší. To je důvod, proč potravinářský průmysl barví zářivými barvami většinu nabízených potravin, zejména těch pro děti. Dnešní potraviny obsahují až 5x více barviv, než dříve a je dokázáno, že barviva způsobují jak zdravotní problémy, tak také dětské ADHD (1). Naopak přírodní barvy z ovoce a zeleniny zdraví prospívají a našemu jídlu dodají šmrnc. Nezapomeňme na to, že jíme také očima!

Vyrábíme domácí barvičky

Domácí barvičky na obarvení jídla si můžeme vyrobit několika jednoduchými způsoby:

  • Odšťavnění – zeleninu a ovoce typu řepa, mrkev, červené zelí, špenát, pomeranč, žabinec aj. odšťavníme a šťávu použijeme na obarvení.
  • Vymačkání šťávy – tvrdší zeleninu jako je třeba mrkev, řepa nebo červené zelí nastrouháme na struhadle a vymačkanou šťávu použijeme na obarvení.
  • Rozmixování – bezinky nebo aronii rozmixujeme bez vody a vymačkáme přes sítko. Šťávu použijeme na obarvování.
  • Prášek – různé typy plodů, zelenin a ovoce si můžeme nasušit a prášek použít do těst nebo obilovin na obarvení – například plody bezinek, arónie, červenou řepu, fialovou kukuřici.
  • Koření – použijeme již koupené koření jako je kurkuma, červená paprika, kari.
  • Mrazem sušené plody – v obchodě si můžeme koupit mrazem sušené ovoce, rozmixovat ho na prášek a použít na obarvování. Například maliny, jahody, černý rybíz aj.

Žlutá povzbuzuje a uvolňuje

  • Kari – zamíchejte do pokrmu nebo například orestujte s obilovinou či luštěninou, přimíchejte do slaných těst nebo omáček, polévek
  • Kurkuma – zamíchejte do pokrmu, orestujte s obilovinou či luštěninou, přimíchejte do sladkostí, dezertů, krémů, sladkých i slaných těst, omáček či polévek, sushi rýže
  • Šťáva z citronu – do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), do limonád
  • Pyré z manga/ananasu – do zmrzlin, krémů, pudinků, sladkých kaší, dezertů, smoothie, šťáv

Symbolika žluté barvy:
Povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně, ale může být spojována i s povrchností a přelétavostí.

Oranžová vyvolává radost

  • Šťáva z mrkve – uvařte v ní kaši, přidejte do těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), do pomazánek, dipů a dresinků, sushi rýže
  • Šťáva z pomeranče – uvařte v ní sladkou kaši, přidejte do sladkých těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), zmrzlin
  • Pyré z mrkve/dýně/batátu – do sladkých i slaných těst (pečivo, perník aj.), palačinek

Symbolika oranžové barvy:
Je slavnostní, vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata, úrody, slavnostního vzrušeného očekávání, ale i s bezcílným hektickým rozčilením.

Modrá uklidňuje

  • Šťáva z borůvek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), milkshaků, smoothie
  • Spirulina prášek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých i slaných těst, smoothie, vody, milkshaků, dipů, pomazánek a dresinků
  • Šťáva z červeného zelí – do polévek, slaných těst, slaných kaší, pomazánek, dresinků a dipů

Symbolika modré barvy:
Znamená klid, důvěru, tradice, stálost přetrvávající na věky, matriarchát.

Zelená je barvou ticha

  • Spirulina prášek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých i slaných těst, palačinek, smoothie, vody, milkshaků, dipů, pomazánek a dresinků
  • Ječmen prášek – do krekrů, slaných těst, vody, smoothie, kaší
  • Matcha prášek – do sladkých i slaných těst, kuliček, krémů, dezertů, kaší, sushi rýže
  • Pšenice prášek – do vody, smoothie, kaší, krémů, dezertů, kuliček, sladkých i slaných těst
  • Rozmixované nebo uvařené listy ze zeleniny (mangold, špenát, listy kedlubny, ředkví aj.) – polévky, špenát, smoothie, šťáva, omáčky, slaná těsta, palačinky, těstoviny

Symbolika zelené barvy:
Působí přirozeně, ale někdy i jedovatě, je spojena s představou chladu, vlhka, ticha, rostlin, přírody, ekologie a růstu.

