Teplý kořeněný salátek z červené pšenice s osvěžující kyselkavou citrónovou zálivkou. Ideální pro jarní období a podporu jater.

Ingredience
1 porce
  • 60 g neuvařeného zrna červené pšenice
  • 1 lžíce oleje (já použila kokosový)
  • 1 menší lžička červené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka chilli dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká mrkev
  • 1-3 lžíce citronové šťávy dle chuti
  • 1 lžička balzamika
  • hrst petrželky
  • sůl
  • pražená dýňová semínka

Jak připravit obilný salát

  1. Pšenici namočíme přes noc a další den uvaříme doměkka.
  2. Do woku si dáme olej a na něm orestujeme na trojúhelníčky pokrájenou mrkev se solí.
  3. Jakmile je měkká, nasypeme koření a minutu restujeme.
  4. Přidáme roztlačený česnek, uvařenou pšenici a zalijeme směsí balzamika a citronové šťávy.
  5. Necháme prohřát a vypneme.
  6. Vmícháme nasekanou petrželku a posypeme opraženými dýňovými semínky.

 

Praktické

  • Jelikož salát obsahuje teplou zeleninu, je nejlepší ho sníst co nejdřív po uvaření.
  • Podávejte ho třeba s na kostičky nakrájeným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Tento salát je výborný i s rozinkami nebo brusinkami.
  • pokud nemáte červenou pšenici, použijte kamut, kroupy nebo jiné obilí.
  • do salátu můžete vmíchat i uvařenou luštěninu – např. cizrnu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti od 1,5 roku, uberte ale na koření.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...
    • Podle chuťových preferencí můžeš cokoli. Někdo pohanku samotnou nerad, mě nevadí, takže já bych ji dala klidně a příště jáhly (i když ty většinou rozvařím :-)) a vůbec nejlepší by na to byl čirok, protože je větší a tužší. Ale můžeš dát i quinou, černou rýži, amarant, kukuřičný kuskus atd-

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní zeleninová směs s tofu a žampiony
Další článekBiologické jaro začalo, cítíte to taky?