Teplý kořeněný salátek z červené pšenice s osvěžující kyselkavou citrónovou zálivkou. Ideální pro jarní období a podporu jater.

Ingredience
1 porce
  • 60 g neuvařeného zrna červené pšenice
  • 1 lžíce oleje (já použila kokosový)
  • 1 menší lžička červené papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka chilli dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká mrkev
  • 1-3 lžíce citronové šťávy dle chuti
  • 1 lžička balzamika
  • hrst petrželky
  • sůl
  • pražená dýňová semínka

Jak připravit obilný salát

  1. Pšenici namočíme přes noc a další den uvaříme doměkka.
  2. Do woku si dáme olej a na něm orestujeme na trojúhelníčky pokrájenou mrkev se solí.
  3. Jakmile je měkká, nasypeme koření a minutu restujeme.
  4. Přidáme roztlačený česnek, uvařenou pšenici a zalijeme směsí balzamika a citronové šťávy.
  5. Necháme prohřát a vypneme.
  6. Vmícháme nasekanou petrželku a posypeme opraženými dýňovými semínky.

 

Praktické

  • Jelikož salát obsahuje teplou zeleninu, je nejlepší ho sníst co nejdřív po uvaření.
  • Podávejte ho třeba s na kostičky nakrájeným uzeným tofu nebo tempehem.

Obměna

  • Tento salát je výborný i s rozinkami nebo brusinkami.
  • pokud nemáte červenou pšenici, použijte kamut, kroupy nebo jiné obilí.
  • do salátu můžete vmíchat i uvařenou luštěninu – např. cizrnu.

Děti

  • Salát je vhodný pro děti od 1,5 roku, uberte ale na koření.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
    • Podle chuťových preferencí můžeš cokoli. Někdo pohanku samotnou nerad, mě nevadí, takže já bych ji dala klidně a příště jáhly (i když ty většinou rozvařím :-)) a vůbec nejlepší by na to byl čirok, protože je větší a tužší. Ale můžeš dát i quinou, černou rýži, amarant, kukuřičný kuskus atd-

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak klíčit semínka a vše o klíčení
Další článekBiologické jaro začalo, cítíte to taky?