Červená dodává energii a sílu

  • Šťáva z červené řepy – do omáček, sushi rýže, polévek, dezertů, pudinků, zmrzlin, krémů, dipů, dresinků, pomazánek, na obarvení sladkých i slaných těst, karbanátků, těst na těstoviny
  • Maliny – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milkshake, zmrzliny, jogurty
  • Jahody – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milshake, zmrzliny, jogurty
  • Červený rybíz – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milshake, zmrzliny, jogurty
  • Prášek z fialové kukuřice – do sladkých i slaných těst, palačinek
  • Koření červená paprika – do dipů, dresinků, pomazánek, hlavních jídel (segedýn), polévek
  • Pyré z řepy – sladká těsta na dezerty a buchty (brownies), slaná těsta (chléb), těsto na těstoviny, do omáček, polévek, smoothie, přesnídávky, karbanátky
  • Rajčatové pyré / pasta – do polévek, omáček, dipů, pomazánek, dresinků, hlavních jídel, slaných těst, těst na těstoviny

Symbolika červené barvy:
Vzrušující, energická, prudká až náruživá, silná, mocná, spojená s představami ohně, krve, nebezpečí, lásky, hluku. Zároveň je vznešená, je symbolem energické akce, změny, přetváření a pronikání vpřed, dobývání, energie a sebevědomí, výstrahy.

Růžová dodává něžnost a jemnost

  • Šťáva z červené řepy – do omáček, sushi rýže, polévek, dezertů, pudinků, zmrzlin, jogurtů, krémů, dipů, dresinků, pomazánek, na obarvení sladkých i slaných těst
  • Jahody / maliny se smetanou – do milkshake, zmrzliny, drinků, krémů, polev

Symbolika růžové barvy:
Symbolizuje lásku, náklonnost a oddanost v srdeční úrovni, bez pudové smyslnosti. Je to barva něhy, jemnosti a oddanosti. Je to barva jemného způsobu života, zdrženlivé elegance, slavnostních nálad a sentimentálních citů. Může však narušovat vztah k realitě a vědomé odvrácení se od vážných věcí života. Zvyšuje chuť na sladké.

Fialová vzbuzuje melancholii

  • Černý rybíz – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Ostružiny – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Bezinky – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Aronie – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Prášek z fialové mrkve – do slaných i sladkých těst, palačinek, slaných kaší, obilovin
  • Prášek z fialové kukuřice – do slaných i sladkých těst, palačinek

Symbolika fialové barvy:
Melancholická, osobitá, náročná, značí zastřené vzrušení, skryté tajemství vyvolávající znepokojení, zdrženlivou střízlivost, pokoru, skromnost.

Hnědá dodává realistický pohled a pocit domova

  • Kakao – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie
  • Karob – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie
  • Káva – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie

Symbolika hnědé barvy:
Je střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná, realistická, spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice, zdrženlivosti.

Černá – pocit smrti

  • Živočišné uhlí – do kaší, smoothie, krémů, sladkých i slaných těst

Symbolika černé barvy:
Barva smrti, koncový bod tmavosti představuje konečné rozhodnutí, agresivní vzdor, popření pestrého života, nicotu, absolutní odříkání, je výrazem pro bojovné „ne“.

Bílá dodává pocit čistoty a svobody


  • Rostlinné mléko, jogurt a smetana – krémy, omáčky, polévky, dezerty, pudinky, zmrzliny, agarové (želatinové) dezerty, dresinky, zálivky, dipy
  • Rozmixované bílé tofu – krémy, omáčky, polévky, dezerty, pudinky, zmrzliny, agarové (želatinové) dezerty, dresinky, zálivky, dipy, pomazánky

Symbolika bílé barvy:
Neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody, nových začátků.

 

Zdroj: symbolika barev zpracována podle Maxe Lüschera (1969), onlio.com

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Parádní tipy na barevný jídla! Třeba u dětí to povzbudí jejich zájem o jídlo.

Jen to živočišný uhlí s nedovedu představit – chuť má hroznou a na táboře po něm půlka děti zvracela.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
8

Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít zdravěji

Na nic nečekejte! Vyzkoušejte těchto 14 snadných tipů, jak zatočit s kily, únavou a zdravotními neduhy.
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
8
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
23
5

Snídaně s glyfosátem. Máme se bát?

Nikdo z nás samozřejmě nechce snídat chemickou látku na hubení plevele. Víte však, že právě glyfosát byl nalezen v 95% rozšířených cereálií v USA, které si...
22

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
18
1

Dítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje

Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu? Takto vypadá jídelníček ...