Teplý kořeněný salátek z červené pšenice s osvěžující kyselkavou citrónovou zálivkou. Ideální pro jarní období a podporu jater.
Ingredience
1 porce
  • 60 g neuvařeného zrna červené pšenice
  • 1 lžíce oleje (já použila kokosový)
  • 1 menší lžička červené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka chilli dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká mrkev
  • 1-3 lžíce citronové šťávy dle chuti
  • 1 lžička balzamika
  • hrst petrželky
  • sůl
  • pražená dýňová semínka

Jak připravit obilný salát

  1. Pšenici namočíme přes noc a další den uvaříme doměkka.
  2. Do woku si dáme olej a na něm orestujeme na trojúhelníčky pokrájenou mrkev se solí.
  3. Jakmile je měkká, nasypeme koření a minutu restujeme.
  4. Přidáme roztlačený česnek, uvařenou pšenici a zalijeme směsí balzamika a citronové šťávy.
  5. Necháme prohřát a vypneme.
  6. Vmícháme nasekanou petrželku a posypeme opraženými dýňovými semínky.

 

Praktické

  • Jelikož salát obsahuje teplou zeleninu, je nejlepší ho sníst co nejdřív po uvaření.
  • Podávejte ho třeba s na kostičky nakrájeným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Tento salát je výborný i s rozinkami nebo brusinkami.
  • pokud nemáte červenou pšenici, použijte kamut, kroupy nebo jiné obilí.
  • do salátu můžete vmíchat i uvařenou luštěninu – např. cizrnu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti od 1,5 roku, uberte ale na koření.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOrgánové hodiny prozradí, jak jsou na tom naše orgány
Další článek6 tipů, jak navrátit ztracenou menstruaci