Teplý kořeněný salátek z červené pšenice s osvěžující kyselkavou citrónovou zálivkou. Ideální pro jarní období a podporu jater.

Ingredience
1 porce
  • 60 g neuvařeného zrna červené pšenice
  • 1 lžíce oleje (já použila kokosový)
  • 1 menší lžička červené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka chilli dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká mrkev
  • 1-3 lžíce citronové šťávy dle chuti
  • 1 lžička balzamika
  • hrst petrželky
  • sůl
  • pražená dýňová semínka

Jak připravit obilný salát

  1. Pšenici namočíme přes noc a další den uvaříme doměkka.
  2. Do woku si dáme olej a na něm orestujeme na trojúhelníčky pokrájenou mrkev se solí.
  3. Jakmile je měkká, nasypeme koření a minutu restujeme.
  4. Přidáme roztlačený česnek, uvařenou pšenici a zalijeme směsí balzamika a citronové šťávy.
  5. Necháme prohřát a vypneme.
  6. Vmícháme nasekanou petrželku a posypeme opraženými dýňovými semínky.

 

Praktické

  • Jelikož salát obsahuje teplou zeleninu, je nejlepší ho sníst co nejdřív po uvaření.
  • Podávejte ho třeba s na kostičky nakrájeným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Tento salát je výborný i s rozinkami nebo brusinkami.
  • pokud nemáte červenou pšenici, použijte kamut, kroupy nebo jiné obilí.
  • do salátu můžete vmíchat i uvařenou luštěninu – např. cizrnu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti od 1,5 roku, uberte ale na koření.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
    • Podle chuťových preferencí můžeš cokoli. Někdo pohanku samotnou nerad, mě nevadí, takže já bych ji dala klidně a příště jáhly (i když ty většinou rozvařím :-)) a vůbec nejlepší by na to byl čirok, protože je větší a tužší. Ale můžeš dát i quinou, černou rýži, amarant, kukuřičný kuskus atd-

  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak klíčit semínka a vše o klíčení
Další článekBiologické jaro začalo, cítíte to taky?